Jag har också varit på Smaklust. Jag gick dit utan några som helst förväntningar igår för att jag hade fått en biljett av den goda Lisa till smakverkstaden Salami på svenska - korvar med karaktär.
Idag är jag oerhört imponerad av Eldrimner, som organiserat hela festivalen. För ett par år sedan var jag medlem av Slow Food, som jag trodde skulle vara en förening för passionerade matmänniskor som förknippar en viss ideologi med god smak och bra föda. Men Slow Food visade sig till min förvåning bara vara ett PR-jippo för producenter och restauratörer. Slow Food Sverige har knappast några aktiviteter alls, det är dyrt att vara medlem och man får absolut ingenting tillbaka om man inte vill använda föreningen för att marknadsföra sina produkter eller tjänster. Eldrimner däremot visar sig vara mycket av det som jag hoppades att Slow Food skulle vara. Det handlar om passion, kunskap och vilja att förmedla information om smak, mat, hantverk, och de regleringar som omgärdar livsmedelsproduktion. Och dessutom lyckas de organisera det hela på ett imponerande sätt, både på den här festivalen och på deras hemsida. Det var en utvikning.
Salamishowen dominerades av den tyska charkmästaren Jürgen Körber från den ekologiska gården Herrmannsdorf utanför München. Om jag förstår det rätt så verkar han genom Eldrimner ha fungerat som ett slags mentor för svenska producenter av salamiliknande korv. Hur imponerad jag blev av honom förstår man när man ser hur jag har softat fotot ovan kring hans gestalt där han lutar sig mot tolken för att lyssna på vad den skånske bonden har att säga om sin fläsksalami. På salamishowen presenterades fyra svenska korvar gjorda på i tur och ordning fläsk, nöt, älg och ren samt två mycket goda svenska öl som jag inte minns varifrån de kom. Jag är ju ganska konservativ, så fläsksalamin föll mig mest på läppen, även om den var en aning för salt. För mig var ändå Jürgen den stora behållningen från tillställningen.
Hans passion för korven var stor. Han höll korvskivorna under sin stora snok och berättade med härlig sydtysk accent om dofterna han kände och för varje korv avslutade han med --Och så en stark doft av kött som gör att man bara måste bita. Sedan stoppade han korven i munnen och tuggade långsamt medans hans blick blev dimmig. Tyvärr var tolken usel, alldeles för trött, och hade inte grundläggande kunskap om matterminologi för att klara uppdraget.
Idag såg jag honom igen på stora scenen, där han kom upp med en lammkropp som han sedan styckade oerhört skickligt samtidigt som han berättade om styckningsdetaljerna och vad man kunde göra med dem. Hans sidekick var en svensk kock som jag missade namnet på, men som också tyvärr hade fått uppdraget att tolka vilket han inte på något sätt klarade av. Mina egna usla tyskakunskaper var bättre. Det var ett väldigt slöseri att inte satsa på en duktig tolk till Herr Körber.
Jürgen Körber hade sån utstrålning, passion, hantverkskunskap och yrkesstolthet att om möjligheten till friår fortfarande hade funnits kvar så hade jag omedelbart gått fram till honom och tiggt och bett om att få vara gratispraktikant åt honom under ett år. Jag menar allvar.
Festivalen blev en succé; det antal besökare som förväntades under hela festivalen uppnåddes redan under den första dagen, påstod en försäljare. Idag hörde vi hur de ropade ut i Blekingeområdet att de bara hade tjugo kroppkakor kvar att sälja av de 20 000 som de hade gjort inför festivalen, så de som stod längst bak i kön fick nog avstå. Jag hoppas att tillställningen upprepas nästa år och att den då dimensioneras efter den uppenbara hunger efter goda livsmedel som anstormningen antyder.
Andra bloggar om: Eldrimner, Jürgen Körber, Smaklust, Slow Food, korv, chark
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tror även jag föredrog griskorven. Renkorven var lite torr, men den skulle tydligen vara det? Det kändes som om Körber kunde och älskade det han höll på med, men man var ju som sagt tvungen att tolka tolken.
SvaraRaderaÖl ett från höger var från Oppigård i Dalarna, ett lageröl som nyligen introducerats på Systemet. Det andra ölet var av Ale-typ, och gick inte att köpa för det var slut, glömt vad det hette, men det kom norrifrån?
Tvärrandig tröja. Ska tänka?
Håller med beträffande tolkningen vid styckningen.
SvaraRaderaLiten detalj, la Du märke till det grova snöret han använde för att binda upp steken och lammkronan.
Inget "krympt bommullsgarn" precis.
Jag trodde tidigare att ett sådant grovt snöre skulle riskera att ge en bismak till köttet.
Fascinerades även av hur han frilade revbenen, med minimalt utnyttjande av kniven.
För info- vi möttes utanför Matlabbet.
Nä, det var ett grovt snöre! Jag kunde tyvärr inte stanna under hela showen. Jag önskar att jag gjort det ändå.
SvaraRaderaJa, du var mannen med alla zucchini!
Låter helt fantastiskt jag hade också velat vara där! Hoppas verkligen att det blir nästa år också, då ska jag har lärt mig tyska!
SvaraRaderaApropå Jürgen Körber så surfade jag förbi Eldrimners hemsida och såg att han håller seminarie i höst. MVH Johanna (tack för en bra blogg!)
SvaraRaderahttp://www.eldrimner.com/1543.seminarier.html
Tack för informationen Johanna!
SvaraRadera