lördag 14 april 2007

Tomatstart

Några veckor sent fick jag idag till slut tomatfröna i jorden. För att begränsa mig beslutade jag att bara sätta fyra frön av fyra sorter i år. Tidigare år har jag haft en sex till åtta sorter. Tanken är att tre frön av varje sort ska gro, de två starkaste plantorna behåller jag, en för växthuset och en för utomhus, och en planta av varje sort har jag att ge bort.

Följande sorter bestämde jag mig för efter att ha inventerat fröförrådet (tomatfrön håller i flera år):
 • Bloody Butcher. En tidig sort från Weibulls som jag har fått stora och goda skördar av även på balkongen hemma innan vi köpte landstället.
 • Russian Orange. Frö från 2003 från Tomatklubben. Medelsen, högväxande, orange, plattrund, 150 g. Ny för mig.
 • Mexican Honey. Frö från 2004 från Tomatklubben. Tidig, högväxande, röd, rund cocktailtomat, 30 g. Mycket produktiv med långa klasar. Ny för mig.
 • Golden Sunrise. Frö från 2004 från Tomatklubben. Medeltidig, högväxande, gul, rund, 90 g, mycket produktiv. Odlades förra året, men jag minns inte resultatet.
Tyvärr så visade det sig att det bara fanns två frön kvar av Bloody Butcher, så jag fick komplementera med två frön Beefsteak (Tomatklubben 2004), en bifftomat som jag faktiskt aldrig fått att ge frukt - utmanande.

Så varför struntade jag i mina favoriter San Marzano och Costoluto Genovese som är så goda pastatomater respektive salladstomater? Jag vet inte. Kanske för att S.M. har gett ganska små skördar och C.G. har tagit så stor plats. Jag vill inte att det ska bli så mycket djungel i växthuset i år. Jag vill kunna ta lite bättre hand om de plantor jag har.


De oformliga är Costoluto Genovese, de gula är Golden Sunrise, vad jag minns.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. du jag har tomatillosfrön. Eventuellt har jag också frön till gröna tomater. Vill du ha dom?

  SvaraRadera
 2. Jag satte tomatillofrön från Tomatklubben förra året, men de grodde aldrig. Förolämpande.

  SvaraRadera
 3. Apropå tomater vill jag tipsa om dom här:

  http://www.sp.nl/

  Deras logga är fenomenal. Dom kastar tomater på det ruttna systemet.

  SvaraRadera
 4. Precis, Hanna. Varför skulle annars tomater vara röda?

  SvaraRadera
 5. De här fröna är från Runåbergs fröer. Kan vara att sista datum för groddning går ut snart. Jag tror att jag har svårt att få till tomat/tomatillo odling i år. Du får dem om du vill prova. Annars åker de nog till fröhimlen.

  SvaraRadera
 6. Hanna: Förresten ska man inte kasta tomater, man ska suktas med dem.

  Jessika: Ok. Jag borde ju ha några tomatillo till de mexikanska såserna.

  SvaraRadera