tisdag 13 mars 2007

Ansvar

Läs vad Syrran skriver om alla jobbiga frågor som måste ställas om man går med på analysen att det finns ett strukturellt förtryck av kvinnor i samhället, och att våldtäkt är ett uttryck för resultat av detta förtryck snarare än ett individpsykologiskt problem.

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

 1. Jag har läst Syrran för det första.
  Det skulle innebära att alla män är potentiella våldtäktsmän. Och jag som är så pass cynisk att jag tror att nationalsocialism (nazism) kan växa fram i vilket land som helst under vissa givna villkor (som de i Tyskland t ex) har svårt att se det här. Att våldtäkt handlar om makt snarare än sexualitet är väl ändå givet vid det här laget. Jag är också så pass cynisk att jag tycker att för lite fokus läggs på brottsoffrens situation och det beror på att jag på nära håll har sett vad ett svårt våldsbrott med sådana här inslag medför i det långa loppet.
  Naturligtvis ska eller måste man "behandla" eller "rehabilitera" dem som begår brott av det slaget så att det inte upprepas. I nuläget verkar man inte direkt överens om vad som är en effektiv behandling för att undvika återfall. Att alla skulle vinna på att färre begår brott (av alla slag) är uppenbart.
  Att kvinnor betraktas som mindre värda här och globalt och att många män känner sig hotade om man så mycket som bara nämner ordet feminism är också uppenbart men våldtäkt som strukturellt förtryck... Att det är enskilda män som utövar makt genom sexuellt våld mot kvinnor och att våldtäkt är ett maktmedel mer än något annat, men jag har väldigt svårt att se våldtäkten som ett *strukturellt* förtryck. Jag ser inte kausaliteten hur mycket jag än anstränger mig. Det finns kvinnor som våldtar också. Män som våldtar män förekommer också må så vara att de båda kategorierna är i stark minoritet.
  Att kvinnor mycket ofta befinner sig i ett systemiskt underläge, ja, men det krävs mycket mer innan jag kan ta det strukturella förtrycket genom våldtäkt.

  SvaraRadera
 2. Jag ändrade just i min text från "uttryck för" till "resultat av", för att göra tydligare hur jag anser att det ligger till.

  SvaraRadera
 3. Okej. Hursomhelst, så tål det ju att tänka på. Som så mycket annat.

  SvaraRadera
 4. Jag måste återkomma till det här. Det är så mycket värre än vi låtsas om.

  SvaraRadera