måndag 6 augusti 2007

Flamman om kött och jordbruk

Till min glädje ser jag att Flamman på ledarplats tar upp den svenska köttproduktionen och jordbrukspolitiken. Tre rimliga krav avslutar ledaren:
För det första – jordbruksstödet bör göras om. Det ekologiskt odlade bör, kort sagt gynnas framför annat jordbruk. På sikt finns inget skäl till att stöd skall utgå till annat än ekologisk produktion.

För det andra – den offentliga sektorn bör gå före för att skapa efterfrågan. Maten på offentliga sjukhus och skolor borde kunna gynna lokalt odlat och ekologiskt. Men det förhindras idag av EU:s regler om konkurrensneutralitet och handelshinder. De bör därför förändras i grunden.

För det tredje – de små producenterna bör få det lättare. KRAV bör kunna föra en vänligare politik gentemot småproducenter. Idag tvingas små gårdar och slakterier betala för dyra avgifter för inspektioner och tillstånd – vissa har till och med lämnat KRAV.
Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

 1. Jag önskar att KRAV kunde ändra lite på sina krav och öka på sina krav åt andra håll. Läs, kanske vara lite mer förstående för smådoser handelsgödsel och mer krav för närslaktat och inte djurtransporter...

  Konkurrensneutraliteten och handelshinder har ingenting med ekologisk, hållbarhet eller kvalitet att göra. Det är så sorgligt att vi kan fokusera så oerhört på pris och lagstifta om det men inte om att vi kanske behöver mer närproducerat kött av djur utan antibiotika och svenska får som håller ett öppet ängslandskap.

  (det är väldigt skojigt och avkopplande att titta på dina vackra bilder av alla härliga matprodukter och svenskt landskap! trevligt att läsa kommentarerna till också!)

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att ekologiska köttproducenter har det ganska tufft och att det inte underlättar att det är så dyrt att bli en ekologisk producent.

  Jag hoppas att samhället snart kommer se ekoligiska varor som det enda självklara. Man kan ju hoppas på att folk blir tillräckligt engagerade och att politikerna får känna att detta även är viktigt för oss i befolkningen.

  Ett steg som föreningen Ekokött tagit är att göra ett event för att höja intresset hos folket. Den Stora Köttbytardagen! Man ska få byta in gammalt kött till nytt ekologiskt! Grymt skum idé, jag hoppas den funkar. Jag kommer vara där iaf!
  www.kottbytardagen.se

  SvaraRadera
 3. Synd att man bara får 350 gram i utbyte dock.

  SvaraRadera