onsdag 4 april 2007

Tuff simtur

Idag skriver SvD om borttagandet av fastighetsskatten. Tyvärr har inte nätupplagan papperstidningens dråpliga exempel på det lidande som skatten har förorsakat. Vi får där lära känna pensionären Lars som äger ett fint hus i Vaxholm. Han beskriver sitt lidande som att det har varit som att simma över Östersjön. Oj, vad jobbigt! Som att simma över Östersjön med en kvarnsten om halsen. Nämen, gud vad hemskt! Som att simma över Östersjön med en kvarnsten om halsen, vars tyngd ökat hela tiden! Men det låter ju rent fasansfullt!

Fortsätter man att läsa, så får man veta att fastighetsskatten för honom är 12 000 kronor om året. Huset byggdes av hans far 1907, så sannolikt har han inga lån på huset. Han betalar alltså 1000 kronor i månaden plus driftskostnader för huset. Uj, vilken hyra! Det framgår också att han betalar 12 000 om året i "förmögenhetsskatt på huset"(?). Jaha, då har han väl en förmögenhet. Just det, en koll på Upplysningen.se visar att han har en förmögenhet. En förmögenhet som skulle räckt att betala hans fastighetsskatt i 192 år till! Om den förmögenheten är baserad på värdet av hans villa, så kunde han kanske ta ett litet litet lån på den för att klara den hemska skatten. Eller så kunde han acceptera en boendekostnad på 2500 kr/mån.

Spökalliansen tyckte alltså att det var viktigt att prioritera en lösning på det ekonomiska stålbad som Lars har kämpat i varje månad, med viktökande kvarnstenar och allt, genom att ta bort hans förmögenhetsskatt på 1000 kr/mån och ge honom en månatlig boendekostnad på 375 kronor plus driftskostnader. Tungt och avslöjande reportage om ett viktigt samhällsproblem, Bosse Brink!

P.S. Ge mig ett enda jävla exempel på någon som tvingats från sitt hem på grund av fastighetsskatten!

Uppdatering: DN kör en liknande snyfthistoria, men hittar inte en riktig arbetare som SvD utan får nöja sig med en person ur prästståndet. Jag orkar inte kolla upp deras inkomster och förmögenhet och vill inte heller lägga 5kr på att bli ännu mer förbannad.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Fördjupad analys på: http://clubfarsta.blogspot.com/2007/04/fest-i-kapernaum-den-slutgiltiga.html

  SvaraRadera
 2. Heh, det olika skräckexemplena de brukar dra fram är oftast komiska när man tittar närmare på dem.

  Om man har så låga månatliga inkomster att man inte klarar av en månadskostnad som ligger under normalhyran för en etta, då kanske det är dags att sälja av sin obelånade villa?

  SvaraRadera
 3. Det är ett mysterium att borgarna fick upp denna icke-fråga på dagordningen.

  Ingen behöver betala mer än 5 procent av den beskattningsbara hushållsinkomsten, vilket knappast driver någon från hus och hem.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag är inte gitto, men jag har tänkt som jag gör.
  Jag tillbringade somrarna i skärgården. Där är fastighetsskatten nu förjävla ja, väldigt hög. I den mån det nu finns några fiskare kvar så är det svårt att omsätta ett hus på en ö mitt ute i ingenstans (så kändes det åtminstone) utan några fasta färjeförbindelser, utan några affärer etc., men med sjönära läge etc., i några pengar. Jag vet inte hur det gick med det där. Jag vet att många oroades när fastighetsskatten infördes. De kunde inte bo hela året (p g a inga färjeförbindelser). Mina föräldrar sålde men det var långt mer som spelade in i det än fastighetsskatten även om den nog hjälpte till att tippa vågskålen.
  Jag tror nog att det finns människor som bor permanent i attraktiva "sommarstugeregioner" kan ha svårt med en skatt som kommer av ett attraktivt läge. Man tycker att man själv inte har valt en "attraktiv" sjötomt etc., utan man har kanske ärvt den etc., och tycker att det är orättvist att få en extra skatt. På Gotland klagar man otroligt mycket över att infödda snart inte har råd att bo kvar. Däremot har jag inte hört någon som har flyttat p g a skatten. Alltså regelrätt. I varje fall har inte media letat upp dom.
  Glad påsk på er för övrigt!

  SvaraRadera
 7. Oro kanske, ok Jessika.
  Men det är trots allt så som Hanna påpekar ovan att man införde begränsningsregler som innebar att fastighetsskatten aldrig kunde bli mer än 5% av den beskattningsbara inkomsten.

  Oron tänker man inte på när man vill tvinga socialbidragstagare i Stockholm till att söka och ta arbete var som helst i landet oavsett bostads- och familjeförhållanden och sociala nätverk.

  SvaraRadera
 8. Jag sa oro, vännen, jag sa inte att jag de facto vet någon som har flyttat. Jag har jobbat med den där begränsningsregeln så jag vet att det procentuella utslaget egentligen inte blir ja, 1,2 miljoner vad det nu blir. Och genom nya regler som infördes nu senast så har beräkningsunderlaget för fastighetsskatt för en del som har mindre tomter sjunkit markant. För en jag kom i kontakt var förmögenhetsvärdet över miljonen men när man beräknade själva skatten så gjorde man det på bara häften enligt ny regel efter valet.

  Och jag ser mig själv i det senare exemplet. Jag har hela mitt nätverk här. Läkarna på lokalsjukhuset och inom någon timmes radie(r) på specialistsjukhus och nu flyttar alla mina nuvarande arbetsuppgifter. Jag jobbar tio timmar i veckan och klarar jag inte halvtid i augusti så får jag sjukersättning på 75 procent. Tänk hur kul det är på en skala och hur man kan oroa sig själv grå över det... Och jag kan ändå hamna i samma situation som socialbidragstagarna om inte högre makt ingriper. sjuk? arbetslös? Du kan söka jobb på halvtid, du kan söka i hela landet och flytta dit du får jobb, nätverk, närhet till vård who cares...

  Jag förstår dock fortfarande inte varför folk måste stava sina namn med z, som Larz som det är synd om i DN ;). Jag gillar inte heller artiklar som går ut på att det är synd om människor som egentligen klarar sig bra på egen hand. De är inte marginaliserade, de bor i Stockholm, gifta, eller ensamstående för all del, men med ekonomi som faktiskt håller för det. Jag tycker inte heller att man kan visa på någon som har lämnat alternativt sålt hus barn husdjur för fastighetsskattens skull.

  SvaraRadera
 9. Jag är känslig och blir mild som ett lamm när någon kallar mig "vännen" på det där sättet. Och så håller du dessutom med mig i allt jag skriver och borde uppmärksammat att jag fetade oro just därför.

  SvaraRadera