tisdag 29 maj 2007

Oraklet K spekulerar

Sommarens grönsak är bladselleri. Eller blekselleri som vissa hellre vill säga. Jo, det är det. Jojomensan. Det blir en renässans för blekselleri i sommar. Jag lovar. Nu slutar alla köpa den löjligt dyra och tama sellerin på ICA. Nu springer alla till den lokala handelsträdgården och köper åtta plantor för 39.50.


Bladsellerin är det dubbla och det kluvna, det komplexa och det enkla, samtidigt. Basen och toppen, golvet och taket. Oundgänglig i grundfräset för en pastasås bassmaker, men lika gärna självständig och rå i en förrättsidé, eller knaprig i en soppa. Mjuk umami och krispig friskhet efter ditt val. Sellerin släcker törsten. Man kan peta folk i magen med den. Man ska stoppa den i Bloody Maryn. Man vill som förfäderna ha den som grönmögelostspade. Man kan suga på den och sitta och fundera. Sellerin ska aldrig finnas i underskott utan vara den naturliga leksaken i sommar, lättillgänglig och självklar. Så det så. Bladselleri är framtiden.

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

 1. Hur mycket pastasås gör du för att göra slut på åtta plantor från handelsträdgården?
  Jag tycker också att Icas är förbannat dyr och för jävla mesig. De säljer den till kilopris här så jag brukar stå där och ansa den på plats om den är skitful.

  Man kan äta selleri med remouladsås också. Om du dricker bloody mary så tar jag en whisky.

  SvaraRadera
 2. Åh det blir nog alldeles lagom mycket sås. Om jag ska vara ärlig så har jag åtta plantor till i växthuset som står och väntar, om jag skulle hitta plats åt dem.

  Jag tror att bloody mary är nyttigare än whisky. Men det är klart, har man selleri i whiskyn blir den väl nyttigare.

  SvaraRadera
 3. Om vi ska vara nyttiga på spritfronten så dumpar jag whiskyn och ersätter med en veteöl, häller i lite fruktsoda och kompletterar eventuellt med en schnaps på sidan om. Skål!

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig druckit bloody mary fast jag hade chansen förra året men min farmor hävdade att jag var för ung för alkohol så jag fick bara tomatjuice istället. Det var inte gott att smutta på, men min farmor gillar tomatjuice för hon är gammal vegitarian. Jag tror faktiskt att jag hoppar bloody mary frivilligt i sommmar och knaprar istället på sellerin och leker med maten!

  SvaraRadera