- 62% Polar Kraft Extreme: (Vatten, fullkorn av råg, fullkorn av vete, vetemjöl, potatisflingor (antioxidationsmedel: natriumvätesulfit), vetegluten, kruskakli av vete, havrefiber, fruktsocker, surdeg av råg, vegetabiliskt margarin (rapsolja/härdad rapsolja), salt, jäst, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, sorbitanmonostearat, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).
- 4% Spread: vegetabiliska ohärdade och härdade oljor (palmolja, solros, raps), och fetter, vatten, mjölkpulver, salt, övriga tillsatser E471, antioxidationsmedel E330, konserveringsmedel E212, aromämne, färgämne E160a, vitamin A: 600 mikrog/100 g, vitamin D3: 7,5 mikrog/100 g).
- 9% Ost Red label: (Mjölk, salt syrningskultur, löpe, kalciumklorid.)
- 10% Rökt skinka: (skinka, vatten, druvsocker, koksalt, kryddor, smakförstärkare E621, stabiliseringsmedel E450, E451, konserveringsmedel E250, antioxidationsmedel E301, E331).
- 8% Paprika
- 8% Romansallad
Ja, osten, paprikan och salladen verkar ju vara 33 helt ofarliga gram.
132 gram macka + magsårsjuice + miniyoghurt + te = 55 kr.
Andra bloggar om: SAS, smörgås, macka, innehållsförteckning, tillsatser, skitmat
Ska aldrig, aldrig, aldrig mer äta en SASmacka
SvaraRaderaJa, det sorgligaste/mest provocerande är ju att SAS försöker framställa sig som ett hälsosamt alternativ vad gäller flygplansmat.
SvaraRaderaOm SAS är bäst i klassen undrar man ju onekligen vad de andra bolagens mat består av...
Apropå spenatens vara eller inte vara i min färs: jag tycker att spenat faktiskt har en ganska distinkt smak, lite som en mild ört. Tricket med att få smaken att framträda är att inte koka den för länge.
What's the deal? Sån här mackor äter väl varannan svensk dagligen, dvs köpebröd, smörgåsmargarin och enklare ost och skinka. Det blir ju inte farligare bara för att man skriver ut innehållet? Visst är det äckligt med processade fetter och vattenspäckad skinka, men inget som skiljer SAS mot majoriteten av de svenska mackorna.
SvaraRaderaLite griskind hade suttit fint va?
SvaraRaderaMen K då? :-)
SvaraRadera"Jag tror på fullt allvar stenhårt på att just oron över maten och råvarorna är mer skadlig för kroppen än själva det man petar i sig. Men jag erkänner också att det är en tro utan bevis."
Här sitter du minsan och rabblar E-nummer för dina läsare. Tänker du inte på deras oro? ;-)
Christina W: Inte jag heller. Dessutom förvarar de ju brödet i kyltemperatur, vilket gör det extra oätligt.
SvaraRaderaToshiba: Ja...och?
Och visst är det bra att de måste skriva ut innehållet?
Lisa: Mmmm guanciale...mmm.
DEG: Det finns ingen motsättning mellan att tro som du citerar och att vilja ha så lite tillsatser som möjligt. Det är inte "oro" utan äckel jag känner över SAS-mackan. Och var och en får oroa sig över vad den vill.
till e-numrens försvar (men inte till mackans) så behöver e-nummer inte dölja nåt farligt eller i annat fall tvivelaktigt. De har tillkommit för att ge en enhetlig standard så att de som behöver känna till tillsatser (läs allergiker och annat löst folk) inte ska behöva läsa innehållsförteckningar tills de dör av utmattning. En del e-nummer "döljer" tillsatser baserade på t ex mjölk.
SvaraRaderaLäste något liknande innehåll i den nya yoghurten men det är antagligen som Jessica säger - en (e) standard så att alla ska veta vad det är (utom vi konsumenter).
SvaraRaderaVisst, det är inte något fel på att ha en standardiserad kod för tillsatser till hjälp för allergiker. Men ofta döljer koden vad det är frågan om, och nästan alltid skulle man vilja ha grejen utan tillsatsen.
SvaraRaderaSAS lockade förstaklasspasagerare med stekt kyckling. Det var i början av 60-talet på atlantflygningarna. Sedan kom tiden med dobbeltbagger-mentaliteten och det var mat och service som gällde.
SvaraRaderaPlötsligt fick jag ett årskort ppå Malmö Aviation isf SAS och jag möttes av en italiensk vecka, spanska temata, härliga svenska husmanskostidéer, medan SAS degenererade och slutade med det som beskrivs i bloggen.
Jag berörde det här i december då jag reste runt en del på jobb.