söndag 10 december 2006

Järna

På väg till landet stannade vi till vid Saltå Kvarn i hopp om att få lunch i kaféet där, men det fanns inte längre kvar utan hade stängt i augusti. Jag passade dock på att köpa mjöl. Det fanns 10-kilospåsar av det vanliga vetemjölet, men också av deras Vetemjöl Special som enligt en väldigt sympatisk mjölnare innehöll 11,5 - 12,5 % protein och alltså är ett ganska starkt vetemjöl. Enligt Jan Hedh innehåller Bagarns bästa 11 % och Manitoba cream 13,5 %, så detta Vetemjöl Special kan kanske vara ett alternativ. Jag ska pröva och meddela resultat. 10 kg kravmärkt kostar 95 kronor. Uppdatering: 110 kronor 080207.

För övrigt innehåller Saltå Kvarns dinkelmjöl uppåt 15 % protein, enligt samme mjölnare, men dinkelmjöl har en annan glutenstruktur, som inte är stark och inte lyfter brödet på samma sätt som ett vanligt vetemjöl, utan degen flyter ut och ger ett plattare bröd outspätt.

För övrigt har de som arrenderade kaféet vid kvarnen nu ett eget konditori mitt emot ICA i centrala Järna. Där fick vi väldigt goda leverpastejmackor (på Fastmyra-pastej) och de hade mycket snygga bakelser och trovärdiga bröd till försäljning. Dit åker vi nog igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar