lördag 10 februari 2007

Urbans tolv miljarder och de nya salladsätarna

Idag blev regeringen uppläxad från höger av Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström som i dagens lördagsintervju skällde ut Littorin för att han kallade fackets grundlagstadgade rätt att ta till stridsåtgärder mot företag som vägrar att skriva på kollektivavtal för legitim. Bäckström ryade om att även om rätten är laglig så är den inte legitim i svenska folkets ögon. Självfallet har Urban ingen aning om vad svenska folket tycker är legitimt och mest av allt vill han inte att Littorin legitimerar något som han Urban vill förbjuda.

Svenskt Näringsliv har en budget för opinionsbildning som uppgår till tolv miljarder kronor.

Det förekommer inte idag fler blockader mot företag som vägrar att skriva på kollektivavtal än tidigare. Ändå får vi varje dag i media höra om Wild'n Fresh och unga söta stackars Sofia Appelgren som tycker att det är en mänsklig rättighet att slippa kollektivavtal, och om kristna fanatiker som hävdar att kollektivavtal strider mot deras religion. Fackanslutna som på sin fritid ställer sig för att upprätthålla blockad och dela flygblad utmålas som maffiosi. Allt detta är naturligtvis en direkt följd av att Urban har tolv miljarder att sätta sprätt på.

Trots att många bloggare redan skrivit om detta så måste jag också få påpeka vissa saker som man i media ständigt väljer att bortse ifrån.
  1. Facket strider inte för de anställda på Wild'n Fresh. Facket strider för sina fackmedlemmar, för att förhindra att villkors- och lönedumpning sänker de restauranganställdas löner och försämrar deras villkor. Det är ett fullständigt ointressant argument att de anställda på Wild'n Fresh inte är fackmedlemmar eller påstås inte vilja ha kollektivavtal.
  2. De anställda på Wild'n Fresh har sämre villkor än de skulle ha med ett kollektivavtal. Den som fortfarande tvivlar på det bör läsa det här inlägget av Ali Esbati där de olika utredningarna om villkoren redovisas.
  3. Sofia Appelgren har inte varit den lilla människan mot den stora fackföreningsjätten. Sofia har haft Svenskt Närighetslivs tolv miljarder och ett stort antal plötsligt salladsätande nyliberaler i ryggen i sin kamp för att slippa definiera ob-tillägg och sjuklön i avtal med en fackförening.
Betänk att varje gång du köper en vara av ett av Svenskt Näringslivs c:a 50 000 medlemsföretag så betalar du också en slant till Svenskt Näringslivs propagandabudget och till dem som i själva verket bestämmer Sveriges nuvarande politik.

Och glöm inte att läsa Josefin Brinks inlägg om vad som försigår nu när kampen flyttar till Nacka och om vilka maffiametoder som utspelar sig där.

(
En uppgift som jag däremot har saknat även bland vänsterbloggarna är vad det skulle inneburit för Sofia Appelgren rent konkret att skriva på ett kollektivavtal. Man tjänar alltid på att vara väldigt konkret i sådana här sammanhang om man vill få ut sitt budskap, och det har vänstern inte riktigt lyckats med på den punkten.)


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

13 kommentarer:

  1. Mycket bra och intressant. För oss som gillar god mat och att även gå ut och äta borde det vara avgörande att enbart äta på platser som innehar kollektivavtal.

    Jag tyckr det är rimligt att även de anställda inom hotell- och restaruangbrasnchen ska ha schyssta villkor och vara skyddade.

    Kämpa på!

    SvaraRadera
  2. Det är en rolig tanke att när man ringer och beställer bord på F12, Lux elller Oaxen så frågar man först om de har kollektivavtal. Och när man ringer och beställer pizza, förstås.

    SvaraRadera
  3. Vissa både vill och kan tänka och agera själv. Då skall ingen, inte du, inte jag och inte facket "företräda" mot någons vilja. Sånt hör hemma i diktaturer där "någon vet bättre".

    SvaraRadera
  4. Facket är inget självändamål och i det här fallet har det trots diverse krumbukter från fackets sida visat sig att deras påståenden om hur illa personalen far inte stämmer. Fackföreningsrörelsen har, på gott och ont, mycket makt. De ska utnyttja den makten väl snarare än som på senare tid, i något sorts maktkamp för att bevisa sitt existensberättigande. Det finns onekligen många taffliga arbetsgivare som inte bryr sig ett skvatt om någonting. Jag har haft alla anställningsformer under solen och har haft såna arbetsgivare. Trots kollektivavtal så var hjälpen inget att hänga i julgranen.
    Lägg krutet på dom från centralt håll istället snarare än att det utvecklar sig till något sorts krig där det till slut utvecklar sig till en utpressningssituation.
    Jag har haft god användning av mitt fack när jag kom tillbaka till jobbet för jag hade hamnat i djup konflikt med min numera f.d. chef.

    Därifrån är skuttet dock långt till att ändamålen ska helga medlen. Facket ska vara till för folket, folket är inte till för facket som det verkar bli fråga om allt oftare, särskilt när det gäller stora fack i LO-sfären.

    SvaraRadera
  5. Min hustru är kock och har hela tiden vägrat arbeta för svarta pengar.
    Varthän hon än vänt sig eller fått erbjudande om konsultuppdrag och eller jobb har det handlat om svarta pengar antingen helt fullt utt eller som en del/förmån av lönen.
    Ibland jobbar hon extra någon kvälöl och då är det ytterligt komplicerat att be arbetsgivaren att betala ín soc och skatt.
    För en hel kvälls slit, klockan 16 till midnatt, som ansvarig i köket över fyra kockar, kallskänk och disk med tre hundra gäster blev det kvar en svensk femhundring i plånboken och då kostade sedan taxibilen 350 hem!!!
    Hade hon nu jobbat svart för 120 kronor i timmen hade hon fått med sig det dubbla.
    -Men då hade jag varit helt oskyddad förklarar hon, ändå surt. Va fan en kock i ett stjärnkök tjänar som en undersköterska. Facket måste angripa det hela från den sidan istället, se till att vi tjänar försvarligt bra och samtidigt är skyddade. Påverka statsmakten att dessa småföretagare får underlättnader så att de har en chans att driva små näringsställen - det handlar om mångfald.

    SvaraRadera
  6. Wils: Bakläxa. Läs om punkt 1.

    Jessika: Bakläxa. Läs om punkt 1. och punkt 2. + kollektivavtal löser inte allt, de är en lägstanivå. + facken beter sig inte på något nytt sätt, beteendet beskrivs och vinklas på ett nytt sätt i den kampanj mot fackföreningsrörelsen som pågår.

    Lager: + att din hustru då inte tjänar ihop till ens en sketen pension. Men det du skriver om har inte med kollektivavtalen att göra egentligen. Det är knappast de höga lönerna genom kollektivavtalen i restaurangbranschen som leder till svartjobb, snarare bristen på kollektivavtal. Men visst måste det göras enklare för små företagare att anställa extrapersonal och visst borde det vara enklare att vara arbetsgivare i restaurangbranschen överhuvudtaget. Men det skall inte gå ut över de restauranganställda. Tvärtom, de behöver bättre villkor.

    Magister K

    SvaraRadera
  7. En diskussion om svenskt näringsliv är rätt intressant i det här samanhanget. Facket är ute efter att rättfärdiga sitt eget existensberättigande och svenskt näringsliv är å sin sida ute efter ungefär samma sak. Det är en spretig organisation och de har det uppenbarligen en smula besvärligt att hålla en enhetlig linje med medlemmar från hela kartan av vad som så svepande beskrivs som näringsliv. Inte ens inom detta näringsliv är man eniga om vad man behöver för att underlätta företagande. Lika svårt som att få katter att marschera i takt typ. Därtill förefaller den vara mycket konservativ trots att den vill ge sken av att vara framåtsträvande.
    Jag får intrycket av att det egentligen bara är två sidor av samma mynt.

    SvaraRadera
  8. @K:

    Okaj(!), då kan jag alltså starta en förening där jag och mina medlemskompisar hittar på en massa regler som skall gälla dig, trots att du undanber dig, eftersom vi i min förening "vet bättre"? En skrämmande människosyn. Fattar inte att så många avsäger sig sin röst, och ger all makt till kollektivet.

    SvaraRadera
  9. K: Jag respekterar din åsikt, även om jag inte håller med, och vill inte gå i polemik. Däremot vill jag bara stillsamt påpeka att det enda sättet att vara säker på att de företag du är kund hos verkligen har kollektivavtal är genom att vara kund hos medlemmar i Svenskt Näringsliv.

    Om du inte vill riskera att finansiera SN:s verksamhet är du tyvärr så illa tvungen att vara kund hos företag som Wild'n'fresh. Eftersom ett medlemskap i SN innebär just att företagen har kollektivavtal. Det är svårt att både äta kakan (vara säker på att företag har kollektivavtal) och ha den kvar (slippa SN).

    Sen, vad gäller kostnaden för hängavtal kan jag sprida åtminstone lite ljus över frågan;

    Semesterlön (som W'n'F tydligen inte betalade från början) kostar 12,72% av lönesumman.

    Fora (som de inte heller hade från början) kostar ~7,5% av bruttolönesumman inlusive särskild löneskatt.

    Därtill tillkommer avgift till HRF med 0,3% av bruttolönesumman + 1500 kr.

    Sjuklöner, OB mm verkar inte vara säskilt relevanta (kostnadsmässigt) om man tittar på villkoren i avtalen och vilka anställningsformer och öppettider W'n'f har haft.

    Om jag räknar rätt borde kostnaden för att teckna avtal vara att W'n'f:s lönekostnader ökar med ~21,5% + 1500 kr jämfört med de villkor som tillämpades innan blockaden trädde i kraft.

    SvaraRadera
  10. F12 och Oaxen har för övrigt kollektivavtal. Lux är avtalslösa.

    Om nu någon undrade.

    SvaraRadera
  11. Tack Björn för den sakliga informationen! Det borde jag ju kunnat räkna ut att du visste. ;-)

    Jag menade inte att man ska bojkotta företag som är anslutna till SN, men jag tycker att folk ska vara medvetna om att deras pengar går dit också.

    De 1500, är väl inte per person?

    Så om det hade varit så att de anställda hade haft lika bra anställningsvillkor som med ett kollektivavtal, hade det kostat 1500 kronor att gå med på att teckna kollektivavtal?

    SvaraRadera
  12. Om avtalen och villkoren hade varit identiska hade det kostat 0,3% av bruttolönesumman +1500 kr/år att teckna kollektivavtal. (oavsett antalet anställda. Fast det får ju genomslag i den procentuella avgiften)

    Det är nämligen de avgifter HRF tar av företag som tecknar hängavtal.

    SvaraRadera