måndag 1 januari 2007

Sista måltiden (2006)

Nyårsaftonens middag blev väldigt lyckad. Vi började med tre bouchéer och champagne (André Clouet Grande Réserve, 7686). Bouchéerna har jag gjort förut och de blev goda som vanligt.
En fyllning var ny - smörstekta gula kantareller med en bit getost. Det är en smakkombination som jag har upptäckt fungerar mycket bra. De andra fyllningarna var champignon- och schalottenlökshack i madeira och brie med sparrisknopp och kapris (i salt).

Därpå åt vi den gratinerade hummern. Det var länge sedan jag gjorde en sådan och det kändes som en liten tidsresa till ett äldre kök med andra smaker.


Mjuka, milda och lite dammiga och mer mättande än jag hade trott. Champagnen hängde med.

Som huvudrätt fick vi Saltimbocca med fänkål, svartrot och svart trumpetsvamp. Smakerna var fantastiskt goda. Svart trumpetsvamp går väldigt bra ihop med fänkål.


Kalvinnanlåret var förmodligen inte innanlår och konstigt hårt och omöjligt att banka ut. Det blev också lite torrt. Jag ska klaga hos ICA Globen där jag köpte köttet.


Men smakkombinationerna var strålande. En lätt röd bourgogne (La Vignée Pinot Noir, 5421) visade sig vara ett bra val till, trots att det var så ungt.

Sedan blev det två ostar, en ung och därför ganska mild Banon chèvre och en perfekt mogen Brie de meaux.


Till efterrätt gjorde vi fikon- och rabarbersuffléer. Det var första gången jag gjorde sufflé och det gick bra. Madeira och kaffe till det.När jag vaknade i dag ville jag ha en sufflé till. Men äggen är slut.Gott nytt år!
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Det här är verkligen en sympatisk blogg, mysig är rätta ordet. Hur många mysiga politiska bloggar finns det där ute? Noll och intet skulle jag drista mig till att gissa.

  Jag hoppas att också du får ett superbra år och fortsatt lycka med bloggen och världen i övrigt!

  SvaraRadera
 2. Oj, det var snällt sagt. Jag letar nog fortfarande efter den rätta formen för min blogg, men mysig är en egenskap som den gärna får ha.

  Det blir kanske andra bullar när knäpphögern hittar hit.

  SvaraRadera
 3. Knäpphöger är jag inte men jag delar inte heller alla dina politiska åsikter (men oftast dem om mat). Hälsar på ibland gör jag gärna ändå.
  Nyfiken är jag på vad du kommer att skriva om feminism i framtiden.

  SvaraRadera
 4. Jag menar absolut inte att alla som inte delar mina politiska åsikter är knäpphöger. Och jag vill inte bara ha besökare som håller med mig. Jag hoppas verkligen att du fortsätter att hälsa på.

  Jag ska försöka skriva något om feminism snart. Det är nog också en Politisk råvara.

  SvaraRadera
 5. Mig blir du inte av med:)

  Ja!, det skulle vara intressant med en artikel om feminism som politisk råvara.

  SvaraRadera
 6. Tja!
  Hittade hit via Röda raketers utmärkta blogg och måste säga - oh vad bra. Hit ska jag återkomma ofta. Roligt att läsa, inspirerande om mat, insiktsfullt om politik.

  Nu försöker jag bara klura ut vem du är... var du med i det gänget som lagade maten till valfesten på Kafé Marx?

  SvaraRadera
 7. He he! Nej jag var inte med i det gänget, anonymous.

  SvaraRadera
 8. Ok, har du en nära relation till gänget i fråga...

  SvaraRadera
 9. Vilka var i gänget? Jag var förhindrad att närvara.

  Och jag glömde att säga att jag blev glad över din kommentar.

  Så börjar man undra vem DU är.

  SvaraRadera
 10. På grund av att pingbacks inte verkar fungera så väl mellan wordpress och blogspot så meddelar jag härmed att du omnämns på Kulturella fåror.

  http://kulturjord.wordpress.com/2007/01/02/lat-er-val-smaka/

  Mycket gott önskas dig.

  SvaraRadera
 11. Ett alldeles särdeles gott nytt år!
  Jag tror — nej vet!— att det finns kloka och goda människor både till höger och vänster. Och att även om man har olika åsikter i vissa viktiga frågor kan man vara såta vapensyskon i andra. (Som hur man som köttälskare lever mer miljövänligt, exmepelvis. Jag lovar att leverera en uppsjö semivegetariska rätter under året!)
  Längtar efter peppar!

  SvaraRadera
 12. Kul att du just tog upp bouchéer. En elegant och lite bortglömd rätt. Smördeg kan man göra mycket kul med.

  SvaraRadera