söndag 11 februari 2007

Maultaschen

När jag var i en charkuteri-butik i Stuttgart för en dryg vecka sedan, så berättade den tyska vännen om maultaschen som han tyckte att jag skulle köpa. Maultaschen är en swabisk specialitet - en sorts fyllda pastakuddar. Ett sätt att tillaga dem är att skära dem i skivor som steks med lök, varpå man häller på några ägg och rör om. Jag hade aldrig någonsin vare sig sett eller ätit maultaschen tidigare, men igår tillagade jag dem enligt denna den tyske vännens instruktion. Det blev väldigt gott, överraskande gott, och jag kan tänka mig att de är perfekt föda om man har varit ute och snurrat kvällen innan. Vet någon om man kan köpa dem i Sverige?


Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

 1. Åh, jag gnisslar tänder i vrede över att aldrig ha ätit denna delikata rätt. Kan du inte vara agent för den också?

  SvaraRadera
 2. Ett tips är att leta i/fråga i butiker som för mat från Centraleuropa i största allmänhet. Här fanns förut en butik som förde mat från Polen, Tjeckien, Ungern etc., och då följde Tyskland, Österrike och Schweiz liksom med i blotta förskräckelsen.
  När jag såg namnet så tänkte jag att nämen nu har han ätit mule (maul)! Maultaschen har jag aldrig ätit -- jag är själv förvånad ;).
  Maul är mycket mycket gott i alla olika varianter, från maul sallat med vinägerdressing till lättfräst med potatisgratäng.
  Jag borde blogga mycket mer om tysk mat. Jag tar den alldeles för mycket för given.

  SvaraRadera
 3. Åh, jag ska genast googla recept, de måste ju gå att göra själv. Mer tysk mat åt folket. Framför allt korv. Mmm, nu blev jag hungrig!

  SvaraRadera
 4. mm maultaschen! åt det på en sydtysk restaurang här i berlin för inte så länge sedan. överraskande gott precis som du skriver.

  den sydtyska maten är för övrigt värd att slå ett slag för. härligt salt och mört fläskkött, stekt potatis med lök, en rejäl hög sauerkraut och lite senap som slöjs ned med en stor, kall rothaus pilsner.

  nu blev jag hungrig trots en hel (sen) italiensk födelsedagsmiddag i magen.

  SvaraRadera
 5. Jag ska förmodligen till Karlsruhe i mars och då kan jag nog ta med mig fler upp.

  Tysk mat överhuvudtaget är nog underskattad, och ännu mindre känner nog folk till regionala tyska kök. I varje fall är jag riktigt okunnig på området.

  Trevligt med besök från Berlin!

  Jessika, jag kommer att tänka på en gammal grej från Blandaren:

  Stekt mule.
  Led fram kon till spisen.
  Stek mulen.
  Servera.

  SvaraRadera
 6. Jag känner till bayersk mat. Och mat från runt ikring Stuttgart men mindre än Bayern. När man säger tysk mat så tänker alla åh, öl, korv och knödel! (kloss, inte knödel tack så mycket säger jag. Det heter det i sydbayern.)
  Men som med alla fördomar om mat så är det mycket mer än så. Jag ska ta mig en funderare och försöka omsätta det i något bloggat.

  SvaraRadera
 7. Håller med om att tysk mat är mycket godare än man tror. Ska hem och kika i gömmorna från Salzburg där det finns lite liknande rätter.

  En favorit från det tyska köket är käsekuchen gjord på kesella. Jag har 3 olika recept. Tyvärr är det svårt att få tag på "puddingpulver" i påse i sverige som tyska husmödrar använder och innan jag listat ut vad det är i den kan jag inte göra kakorna.

  SvaraRadera
 8. Kinna: Jessika kan säkert ta reda på vad "puddingpulvret" motsvarar. Sedan får du blogga om recepten.

  SvaraRadera
 9. Bra förslag K, jag ska kolla med Jessica. =)

  SvaraRadera