fredag 3 augusti 2007

Vild italiensk luktärt


Den vilda italienska luktärten, som jag köpte frön av från Runåbergs fröer, blommar överväldigande nu. Doften når mig där jag ligger och läser i solstolen och vi tar in några stjälkar var tredje dag. Jag undrar om man kan bevara doften i sprit på något sätt? Egen parfym vore min sorts självhushållning.

Det är svårt att förstå varför man har haft behov av att förädla luktärten till alla de hybridformer som finns idag, när ursprungsformen har en så stark och underbar doft och är så vacker.


Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

 1. Så fort vi pratar hybridisering av orkidéer, särskild phalaenopsis där tendensen går mot gigantiska blommor men som i längden är rätt tråkiga ;), så skyller vi på amerikanerna *skrattar*.

  Sedan så kan man ju säga att rena arter kan krångla på sätt som man inte ser just vid blomningen. Om intresseflagg hissas kan jag berätta om två separata "rena" phalaenopsis-arter och plantor som jag just nu går och suckar över.
  Men visst undrar man rätt ofta varför man har bestämt sig för att korsa och hybridisera vissa arter så starkt som man ändå gör.

  SvaraRadera
 2. Gör man inte parfym som man gör schnaps/brännvin genom destillat? Alla delar av luktärt är giftiga, kan man göra parfym av det då?

  SvaraRadera
 3. Hej hopp! Blogspot är fortfarande spärrat men jag kommer igenom tack vare en väns VPN-dosa.

  SvaraRadera
 4. Jag har också vild italiensk luktärt (från Runåberg) som blommar nu. Den är riktigt riktigt läcker må jag säja.

  SvaraRadera