söndag 15 april 2007

Feta knoppar och självupptagna blommor

Det är väldigt torrt på Vikbolandet. Idag när jag vattnade sparrislandet så sköljdes lite jord undan och två feta sparrisknoppar tittade fram. I år är plantorna tre år och alltså tillräckligt gamla för att vi ska få skörda allt som kommer upp.


Den första narcissen slog också ut sig idag.


Mer land grävdes, chiliplantor planterades om, sjuka plantor i växthuset dödades, det städades och en halv rad Sugar Snap-ärtor stoppades i jorden. Fåglarna är helvilda. Morkullan flög två gånger över tomten igår kväll.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Får man ingen skörd alls förän efter tre år? Och gillar sniglarna sparris???

  SvaraRadera
 2. Så här skriver man på Österlen Sparris:

  "Under planteringsåret behöver sparrisplantorna växa till sig. Har plantorna utvecklats bra, kan man redan året efter skörda de första späda sparrisskotten med något/några skott per planta. Året därpå kan man skörda hela maj månad, tredje året till en bit in i juni och därefter fram till midsommar, men aldrig längre. Sedan måste plantorna få gå upp med sina vackra gröna plymer och hämta kraft till kommande säsonger. I gengäld kan man skörda färska, fräscha sparrisskott under 10-15 år, kanske längre."

  Jag har aldrig sett någon snigel på våran sparris, men vi har å andra sidan inte särskilt mycket sniglar.

  SvaraRadera
 3. Hur höga var dina chiliplantor första gången du bytte kruka? Själv har jag sått några frön för typ en månad sedan och chilina har bara blivit några cm... När skall jag månne plantera om dem i större krukor? De har varit samma storlek länge och jag orkar inte riktigt vänta mera....

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 4. Jag planterar om min när de har fått sina första par karaktärsblad, det vill säga det första bladparet efter grobladen (som är de där allra första bladen). Då sätter jag dem i en större kruka med riktig plantjord (jag satte fröna i såjord, som har mycket lite näring) och ställer dem så ljust som möjligt för att de inte ska bli långa och gängliga, i mitt fall under ett lysrör med timer i garderoben. Det är också bra om de får det en aning svalare då, men det kan jag inte fixa hemma hos mig.

  Om du absolut inte kan vänta och om de inte verkar växa alls, så kanske du ska plantera om dem trots att de inte fått karaktärsblad. Det skulle jag nog gjort. I bra jord.

  SvaraRadera