Vad gör man med de överblivna citronerna utan skal från limoncello-produktionen? Glassmaskinen är på landet, men det går ju att göra sorbet utan maskin. Så här gjorde jag citronsorbet för fyra till sex personer:
1,5 dl glukossirap
2-3 msk vit sirap
2,5 dl kallt vatten
Saften från fyra ekologiska citroner
1 ekologisk äggvita
1 nypa salt
- Blanda vattnet med glukosen i en frystålig skål och rör om tills det löser sig
- Häll i saften från citronerna och blanda
- Smaka av med sirapen, men låt det inte bli för sött
- Ställ in i frysen tills blandningen börjar frysa, kolla efter en timme, det kan ta en och en halv
- Vispa äggvitan till hårt skum tillsammans med saltet
- Vänd försiktigt ner äggviteskummet i sorbetsmeten och rör om så att det blandas
- Ställ in i frysen och rör om med en visp var tjugonde minut tills konstistensen är tillfredsställande, det tar c:a 2 timmar
Andra bloggar om: citron, citronsorbet, mellanrätt, restmat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar