tag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post2920695910907644656..comments2023-09-30T17:04:18.924+02:00Comments on Mat och politik: LimoncelloKhttp://www.blogger.com/profile/14565017598029975918noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-43658338404408575452008-12-29T01:48:00.000+01:002008-12-29T01:48:00.000+01:00Jag har gjort limoncello många gånger och mitt bäs...Jag har gjort limoncello många gånger och mitt bästa recept lyder:<BR/>5 citroner<BR/>1.2 liter vatten<BR/>700 g socker<BR/>1 påse likörglukos (finns i essensbutiker)<BR/>1 liter 95% alkohol (viktigt för att dra ut rätt smaker, finns att köpa i Italien)<BR/><BR/>Metod:<BR/>skala det yttersta av citronskalet (INGET vitt får komma med), lägg ner dessa i flaskan med alkohol och låt dra mörkt och svalt i 8 dagar. sila och blanda med en lag gjord av övriga ingredienser. tappa upp på flaskor och lagra så länge som möjligt (minst 1 månad).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-54084523612314548302007-10-10T15:56:00.000+02:002007-10-10T15:56:00.000+02:00Rumtopf består mycket riktigt av bär+rom (mörk fär...Rumtopf består mycket riktigt av bär+rom (mörk färgad minst 55% annars risk för mögel) samt socker. Bär som mognar från slutet juni till september läggs i allt eftersom de mognar och varvas med rom och socker. Jordgubbar, hallon, plommon, vindruvor, körsbär kan vara lämpliga och inte alltför mjuka eller hårda. Låt allt stå i ett stort glaskrus, svalt o mörkt, med lock till förslagsvis 1:a advent. Bjud dina vänner på advetsfika med rumtopf + glass (riktigt god vaniljglass) och goda kakor. Ät drick o njut.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-8341677929840573722007-03-01T17:18:00.000+01:002007-03-01T17:18:00.000+01:00Romtopf är när man tar en massa bär och socker och...Romtopf är när man tar en massa bär och socker och lägger i en glasburk, häller över socker och rom och sedan låter det stå i minst tre månader.Jessicahttps://www.blogger.com/profile/15132049392554019770noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-56844343311360643352007-02-28T22:34:00.000+01:002007-02-28T22:34:00.000+01:00Inga citronskal i andra dragningen enligt hans rec...Inga citronskal i andra dragningen enligt hans recept. Citron-alkohol-vätskan ska tom silas innan den blandas med den varma sockerlagen och hälls upp i riktigt rena flaskor. Därefter måste den blivande limoncellon få vila i mörker tills ni ses nästa gång.Bendelhttps://www.blogger.com/profile/04184727303682900874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-88625305583434422512007-02-28T18:05:00.000+01:002007-02-28T18:05:00.000+01:00Romtopf har jag aldrig hört talas om! Men det var ...Romtopf har jag aldrig hört talas om! Men det var ett kul ord.<BR/><BR/>Bendel: Den andra dragningen är alltså när man tillsatt sockerlagen? Låter man den sedan dra ytterligare tillsammans med citronskalen, eller är det mer en vilo- eller mognadsperiod utan citronskal, innan man får dricka upp den?Khttps://www.blogger.com/profile/14565017598029975918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-79070138832652638442007-02-27T11:46:00.000+01:002007-02-27T11:46:00.000+01:00Jag brukar alltid köpa limoncello med mig hem då j...Jag brukar alltid köpa limoncello med mig hem då jag semestrar i Neapelbukten. Däremot har jag inte gjort det själv eftersom jag har en vän som förser mig med sin hemgjorda variant som är alldeles utmärkt. Han använder dessa proportioner (så får du ytterligare en variant på din lista): 4 cups pure alcohol, 4 cups water, 2 cups sugar, 10 lemons. Första dragningen 20 dagar, dragning två ungefär lika länge.<BR/><BR/>Håller med om att hur man balanserar sötman är viktigt.Bendelhttps://www.blogger.com/profile/04184727303682900874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525200017504782792.post-73397253444428064442007-02-24T20:26:00.000+01:002007-02-24T20:26:00.000+01:00När man gör romtopf så är en tumregel att vänta tr...När man gör romtopf så är en tumregel att vänta tre månader. Kan kanske gälla för limoncello också.Jessicahttps://www.blogger.com/profile/15132049392554019770noreply@blogger.com