Jag tror att det berodde på att jag antingen fick med för mycket vitt från under citronskalet och/eller på att jag använde råsocker och dessutom för lite socker. Resultatet blev gott, men inte alls någon limoncello. Jag ska dock använda resultatet som en grund för en amaro, en efter-maten-bitter. Det här tycker jag verkar vara ett trovärdigt recept som jag ska pröva till punkt och pricka nästa gång. Slut uppdatering.
Hittade en flaska sprit i kylen och ekologiska citroner på ICA Globen. Ska göra limoncello. Jag har gjort det förut och druckit andras hemmagjorda. Nästan alltid lika gott och ändå har alla olika recept och proportioner, så jag drar slutsatsen att det inte är så särskilt viktigt hur många citroner per sprit man tar, eller hur länge exakt skalen får dra i spriten. Det är nog viktigare i så fall hur mycket sockerlag man blandar i så att man balanserar sötman rätt.
Nu gör jag så här, så får vi se hur det går:
60 cl okryddad sprit
6 ekologiska citroner
- Häll spriten i en glasburk
- Skölj citronerna, torka dem och skala dem tunt med potatisskalare utan att få med så mycket av det vita
- Släng ner skalen i burken
- Ställ burken mörkt och vänta... (Vi får se hur länge det blir.)
Andra bloggar om: limoncello, citron, sprit
När man gör romtopf så är en tumregel att vänta tre månader. Kan kanske gälla för limoncello också.
SvaraRaderaJag brukar alltid köpa limoncello med mig hem då jag semestrar i Neapelbukten. Däremot har jag inte gjort det själv eftersom jag har en vän som förser mig med sin hemgjorda variant som är alldeles utmärkt. Han använder dessa proportioner (så får du ytterligare en variant på din lista): 4 cups pure alcohol, 4 cups water, 2 cups sugar, 10 lemons. Första dragningen 20 dagar, dragning två ungefär lika länge.
SvaraRaderaHåller med om att hur man balanserar sötman är viktigt.
Romtopf har jag aldrig hört talas om! Men det var ett kul ord.
SvaraRaderaBendel: Den andra dragningen är alltså när man tillsatt sockerlagen? Låter man den sedan dra ytterligare tillsammans med citronskalen, eller är det mer en vilo- eller mognadsperiod utan citronskal, innan man får dricka upp den?
Inga citronskal i andra dragningen enligt hans recept. Citron-alkohol-vätskan ska tom silas innan den blandas med den varma sockerlagen och hälls upp i riktigt rena flaskor. Därefter måste den blivande limoncellon få vila i mörker tills ni ses nästa gång.
SvaraRaderaRomtopf är när man tar en massa bär och socker och lägger i en glasburk, häller över socker och rom och sedan låter det stå i minst tre månader.
SvaraRaderaRumtopf består mycket riktigt av bär+rom (mörk färgad minst 55% annars risk för mögel) samt socker. Bär som mognar från slutet juni till september läggs i allt eftersom de mognar och varvas med rom och socker. Jordgubbar, hallon, plommon, vindruvor, körsbär kan vara lämpliga och inte alltför mjuka eller hårda. Låt allt stå i ett stort glaskrus, svalt o mörkt, med lock till förslagsvis 1:a advent. Bjud dina vänner på advetsfika med rumtopf + glass (riktigt god vaniljglass) och goda kakor. Ät drick o njut.
SvaraRaderaJag har gjort limoncello många gånger och mitt bästa recept lyder:
SvaraRadera5 citroner
1.2 liter vatten
700 g socker
1 påse likörglukos (finns i essensbutiker)
1 liter 95% alkohol (viktigt för att dra ut rätt smaker, finns att köpa i Italien)
Metod:
skala det yttersta av citronskalet (INGET vitt får komma med), lägg ner dessa i flaskan med alkohol och låt dra mörkt och svalt i 8 dagar. sila och blanda med en lag gjord av övriga ingredienser. tappa upp på flaskor och lagra så länge som möjligt (minst 1 månad).