söndag 19 augusti 2007

Störbrytbönan Marga


Brytböna är alltså det som vi ofta kallar haricot verts. Genom Lisa hittade jag till Betty Fussel som påstår att att det franska ordet haricot kommer från ordet ayacotl i språket nahuatl . Det var genom aztekerna som europeerna först kom i kontakt med bönor av den här typen. Innan kände man bara till bondbönor. Störbrytböna betyder att den är högväxande och kan odlas klättrandes uppför till exempel en stör. Sorten Marga köpte jag från Runåbergs Fröer.

Den var svår att få att gro, trots att jag tycker att jag satte den när jorden borde varit tillräckligt varm. Jag stack ner nya bönor i jorden ett par gånger. Så plötsligt stack de upp. Först för någon månad sedan började de klänga upp för mina bönetorn på allvar. I lördags fick vi skörda de första. Efter tomaterna är det årets smaktoppnotering. Jag kommer definitivt att odla mer störbrytbönor nästa år. Mer, mer, mer, skriker smaklökarna! Vi kokade dem fyra minuter i saltat vatten, slängde runt dem i smör från en kantarellbryning och serverade dem som förrätt vid sidan om en rågbrödsskiva med stekta kantareller. Gott så att man blev snurrig. Mycket bättre än allt som går att köpa.Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

 1. Jag har också odlat störbönor, och är när de nu slutligen gett "frukt" mycket nöjd med resultatet! Riktigt goda. Även mina från Runåberg, fast minns just nu inte sorten.

  SvaraRadera
 2. Vad är "Högerns attacker - så att vi inte glömmer"? Var har du fått det ifrån?
  Jag vet inte vad du menar med högern, men du förvanskar och drar felaktiga slutsatser.
  Skolförslaget t ex, som du kritiserar, är bra. I den "jämlika" gymnasieskola vi haft så länge, måste alla elever bli högskolebehöriga och många har därför fallit igenom. Hur känns det, tror du, att vara jätteduktig på hantverket som bilmek, undersköterska eller frisör, men bli underkänd på utbildningen för att man inte klarar en kurs som krävs för att bli högskolebehörig? Så har det varit nämligen. Är dina övriga kommentarer lika illa underbyggda, ger jag inte mycket för dem.
  Hälsningar från en gymnasielärare

  SvaraRadera