lördag 30 juni 2007

Fläderblomsvin


För två år sedan gjorde jag fläderblomsvin för första gången. Vinet har bara blivit bättre och bättre med tiden. Tidigare idag fanns tre flaskor kvar i jordkällaren. I morgon finns bara två flaskor kvar. Vinet har en viss sötma och smakar inte direkt av fläder. Det påminner mig mest om ett vin som vi har haft på ett par nyårsaftnar - är det Beaune det heter? (Nä, det heter Muscat de Beaumes de Venise!) Mitt vin passar utmärkt till blåmögelostar, till exempel. Starka eller syrliga ostar överhuvudtaget, förresten.

Häromdagen skulle jag sätta en ny sats. Först när jag var klar så hittade jag vinboken där jag detaljerat skrivit ner hur jag gjorde det förra gången. Så här skrev jag då:

2005
Köpte en grundsats med jäskar i plast, rengöringsmedel, hävert, hydrometer, kork och ett paket "24 recept samt ingredienser för att göra 20 liter vin på frukt och bär från trädgård och natur." Valde receptet för fläderblomma.

Torsdag 21 juli
Plockade c:a 39 fläderblommor på tomten, på Friggesätter och på ödetorpet dessförinnan.
La i hink med kallt vatten.
Gjorde rent jäskaret med rengöringsmedlet.
Satte på 10 liter vatten på spisen.
Sköljde fläderblommorna individuellt under rinnande vatten.
La dem i jäskaret tillsammans med ett kilo ICA-russin och sex kilo strösocker.
Hällde på det kokande vattnet och rörde om till sockret löst sig.
Hällde på ytterligare kallt vatten upp till 22-litersmarkeringen.
Mätte temperaturen - c:a 80 C.
Satte på locket och ställde att svalna utomhus.
Vid läggdags hade temperaturen sjunkit till 58 C.

Fredag 22 juli
Temperatur 29 C.
Tvättar hydrometern och lägger i jäskaret som rört om i med träslev.
Hydrometern visar 115 ("för varje +5 C som temperaturen överstiger 20 C, lägg till 1 till det avlästa värdet", alltså 116 - 117).
Tömmer i påsen med jäst och näring och rör om.
Sätter på locket och sätter i jäsröret.

Lördag 6 augusti
Hydrometern visar ungefär 10. Gissar att temperaturen inte överstiger 20 C.

Lördag 21 augusti
Rengör mjölkhinkarna med rengöringsmedlet.
Tömmer jäshinken med hävert över i mjölkhinkarna.
Öser över frukten i saftsilen. All vätskan silades förresten genom saftsilen.
Hällde tillbaka i jäshinken.
Hydrometern visar 8-9, men temperaturen överstiger nog 20 C. Låter hydrometern ligga kvar i jäshinken.
Smakar av. Det smakar lite jäst, men ganska intressant. En del kolsyra.

Lördag 27 augusti
Hydrometern visar ungefär 10.
Skvimpar om.
Vi hör några enstaka bubbel i jäsröret under kvällen.

Torsdag 6 oktober
Hydrometern har inte förändrats under den här tiden.
Bestämmer mig för att värdet kanske ska ligga där.
Häller i jässtopp vid femtiden.
Rör om med hydrometern och vickar jäskaret då och då.
Vid halv tio-tiden tar jag upp hydrometern, häller i kiselsol och rör om vilt med en trägaffel.
Därpå häller jag i gelatin och rör om lika vilt, varpå jag sätter på locket igen.
Jag smakade förresten på vinet vid fyratiden och det var riktigt gott!

Konstigt att det fanns fläder så sent som i slutet av juli 2005! Årets vin påbörjade jag på i stort sett samma sätt. Den här gången plockade jag en hink till 2/3 full med fläderblom. Till skillnad från förra gången klippte jag av blommorna från stjälkarna (som det också står i receptet att man ska göra). Jag glömde att tvätta dem och fick plocka upp tre baggar från jäshinken.

Så här mycket blommor använde jag. Nu bubblar det hemtrevligt igen i köket från jäskaret.


Andra bloggar om: , , , ,

torsdag 28 juni 2007

Kallsup

Jag har aldrig begripit mig på kall soppa. Jag har i varje fall aldrig blivit serverad en Gazpacho som imponerat på mig. Jag tycker att smakerna försvinner i kylan och att det mest smakar av vattniga grönsaker. Undrar om det var Carl Butler som introducerade Gazpachon för min föräldrageneration? Det finns i varje fall ett recept i hans Med Butler i köket från 1984 som L hittade på Myrorna i Norrköping för 20 kr i går. När jag var mindre och yngre så minns jag att Gazpacho ibland serverades på somrarna som något exklusivt, det var något lite kittlande med de där isbitarna i soppan, nästan något förbjudet, men jag förstod aldrig vad som var grejen. Å andra sidan har jag aldrig ätit en Gazpacho i Spanien, så jag vet ju inte vad jag talar om egentligen.

Butler gjorde mycket för den kulinariska allmänbildningen i Sverige på 70- och 80-talet. Hans klassiska kokböcker inspirerade mina föräldrar och, av vad jag förstår, stora delar av den intellektuella medelklassen när jag var barn, och fick dessutom mig att baka min första äppelkaka. När man läser hans Med Butler i köket blir man medveten om vilket kulinariskt u-land Sverige fortfarande var vid mitten av 80-talet. Här är några citat från avsnittet om kryddor:
"Vitlök är något som jag ofta använder i min mat. Då handlar det för det mesta om den färska, som ju är överlägsen den som finns på burk. Emellertid skadar det ju inte att ha en burk i reserv."

"Rosmarin bör man alltid stöta eller mala för det känns inte trevligt att få de små barren i munnen."

"Till fläsk passar ingefära fint liksom till många kinesiska rätter."
Jag citerar inte för att förlöjliga herr Butler, för han var ju faktiskt radikal då. 1984 känns som igår för mig, men uppenbarligen har samhället förändrats en del. Det är svårt att föreställa sig någon publicera ett recept med namnet Invandrarkvinnans goda bröd idag.

Hur som helst har Lisa och Johan utlyst en Gazpachotävling. Min första reaktion är att det är vid fel tidpunkt på året; de kunde väl åtminstone väntat till slutet av nästa månad då man kunde använda sina egna skördar till soppan. Min andra reaktion är att nu kan jag ju försöka göra en egen version av soppan, så att jag gillar vad jag ska äta. Men hur då? Flera källor uppger att det gemensamma för de olika typerna av Gazpacho är att de har gammalt bröd i sig. Soppan är äldre än tomatens och paprikans europeiska historia. Vem bryr sig? Jag har inte gammalt vitt bröd hemma, så det tänker jag inte ha i.

Skulle jag ha bröd i så skulle jag göra en bruschetta på stekpannerostat rågbröd som jag gnede med en vitlöksklyfta och hällde olivolja över och lade i botten på sopptallriken innan jag hällde upp soppan. Se det som en utvidgning av receptet nedan.

Hur ska jag göra min Gazpacho? Jag har aldrig tyckt att den smakar tillräckligt. Jag kom att tänka på att i sällsynta fall så gör man en okokt tomatsås till pasta i Italien. Jag tror att det är i en siciliansk kokbok som jag har ett recept hemma som föreskriver en blandning av tomater, vitlök och olivolja som ska ligga länge tillsammans för att smakerna ska ingå partnerskap. Jag är på landet nu utan tillgång till det receptet, men tänker pröva idéen.

Kall grönsakssoppa - typ Gazpacho
(till tre personer som huvudrätt med bröd, eller fyra - fem personer som en aptitretare - förrätt)

De här grönsakerna tänkte jag mig skulle ingå i min kalla grönsakssoppa.

750 g tomater (c:a 7 st.)
1 grön paprika
1 röd paprika

½ fet gurka

1 charlottenlök

½ vitlöksklyfta


Dessutom använde jag

½ dl. god olivolja
½ dl. vitt oekat vin

god svartpeppar

salt

färsk basilika

färsk oregano

färsk timjan

10 isbitar

  • Kryssa tomaterna med en kniv och skålla dem i kokande vatten.
  • Skala dem och skär bort det gröna och kärna ur kärnorna i en sil över en skål.
  • Hacka tomatköttet i 5mm-kuber.
  • Finhacka vitlöken och blanda med tomaterna.
  • Finhacka charlottenlöken och blanda med tomaterna.
  • Häll över olivoljan och saften som runnit av kärnorna, blanda om och ställ in i kylen.
  • Grilla paprikorna och skala dem och rensa dem och hacka dem och blanda med resten. (Jag har alltid hört att man kan grilla dem direkt över lågan på gasspisen och idag prövade jag det och det gick bra.)
  • Skala gurkan och hacka i lika stora bitar och blanda med resten.
  • Stoppa isbitarna i mixern med basilika, oregano, timjan, svartpeppar, salt och vitt vin
  • Häll i drygt hälften av grönsaksmixen
  • Mixa tills det blir slätt
  • Häll upp det mixade i sopptallrikar och fyll på med grönsaksmixen så att det blir snyggt som på bilden

På detta kan man tänka sig en mängd garnityr. Från mer av de färska örterna, till krutonger, till det som jag hade tänkt men ännu inte prövat, friterade fänkålschips. Det ska jag pröva en annan dag. Nå, hur var det då? Jo, kallt och ganska blaskigt, som vattniga grönsaker, men med mer smak än de andra varianter som jag bjudits på. Det ser ju väldigt gott ut på bilden. Det skulle passat mycket bättre till lunch en stekhet dag än till middag en mulen jättesur kväll som idag. För att det inte ska bli för blaskigt är det viktigt att man inte snålar på saltet. Det skulle också ha hjälpt med lite chilipeppar i soppan, men man kan ha malen peperoncini på efteråt. En skiva nybakat rågbröd till passade verkligen bra.

Lisa och Johan efterlyste ett lättlagat recept. Men det menar de antingen ett recept som inte kräver några komplicerade tekniker, eller så menar de ett recept som går snabbt att slänga ihop. Jag tror att de menade de senare och då faller mitt recept ur ramen för det tar ju lite tid med allt hackande. Om man gillar kall grönsakssoppa så fungerar nog mitt recept, men jag själv har förstått att jag själv inte är särskilt förtjust i fenomenet överhuvudtaget. Så bättre än så här kan jag inte.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Bonnigt


Bondbönorna har börjat komma igång. Den här rackaren är säkert sju centimeter.

Andra bloggar om: , ,

lördag 23 juni 2007

Blåbär, men mogna


När vi gick tillbaka till bilen i grådasket, från Skirsjön där vi tagit ett midsommardopp, så upptäckte vi att en del av blåbären redan är mogna. Det är tidigt. Jag tror att L sitter på huk i morgon och studerar riset. Blåbärsriset.

Andra bloggar om: , , ,

fredag 22 juni 2007

Littorin visar vägen

Det finns fortfarande en utbredd tilltro till universiteten som institutioner och till de akademiska meriterna. Jag ser dem som mossiga rester av ett hierarkiskt, patriarkalt, medeltida system som vi borde ha lämnat bakom oss för länge sedan.

En doktorstitel visar bara hur väl du har anpassat dig till universitetens maktsystem, hur väl du har infogat dig i deras maktstrukturer. Och när du till slut har hämtat ut din examen så måste du försvara systemet eftersom din egen prestige bygger på att det upprätthålls. Det är ett självförverkligande prestigesystem.

Alla som har läst vid universitetet vet hur stort godtycket är, alla som har arbetat på en universitetsinstitution vet hur stor roll intrigerna och prestigen spelar och hur viktiga de personliga kontakterna och maktspelen är. Alla vet vi också hur liten roll kunskap, lärdom och innovativt tänkande spelar för att uppnå en position i den akademiska världen. Möjligtvis spelar envishet, uthållighet och noggrannhet en viss roll, men det är väl inte det vi ska ha papper på?

Littorin har visat hur mycket detta system är värt bara genom att alla nu är mer intresserade av att han har ett papper som det står ”Master” på, än av vad han faktiskt har studerat och skrivit. Jag har inte hittat någon bloggare som tar upp eventuella kvaliteter eller brister i hans uppsats. Det tycks inte spela någon roll, för endast auktoriseringen av diplomet har varit intressant att diskutera.

Det är inte Littorin som luras, det är universiteten. Låt oss alla studera det som vi tycker är värt att studera och få papper på vilka kurser vi genomfört, och sedan köpa oss våra akademiska titlar, så kanske till slut även universitetens titlar förlorar sitt värde när ingen längre orkar kontrollera ursprunget. Titlarna säger ändå ingenting annat än att du har tillbringat en viss tid på en viss plats, på universitetet eller hemma vid skrivbordet, inget mer. Ibland mindre. Och lägg sedan ner universiteten – de är kontraproduktiva – och hitta på något nytt! Glad revolutionär midsommar Sven Otto.


Andra bloggar om: , , , ,

tisdag 19 juni 2007

Polistillstånd

Ska du söka polistillstånd i Stockholms län? Har du frågor om den fullkomligt obegripliga blanketten? Undrar du till exempel vad skillnaden är mellan offentlig tillställning, allmän sammanskomst och begagnande av offentlig plats, eller hur mycket det kostar och till vilket postgiro pengarna ska betalas? Är du trött på att stå i telefonkö bara för att hänvisas vidare och sedan bli utslängd utan förklaring efter 200 tut?

Ring direktnumret 08-401 14 38 i stället.


Andra bloggar om: , , ,

Mer grönsaksstatus


Salladsärt - Sugar Snap


Romansallad, Cossallad, Kos-sallad - Little Gem


Fänkål - Zefa fino


Spetskål - Jersey Wakefield


Gurka - Northern pickling


söndag 17 juni 2007

Ormen i paradiset

Igår när jag skulle fylla vattenkannan med regnvatten från den sinande cisternen i växthuset låg där en fet orm på murväggen.


Jag blev lite orolig, men när jag på telefon berättade om de ljusa fläckarna i nacken sa J att det var en snok . Inte alla snokar har ljusa fläckar där, men om en orm har ljusa fläckar bakom öronen så är det alltid en snok.

I natt regnade det 22 milimeter (ja, jag har köpt en vuxenpoängsräknare, jag menar regnmätare) och cisternen hade svämmat över, upptäckte jag när jag gick in i växthuset på morgonen. Bra, då räcker vattnet åtminstone ett par veckor om det inte regnar. Ormen, som jag ännu inte kommit på något namn för, låg och njöt på bassängkanten. Jag tror han får heta Ormen.


Andra bloggar om: , , ,

Harjävel

När L slog på pumpen i fredags så skrämde hon upp en hare som nästan sprang ner mig där jag stod och tittade på ett av landen. Förstod strax varför den var rädd. Den jäveln har ätit upp fem hela plantor selleri så de försvunnit och betat ner ytterligare åtta till markytan. Det finns hur mycket jäla grönt som helst att käka, men du ska vara trendig och äta selleri i sommar! Jag ska i min tur lära mig göra snaror, tror jag. Men jag börjar med att tillverka selleriburar.


Andra bloggar om: , , , , ,

Första potatisen

Jag var så nyfiken så jag grävde upp en potatisplanta igår. Mycket små än så länge, men många. Tjugo stycken på en Minerva. Drog av lite av den första egna dillen också. Gott med lite smör.



Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 13 juni 2007

Oinbjuden gäst


Känner någon till vad det här är för en svavelvit kantarell som vill bli kompis med min mispel?

Andra bloggar om: , ,

tisdag 12 juni 2007

51 - 36 = 15

Nu pådyvlas vi den ena knasigare förklaringen efter den andra till varför 36 personer i stället för 51 personer i de icke statistiskt säkerställda* resultaten från senaste opinionsundersökningen från Demoskop svarade att de skulle rösta på Vänsterpartiet om det vore val idag.

Trots att Vänsterpartiet häromdagen släppte rapporten "100 punkter för miljön" så påstås det att en förklaring skulle vara att partiet inte har en miljöpolitik. Alla som känner till partiets politik vet att det bara är dumheter. Partiet är i själva verket förmodligen det grönaste av riksdagens partier.

Läs Erik Bergs analys av hur Moderaternas försöker presentera en miljöpolitik genom att hävda att Vänsterpartiets är ... kommunistisk, eller något.

* fullständigt värdelösa

Andra bloggar om: , , , ,

Kolla

Ni som inte regelbundet läser Lisas blogg, kolla in hur hon stillsamt men uppkäftigt drar ner byxorna på Chiquitas PR-person i Sverige.

Andra bloggar om: ,

måndag 11 juni 2007

Obetalbart

Titta på det här! Så konstigt allting är.

Kött i släpljus

Allting blir vackrare i släpljus. Med lite sydamerikansk eller kubansk ödesmättad musik till blir det ännu vackrare.
Fast det går lika bra med en finsk motsvarighet. Tyvärr hittar jag inte Yön Ruusu med Reijo Taipale på YouTube.
  • Släpa in ljuset i köket
  • Sätt på ugnen på hög värme
  • Skär grönsaker som som inte behöver så lång stektid i lagom stora bitar, t.ex. selleri och lök
  • Slå in bitar av roquefort i lufttorkad skinka. Eller någon annan ost i någon annan skinka
  • Rulla in paketen i väl svartpepprade lövbiffskivor eller något annat gammalt kött
  • Bryn lagom stora morotsbitar, eller bitar av någon annan rotfrukt i smör på ganska hög värme
  • Bryn köttpaketen

  • Släng in köttpaketen i ugnen på ett litet fat
  • Släng ner de andra grönsakerna bland morötterna
  • När de snabba grönsakerna är klara, plocka ihop och lägg upp snyggt i släpljuset


Andra bloggar om: ,

Knäckefråga

Känner någon till något knep för att behålla knäckebrödet torrt, knäckigt och knaprigt i sommarstugan? Jag vill ha knäckebröd på sommaren, men det är ju meningslöst om det blir soggigt, äckligt och mjukt efter en dag på landet. Och vart tusan tog Vika Sekunda vägen, när jag nu ändå håller på och ställer knäckebrödsfrågor?

Andra bloggar om:

söndag 10 juni 2007

Skirsjön

Och så tog vi de första doppen i Skirsjön. Igår var det lite folk där och några skadade storstadsbarn (- Jag tänker fan inte bada, det är ju fisk där. - Meh, ofta!), men idag fick vi vara ifred och kunde näcka.

Och det har med mat att göra såtillvida att vi efter dagens dopp åt rågbrödsmackor med färskpotatis.


Sedan gick vi genom skogen till bilen och åkte hem till Stockholm...


Andra bloggar om: , , , ,

Exodus

En tomatplanta av varje sort har blivit utkörda ur växthuset av utrymmesskäl och experimentlusta. Jag planterade om dem i tiolitersreahinkar som jag gjort hål i. Här borde vara skyddat mot vind och solen ligger på efter 11.15. Hinkarna placerade utanför takkanten i hopp om att de ska få regn när jag inte är där. Snören att snurra upp dem kring efterhand. Från vänster till höger: Biffstek, Gyllene Soluppgång, Blodig Slaktare och Mexikansk Honung.


Andra bloggar om: , , , , ,

I blom

Och bondbönorna står i blom. Vackra välska bönor. Förr såg man de svarta fläckarna på de vita blommorna som skrivtecken från andra sidan, ett de dödas alfabet, och bondbönan har ofta förknippats med "dödskult och själsföreställningar", som Jan-Öjvind Swahn skriver. Jag odlar en av mina rader mellan två rader potatis på klassiskt vis.


Den gula irisen står också i full blom. Den har inte vi satt utan den fanns där när vi skaffade huset. Jag har inte bestämt mig för om jag gillar den eller inte.

Jag vet att jag gillar klematisen som vi fick i 80-årspresent förra året och som uppenbarligen har bestämt sig för att stanna hos oss.


Vad är det här för en matblogg? Bara massa blommor och tjafs! Här kommer en bild på en sallad som vi åt med grillat kadaver igår. Varken tomaterna, oliverna eller fårosten har vi gjort själva, men oreganon! Vänta bara.


Andra bloggar om: , , , , ,

Fruktsättning

Nu går det undan även hos mig. Det mesta sätter frukt.
Första tomatkartet kom på en Bloody Butcher.

Nästan alla sorters chili har också satt igång. Här en pytte Cascabel.

Vad som är mer anmärkningsvärt är att zucchinin som jag så modigt planterade ut tidigt, inte bara klarade sig utan genast började blomma och sätta frukt.

Och alldeles bredvid försöker den tilltufsade gurkan (Northern Pickling) följa efter.
Det ser också ut att bli ett bra äppleår hos oss.



Andra bloggar om: , , , , , , ,

Främling


Vet någon vad det här är för en tussilago?


Andra bloggar om: , , ,

onsdag 6 juni 2007

Mjöldrömmar

Tänk om man hade en sådan här kvarn. Då skulle man kunna prova gratis utsäde från Allkorn och odla sin egen säd och mala sitt eget mjöl. Undrar hur mitt bröd skulle smaka om mjölet var alldeles färskmalet. Stoppade just in två surdegsrågbröd i ugnen. För första gången experimenterar jag med fikon, valnötter och svartpeppar från Madagaskar i degen. De ska vara till ostarna på partiföreningens våravslutning i morgon.

Uppdatering: Bröden blev mycket goda. Nästa gång struntar jag i valnötterna och ökar mängden svartpeppar.


Andra bloggar om: , , , , ,

söndag 3 juni 2007

Tomatblom


Först av tomaterna att börja blomma är pålitliga Bloody Butcher.

Andra bloggar om: , , ,

Familjen cucumis

Gurkan i växthuset ligger i.


Och melonen är på språng.


Andra bloggar om: , ,

Blomflugor bra


Vissa av chiliplantorna har drabbats av lite bladlöss. Blomflugan på bilden som stirrar på bladlusen funderar förhoppningsvis på reproduktion. Blomflugans larver äter uppemot 100 bladlöss om dagen. Som vuxen är den en bra pollinerare.

Andra bloggar om: , , ,

Lackmustest

Känns den här bilden stressande. Då har jag jobbat för mycket och tänker bara på allt som måste fixas när jag kommer till landet. När jag i stället borde njuta och se hur vackert det är. Snart får jag stanna längre än bara över helgerna.

Andra bloggar om: , ,

lördag 2 juni 2007

Konserverad syren


I analogi med gullvivesnapsen tänkte jag att man kanske kan göra samma sak med syren.

Uppdatering: Efter ungefär en halvtimme så hade blommorna förlorat all färg och innehållet var vitt med lite bruna kanter. Inte alls särskilt snyggt. Vi får se hur smaken blir.

Andra bloggar om: , , ,