söndag 12 augusti 2007

Tomat- & chilistatus III

Jag försummar bloggen, men även Golden Sunrise (gul, medelstor) och Mexican Honey (söt, körsbärsstor) mognar nu. Det blir lite meningslöst att skriva om matlagning med den här sortens egna grönsaker. Med den starka, söta smaken hos en mogen tomat - något som aldrig går att få tag på i en butik - är det en oöverträffad delikatess att bara dela tomaten och lägga på en droppe olivolja och en halv nypa salt och stoppa i munnen. Jag vet faktiskt inte om det finns något godare. Kokkonst i skördetid borde egentligen bara handla om att på bästa sätt konservera smakerna av det som blir över för resten av året; dagsmatlagningen är trivial.

Och de stora Beefsteak börjar också rodna. Förutom Guajillo har nu både några Mulato Islena (nedan) och Cascabel blivit röda. Nu måste jag börja fundera vad jag ska göra med dem.


En överraskning i helgen var att jag upptäckte en melon i växthuset.


Gurkorna växer snabbare än jag hinner lägga in dem. Och jag måste erkänna att vi inte har hunnit göra någonting av alla svart vinbär. Undrar om de håller sig till nästa helg?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Allt ser jättefint ut!!
  Vad är det för melon du har fått upp?

  SvaraRadera
 2. Förresten, åt du någonsin rå tomatsås (crudo) i Italien? Man skalar och skivar tomater och andra ingredienser och häller sedan het olja över och så får det stå en stund.
  Jag tål ju inte tomater så bra men jag har provat på just plockade plommontomater och det var något extra. Något för er kanske.
  Annars är jag avis på tomatätare så här års :).
  Har ni för övrigt sett några strutsar på sistone?!? *skrattar*

  SvaraRadera
 3. Är inte säker på melonnamnet. Kanske var det Sweet Granite?

  Rå tomatsås har jag inte ätit när den gjorts på het olja, utan med , mängder god olja på massor med grovhackade råa tomater och vitlök som fått dra i flera timmar. Väldigt och oväntat gott

  Inga strutsar sedda. Stoppar väl huvudet i mullen hellre än att konfrontera en konflikt.

  SvaraRadera
 4. Den marinerade sorten åt jag också.

  Är det en sockermelon?

  SvaraRadera
 5. Den var ganska söt förra året. Här köpte jag fröna.

  SvaraRadera
 6. Smått onödig kunskap kanske men here goes. Sweet granite är en nätmelon. Nätmeloner = sockermeloner.

  SvaraRadera