onsdag 21 mars 2007

Tyskt byte

Äntligen hemma! Här är mitt byte.


Uppifrån från vänster har vi två paket Maultaschen, en burk Hubertus Schmalz (på gris- och gåsfett), ett dinkelbröd, en bit Emmentahler, två kalvbratwurst, en tryffelleverkorv, ett paket rostbratwurst, massa tunna skivor Strohgäuschinken och sex Nürnberger bratwurst.

När Den tyske vännen körde mig till mitt hotell pekade han ut en bra slaktare i närheten (Metzgerei Ziegler, Wiederholdstr. 23). Jag följde Jessikas uppmaning idag och frågade slaktaren efter schwabiska specialiteter. De skulle inte få in maultaschen förrän i morgon och han blev överhuvudtaget generad över sin obefintliga engelska och över att han inte tyckte att de hade tillräckligt schwabiska produkter. Han var snäll men servil, om man nu kan tänka sig en servil slaktare. Och charkuterist är nog snarare vad han var.

Nåväl, Strohgäu-skinkan var det enda han tyckte var lokalt nog, och den är ju lite ovanlig med tanke på att man får noll träffar på google om man söker på ordet. Hotellet hade den på sin storartade frukostbuffé, så jag visste hur god den är. Lätt rökt, men bara lätt, och inte för salt. Mild och mjuk.

Nu har vi ätit kalvbratwursten - mild, inte märkvärdig, men komplexare köttsmak än en svensk mild korv - och Nürnbergbratwurstarna. De senare tyckte L var så vackra och vaktelägglika och det har hon ju rätt i.

Och de var just så goda som de ser ut. Med förrädiskt mycket smak.

Schmaltz har jag aldrig tidigare ätit förrän nyss på en skiva av dinkelbrödet. Oj, så gott, mycket löksmak, fett och perfekt på en skiva mörkt bröd.

Maultaschen och rostbratwurst köpte jag på delikatessbutiken Schlemmermeyer (Königstr. 4) vid stationen. Jag kunde ju inte komma hem utan Maultaschen.

Nu ska jag smälta maten och njuta av att vara hemma igen. Och förkylningen är borta. Så skönt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Gud vad jag hatar dig!!! Härifrån och till evigheten!!! Så nu vet du det!
  (Fast egentligen - grattis :) )

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det måste ha varit Schmaltzen som fick dig att tappa balansen där, eller hur? ;-)

  SvaraRadera
 3. Ja, och nürnbergisarna!! Du skulle bara veta hur syrran och jag beter oss över julklappskorvarna från släkten ;).

  SvaraRadera
 4. Fast schmaltz kan väl rimligen inte vara gjort på grisfett, eller? Nog för att inte alltid följa matlagarna, men det är lite som att göra gefillte fish på räkor och ändå kalla det för gefillte fish.

  SvaraRadera
 5. Den här schmaltzen har 50% gås- och 30% grisfett så den är väl inte helt kosher om det är det du menar.

  Fast all schmaltz från Bedford verkar innehålla gris.

  SvaraRadera