tisdag 19 december 2006

Allmännyttan

Tänk om regeringen kom på att den ska konfiskera alla privata fastighetsägares bostadshus för att omvandla lägenheterna däri till bostadsrätter. Folk måste ju få äga sina bostäder. Folk måste ju få möjlighet att göra bostadskarriär. Det är ju de boende som ska äga bostaden, ingen annan. Nä, vilken vansinnig tanke, staten kan ju inte konfiskera egendom.

Innan valet fick alla vi i Stockholm som bor i Allmännyttans hyresrätter ett personligt adresserat brev från Kickan Axén Olin där hon erbjöd oss att få köpa våra bostäder. Det var nog många som trodde att de fått en vinstlott i brevlådan. Men nu är det ju faktiskt så att Allmännyttans hyresrätter redan ägs av oss gemensamt. Varför ska vi köpa det vi redan äger? Jo, för att vi var och en ska få göra den profit som kan uppstå när lägenheten övergår från fastighetsägaren till den enskilde till ett pris som är lägre än det till vilken den privata bostadsrättsinnehavaren sedan kanske kan sälja lägenheten vidare.

Planerar man att bo kvar, har man bara fått ett stort lån att betala av på, och ansvaret för förvaltningen av huset. Hur som helst så har man skott sig på vårt gemensamma ägande i hopp om att göra en personlig profit.

Jag undrar hur många röster Kickan skördade på hoppet hos den enskilde om att få göra ett litet ekonomiskt klipp? Jag undrar hur många i Enskededalen eller Rinkeby som faktiskt kommer att få ut mer än de betalade, och hur många som bara i stället kommer att sitta med ett stort banklån? Jag undrar hur det kommer att gå för dem som inte får lån av banken, och för de som inte har råd och inte kommer att vara tillräckligt många i fastigheten för att Hyresgästföreningen ska förhandla åt dem?

I fyra artiklar har Stockholms Fria Tidning skrivit om Allmännyttan. Läs artiklarna här, här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar