söndag 22 april 2007

Mer land, mer odling


För tre veckor sedan var jag bara ledsen över hur misslyckat vårt odlingsår skulle bli eftersom vi låg efter med allt och bara var sjuka. Nu har vi tagit igen det på bara tre helger och har mer uppgrävt och rensat land än någonsin tidigare. Framför allt har L tagit över grävandet när min rygg plötsligt har börjat tjafsa.

I helgen har vi alltså satt potatis, sått bondbönor, dill och sallat.

Förkultiveringen har också trappats upp idag med sådd av spetskål, tomatillo, gurka, palmkål, libbsticka, zucchini, melon, luktärt och solros. Fem tomatfrön har redan grott.

Åtta sparrisknoppar sticker upp, blasten från fyrtio vitlökar växer kraftigt i sitt land och kaprisskotten sticker återigen upp ur jorden i växthuset.

Två feta sädesärlor har kommit och hoppar omkring på tak och i land och koltrastparet har kommit tillbaka. Båda sorterna försvann plötsligt förra sommaren och vi saknade dem mycket, för det är extra sociala fåglar som bevakar oss på ett trevligt gritetskränkande sätt. Svartvita flugsnappare har också intagit en holk. I morse innan solen gått upp hörde jag orren i skogen. Den låter som ett spöke i en plastburk.

Nu kommer gullvivorna starkt.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. "bevakar oss på ett trevligt integritetskränkande sätt" och orrar i plastburkar.
  Right on. Själv "bevakas" jag av småfåglar som har gjort ett fågelbad av ett numera f.d. lock till en förkultiveringslåda. Man ska inte förneka fåglars intelligens.

  Har ni sått potatis förut? Hur mycket brukar det bli? Klarar man ett år?

  Jag vill ha en trädgård jag också. Eller åtminstone en kolonilott. Men det är sjuttioåttatusen års väntetid på det senare här för de bebygger de få som finns kvar.
  En kolonilott eller gräsfri trädgård vore idealet. INGEN gräsklippning är målet. Allergisk mot gräspollen.

  Och krånglande ryggar, hör till åldern vet du ;). (Jag har också problem med ryggen som ger revbenssmärta så du är inte ensam...)

  SvaraRadera
 2. Vi har haft potatis i två år. Första året alldeles för många sorter, alldeles för tätt. Nu har vi bara ambitionen att odla så att det räcker för sommaren. Det är nog inga problem att odla så att det räcker för hela året, men då ska man odla sorter som är långsammare och får tjockare skal. Problemet för oss är att vi skulle behöva ett kylrum i stan för förvaring om vi skulle odla sådana mängder att det räckte över vintern.

  SvaraRadera
 3. Jag har matkällare :).
  Köper potatis per femtio kilo. Närodlat, eko, god som tusan. Allt man behöver är kokt potatis och en klick majonnäs.
  De möglar inte, men de får "sprouts" när det närmar sig slutet.

  SvaraRadera