onsdag 6 december 2006

Surmögel

Arrgh! I går kväll upptäckte jag lite vitt mögel på kanten av surdegsburken när jag försökte få L att känna hur gott rågsuren luktar. Lyckligtvis fick jag upp den ur burken utan att komma åt möglet och lade över den i ett glas. Jag matade den och nu ser den ut att må strålande. Se så vacker den är. Jag har haft i gång den i över ett år och jag vill inte förlora den. Ibland läser man att man bara kan ha en surdeg i kylen i en vecka, men jag har haft den där mycket längre än så, utan några problem att väcka den när jag tar den ur kylen. Efter ett par dagars matning bubblar den så fint igen. I morgon eller i övermorgon blir det nya rågbröd.

3 kommentarer:

  1. En dag ska även jag behärska en surdeg. Tills vidare har vi dessvärre en bröd/kött-könsfördelning i hemmet. I fru bakar och jag lagar mat. Men en dag. Surdegen ska behärskas!

    SvaraRadera
  2. Man måste byta till ren burk ibland just för att det inte ska mögla på kanterna. Fläsket ser fantastiskt ut.

    SvaraRadera
  3. Det kan lyckas, om man använer ekologiskt obehandlat mjöl, det raffinerarde ruttnar (ungefär som det inte längre går att göra egen fil, utaom kanske av Gammeldags Mjölk).
    Jag gör ny surdeg varje gång.

    SvaraRadera