onsdag 14 februari 2007

Åter

Idag kom årets första nummer av Åter, en av de udda tidskrifter jag prenumererar på. "Forum för självförsörjning och alternativt boende på landsbygden", kallar den sig. Mer om innehållet säger kanske innehållsförteckningen till det nya numret:
Att bygga trägärdsgård
Husdjur till husbehov: Pärlhöns
Hemgjort bröllop
Odla chili
Snickeri, del 1: Trä & träslag
Fröodla tvååriga rotfrukter
Dags att bli yrkesodlare?
Sköt om din kakelugn
Året runt i bigården: 1. Februari/mars 2. April
Ingmars tips
Lån ur Återfonden
Bokklubben
Anslagstavlan
Man kan lära sig mycket av att läsa Åter, även om det förekommer knasigheter. Det är en lustig blandning av torr praktisk kunskap och lantromantik. Framför allt intresserar mig artiklarna om djurhållning och odling. Radannonserna kan vara lite märkliga, som den här ur senaste numret:
Gristand köpes.
Om du har en gris som ska slaktas är jag beredd att betala en liten slant om du gör dig besväret att ta loss en tand åt mig och skicka den. Spelar ingen roll var i käken den sitter.
Tidningen ges ut av Petter Bergström som själv lever ett självhushållningsliv och den kommer ut med fyra nummer per år som kostar 25 kronor styck. För mer information klicka här.

3 kommentarer:

 1. Vad skriver de om att odla chili? Det kommer ske i år så jag undrar lite om de har några bra tips.

  SvaraRadera
 2. Udda som sagt, och det sagt utan ironisk udd. Själv har jag ju edeiweiss ute på balkongen trots att min far tsskade en himla massa och sa att det är dömt att misslyckas om nu inte ett alpklimat bildas just över Västerås.
  Sköt om din kakelugn; tips på hur du nu inte har en jättestor kallrök på landet?

  Men jag är lite konfunderad över det där med gristanden, som du också skriver. Vad ska de med den att göra?

  SvaraRadera
 3. .m.: Jag har inte hunnit läsa chili-artikeln än, men den är skriven av redaktören för chiliguiden.se och där finns en kortfattad odlingbeskrivning. Annars borde det vara ganska lätt att hitta mer utförliga beskrivningar. Men du ska helst sätta igång nu i februari med förgroning, så skynda att skaffa frön!

  Jessika: Jag har inte heller läst kakelugnsartikeln än, men det verkar vara tips om hur man ska undvika sådana kallrökar.

  Gristanden ska säkert någon häxa till det med.

  SvaraRadera