söndag 25 februari 2007

Citronsorbet


Vad gör man med de överblivna citronerna utan skal från limoncello-produktionen? Glassmaskinen är på landet, men det går ju att göra sorbet utan maskin. Så här gjorde jag citronsorbet för fyra till sex personer:

1,5 dl glukossirap
2-3 msk vit sirap
2,5 dl kallt vatten
Saften från fyra ekologiska citroner

1 ekologisk äggvita

1 nypa salt

  1. Blanda vattnet med glukosen i en frystålig skål och rör om tills det löser sig
  2. Häll i saften från citronerna och blanda
  3. Smaka av med sirapen, men låt det inte bli för sött
  4. Ställ in i frysen tills blandningen börjar frysa, kolla efter en timme, det kan ta en och en halv
  5. Vispa äggvitan till hårt skum tillsammans med saltet
  6. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i sorbetsmeten och rör om så att det blandas
  7. Ställ in i frysen och rör om med en visp var tjugonde minut tills konstistensen är tillfredsställande, det tar c:a 2 timmar
Den var första gången jag gjorde sorbet för hand och det var mycket enkelt. Smaken blev vuxen, frisk och mycket god. Nästan en aning parfymerad, men på ett positivt sätt, som om jag hade haft i en aning rosenvatten, men det hade jag väl inte? Den här sorbeten skulle passa mycket bra som mellanrätt i en tung middag.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar