tisdag 27 februari 2007

Förvirrad i tanken

Ur Korvboken - Hjälpreda och kulturhistoria av Karl-Olov Arnstberg & Anders Björklund:
Särskilt långa korvar dyker här och var upp i historien, i synnerhet när det gällt att framhäva olika korvtillverkares skicklighet och yrkeskunskap. En sådan omtalas av Ch. Weigel vid 1600-talets slut under beteckningen Die lange königsberger. Det handlar om att på nyårsdagen under rituella former kånka runt en jättekorv i staden. Weigel ger flera exempel, med början år 1558. Mot slutet av 1500-talet tycks seden falla i glömska. År 1601 ville dock slaktarna i Königsberg åter fira korvfest och gottgöra att de försummat seden. De slog sig ihop och finhackade åttioen skinkor. Korven blev tusen och fem alnar lång. Vikten höll enligt Weigel 885 pund. Etthundratre slaktardrängar, prydda med röda och vita band över bröstet och om livet, bar korven i processionen. Framför dem gick trumpetare och vid sidan av andra hantverkare. Först gick de till fursten och förärade honom etthundratrettio alnars längd. Stadens invånare var mycket upphetsade och strömmade till. Alla förundrade sig över detta korvmonstrum och blev "förvirrade i sina tankar". Processionen avslutade sin kringvandring i Königsberg med att söka upp bagarna. "Desamma bagare ville också låta sig ses med sin konst, blandade härpå mången skön skäppa mjöl tillhopa och bakade åtta strudlar vilka var mätte fem alnar, och ville de med dessa ävenledes göra sig berömda".
24 timmar senare. Fjälstret har blivit genomskinligt.


6 kommentarer:

 1. Den ser helt otrogigt fin och fettig ut!

  SvaraRadera
 2. Du är ju helt otrolig! Nu har jag äntligen förstått hur Mat och Politk hänger ihop.

  SvaraRadera
 3. Du borde verkligen diskutera det här med Isobel ;). Jag kan redan se hur ni diskuterar en korvs politiska väsen *gsk*.
  Hursomhelst så är ni alla helt fantastiska.
  Jag har alltid associerat salami med de mer tjocka varianterna, inte chorizodiametervarianterna. Hur länge ska de torka på ett ungefär?
  Och vad säger din sambo om installationen i gästrummet?

  SvaraRadera
 4. Tack för de vänliga kommentarerna.

  Jag trodde att fjälstren var bredare än de visade sig vara, men jag tror inte att det spelar någon roll. Det finns nog ingen minimidiameter för salami.

  Jag vet inte hur länge de ska torka. Man får nog klämma på dem och känna efter hur konsistensen är. Jag börjar nog klämma om någon månad.

  L klagar inte över installationen, men vi flyttar nog över dem till hennes (!) arbetsrum när hennes mamma ska låna gästrummet.

  SvaraRadera
 5. Det ser fantastiskt ut. En gång för flera år sedan funderade jag på att göra salami själv. Ett recpept på en salami från Bulgarien var det då. Men jag fegade ur. Nu blir jag lite sugen igen.

  SvaraRadera
 6. underbart projekt! i klass med griskinden hos brorsan.

  SvaraRadera