söndag 1 april 2007

Rapport från landet 1 april

Allt är lurande grått. Allt är förrädiskt lätthanterligt. Gräset ligger ner och man kan promenera överallt på tomten utan att fastna i snår och fästingar. Man ser marken. Man ser blåsipporna, krokusarna, vitsipporna, scillan och bladen från tulpaner och iris, men runtom är allt så grått och dött. Men man förstår hur allt ligger till, berett att explodera när som helst, när man ser hur rabarbern är stoppfull av obegriplig kraft.

Jag oroar mig för att vi inte har planerat tillräckligt för odlingarna i år. Blir lite lugnad av att förstå att mycket redan finns som har överlevt vintern i kryddlandet: persilja, salvia, oregano, mynta, dansk körvel, isop, malört, timjan, gräslök och så rosmarinbusken i växthuset. Utöver det har vi dragit igång chilli, vitlök och i morgon koriander, dill och bondbönor. Sedan tidigare har vi sparrislandet som jag rensade från tussilago igår.

Nu måste vi skaffa fram frön till fänkål, blekselleri, rätt tomater, inläggningsgurka, melon, libsticka, luktärt, kryddtagetes, spetskål, olika sorters bönor och mangold. Många frön finns säkert redan i fröförrådet i kylen, men det var vad vi kunde komma på att vi måste odla när vi låg och funderade på saken idag.

I jordkällaren hittade vi en massa flaskor av det fläderblomsvin som jag gjorde första sommaren här, för två år sedan. Nu tyckte L att det var väldigt gott och att det inte smakade bensin som tidigare. Jag har hela tiden tyckt om det. Jag undrar vad Vinlusen skulle säga om det? Tyvärr är det något för sött för mycket mat, men det fungerade faktiskt till sparrisen med den överblivna aiolin och min salami, som L till slut vågade smaka efter alla överlevande matbloggares vittnesmål. Sedan grillade vi fläskkött för andra dagen i rad.

Och snart är det fullmåne. (Vår ek mår inte bra.)


Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Häftigt! Oroar dig för att du har satt för lite kryddväxter ;)? Låter som om det där räcker och blir över. Vad ska du göra med allt? Torka och spara?
  Hinner du göra av med det innan nästa säsong?
  Jag har satt lökar. Ökentulpaner och pärlhyacinter och en massa annat. Jag har just fattat att det banne mig är påsk nästa vecka. Får köpa mig ett gäng påskliljor och sånt nästa vecka.

  SvaraRadera
 2. Förlåt, ni. Hinner ni, du och L, göra av med allt... Och ingen har ju dött av botulism än ;).

  SvaraRadera
 3. Oh, så vackert skrivet!

  SvaraRadera
 4. Jessika, som tur är så behöver man inte ta hand om allt som växer. Vi använder bara kryddorna vi behöver i maten. Resten får dö som allt annat i naturen, eller komma igen nästa år. Fast vi kanske ska lära oss att ta tillvara lite bättre så att vi har under vintern också. Men hellre frysa eller lägga in än torka, när det gäller kryddor.

  SvaraRadera
 5. Man kan ju göra en massa presenter av framodlat och hemgjort. Det uppskattas alltid väldigt mycket. Ni skulle kunna göra kryddvinäger tills ni trillar ihop :).

  SvaraRadera
 6. Oh, flädervin! Jag drömmer om att laga flädervin, men än så länge är glasflaskorna tomma och flädern kvar i frysen. Säg till om ni vill ha förtjusande sällskap nästa gång ni öppnar en flaska. Jag över in en imitation på vinlusen så länge.

  SvaraRadera
 7. Alice: Konstigt nog smakar vinet inte så mycket fläder utan mer ... vin. Du ska få smaka, men borde kanske klippa håret först då.

  Det där önskemålet/erbjudandet om Oaxen-sällskap, är det förbi?

  Jessika: Ja, vi får öva på dig.

  Lisa: Tack!

  SvaraRadera