torsdag 22 mars 2007

Citronglömska

Hej! Jag verkar inte dö av salamin. Men nu kom jag på att jag alldeles glömt bort Limoncello-produktionen. Inspirerad av Bendels tips och över livet i stort fortsätter jag så här:

Nu har du låtit citronskalen dra i sprit i en månad. Sila bort citronskalen. Om spriten är omkring 40% så mäter du upp den och tar hälften så mycket vatten och häller i en kastrull. Tillsätt vidare hälften så mycket rårörsocker som vatten till kastrullen. Koka upp. Låt svalna något. Häll genom silduk ner i spriten. Rör om och glöm i en månad till.

Vänta! Nu gjorde jag det där och det som var mörkt pissgult blev ljust avloppsbrunt, eller som grumligt iste. Det här är nog ett sådant fall då man ska använda raffinerat vitt socker och inte rårörsocker om man vill hålla fast vid traditionella estetiska värderingar. Hrm...

Andra bloggar om: , , ,

10 kommentarer:

 1. Ljust avloppsbrunt... Ska bli intressant att få höra om smaken så småningom.

  SvaraRadera
 2. jag gör samma reflektion som bendel om färgen... avvaktar smakbedömningen.

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag inte har ngt vettigare för mig så här på fredagseftermiddagen, vill jag ta reda på hur man kan dö av en salami. Allvar alltså. Vad är det som skulle kunna trigga igång en dödlig process i kroppen baserad på korv. Tacksam för svar. Ciao!

  SvaraRadera
 4. Bakterier Hanna, bakterier! Men bakterier kommer i många varianter. Man kan säga att det finns snälla, villiga bakterier som vi vill vara i allians med och så finns det terroristbakterier.

  Alliansbakterierna är till exempel vissa typer av mjölksyrabakterier som fermeterar köttet samtidigt som de skapar en så sur miljö att terroristbakterierna inte vill vara där.

  Det finns många olika terroristbakterier som kan slå ut olika funktioner i kroppen. En ganska välkänd är ju Clostridium botulinum som kan orsaka Botulism genom toxinet Botulinumtoxin (Botox) som är ett av de dödligaste naturliga toxin som finns (varför du kan vara säker på att USA forskar i hur de kan använda det i kemiska stridsmedel). Listeria monocytogenes är en annan rackare, men den skulle nog inte klara en frisk man som mig. En hemsk grupp är EHEC med E. coli 0157: "De vanligaste symptomen är vattniga till blodiga diarréer, magsmärta, feber och kräkning. I ca 5-10 % av fallen drabbas patienten av allvarliga njurskador eller blodproppar i hjärnan. Infektionsdosen är mycket låg och det kan räcka att man får i sig ca 10 bakterier för att bli sjuk."

  Nu är det ju så att man inte bara riskerar livet genom att äta hemgjorda korvar. Om du inte redan har gjort det så bör du läsa Eric Schlossers Snabbmatslandet som bland annat beskriver vilka jävliga tarmbakterier som sprids med halvfabrikaten till McDonalds och vidare.

  Nu blev du väl sugen på att komma på bloggträffen och smaka?

  SvaraRadera
 5. Ok. Tack för ingående förklaring.

  På frågan: "Nu blev du väl sugen på att komma på bloggträffen och smaka?", svarar jag nej, inte på att smaka korven, men sugen på att dricka en del rödvin.

  Jag är väl säkert inte i Sverige de aktuella datumen. Det brukar vara så...tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Sen så kan man ju bli dödssjuk av mycket annat också, som av en vanlig simpel lunginflammation av pneumokocker som de ser två fall om året av typ när normalt "friska" (det är väl en definitionsfråga i mitt fall men i just det fallet ansågs jag vara i den friska kategorin) personer hamnar dödssjuka på intensiven snarare än är hemma och hostar i några veckor. Om man vill skydda sig mot allt så måste man leva hemma och hela tiden tvätta allt med klorin eller något annat desinfekterande. Och hur kul är det på en skala? Det finns en massa luftburna patogener. Så länge som man har varit noga med hygienen och sådär så får man väl ändå liksom anta att det är rätt säkert. I så måtto att allt är säkert och osäkert.

  Apropå det där med listeria så måste jag kolla innan jag tar en bit socialistisk salami. Tar medicin som sätter ner immunförsvaret.

  SvaraRadera
 7. Ok Jessika, du är antagen till kamikaze-gruppen.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Tog bort ovanstående kommentar. För flummig helt enkelt.

  SvaraRadera
 10. ...och för övrigt tycker jag det är roligt att alliansbakterier är snälla bakterier...

  SvaraRadera