onsdag 10 januari 2007

Vedspisvedermödor

Häromdagen på landet tänkte jag att jag skulle få igång vedspisen. Dels för att det är lättare att välja en lagom värme för matlagning än på gasspisen (som bränner på lägsta) och dels för att det ger en skön värme i köket så att vi kan dra ner på den elektriska uppvärmningen. Kamrat Lars förklarade principerna för vedspiseldning och jag hade en del hjälp av en artikel (i nr 1/06) i den speciella tidskriften Åter. Till att börja med så fick jag rensa ur spisen på flera hundra döda bålgetingar som tagit sig ner genom skorstenen. Därpå borstade och skrapade jag ur tre-fyra sopskyfflar med sot. Efter att ha prövat några olika tekniker för att få bort köldlocket i pipan fick jag igång spisen. Stolt ugnsstekte jag ett par bitar revbensspjäll som blev väldigt saftiga efter ett par timmar i den låga värmen.

När vi skulle gå och lägga oss i sovrummet på övervåningen upptäckte vi att all rök från vedspisen hade gått rakt ut i det rummet genom sprickorna i rörspisen där. I stället för sovrum har vi nu en riktigt stor kallrök. Det blir till att knacka ner hela den rörspisen och täta. Nu måste jag hitta någon som kan lära mig att mura.Andra bloggar om: , , ,

8 kommentarer:

 1. Du får se det från den ljusa sidan - kallrökar i sovrumsstorlek är ett perfekt sätt att röka hela den där djävla apan till älg när du väl fått tag i den! :)

  SvaraRadera
 2. Wow! En vedspis är min mans dröm!


  http://matalskaren.blogspot.com/2007/01/gitto-gr-stan.html

  SvaraRadera
 3. Är det inte så att din mans dröm också är det som syns strax ovanför vedspisen - bakugnen? Tyvärr bör fogarna i den tätas, säger sotaren, och jag förstår inte riktigt hur man ska kunna komma åt dem. Jag behöver låna något litet murkunnigt barn att skicka in där. Man kan väl locka in dem med lite pepparkakor?

  SvaraRadera
 4. Nu minns jag: Lille sotarpojken av Lisa Tetzner!

  Se inbjudan i länken ovan.

  SvaraRadera
 5. jag är kvar i sthlm tills på fredag, wså vi har gott om tid att träffas... hör av dig, så ordnar vi något!

  SvaraRadera
 6. Djävlar vad jag har fightats mot rök och sprickor och livsfarligt vedspisläckage. Har hjaft några gamla hus och överallt verkar det som om tiden spruckit sönder. Och jag har blandat kalkbruk och putsat och tätat och lagt ner en förmögenhet på nya skorstenar. Hittade en metod med rör som lyftes i från toppen och sedan ända ner till spishålet och seden värmetåligt godkänt bruk runt ikring. Och jag har haft prenumeration hos sotaren för tryckprov. Och just när jag fått allt att fungera då har jag tröttnat på landet för den stunden och så har jag sålt - fördel hyresrätt!
  Men nu är jag sugen igen - på vedspis.
  En som kan det här bäst i hela landet är Eddie Eriksson i Sigtuna. Han köper in gamla spisar och renoverar till fantastiska skapelser, så sotsvarta att blicken drunknar. Hans företag heter "Eldstad i Stockholm" och han står i katalogen.

  SvaraRadera
 7. Tack så hemskt mycket för tipset herr Lager! Jag ska kolla upp det där. Det verkar nästan som om att det inte är arbete som man gör själv. Särskilt om man inte är särskilt händig.

  SvaraRadera
 8. Lyllo dig! Har växt upp i ett hus med vedugn och kakelugnar (brukade grilla korv i den jag hade på mitt rum). Saknar verkligen det i mitt hem idag. Saknar också mormors jättestora bakugn i bonnaköket som hon bakade enorma mänder rieska i.

  SvaraRadera