onsdag 17 januari 2007

Idiotsäker klyftpotatis

Följer man det här receptet så kan man inte undvika att få en perfekt klyftpotatis.
Den blir frasig på ytan och uppuffad, men mjuk inuti. Tre medelstora potatisar per person är minimum. Den tar alltid slut.

3 medelstora fasta vinterpotatisar per person

olivolja

flingsalt
nymortlad (madagaskar)svartpeppar
så mycket färsk rosmarin man kan avvara
  1. Sätt på ugnen på 200 grader
  2. Skala potatisen och dela varje i 6 klyftor
  3. Koka potatisklyftorna i 5 minuter
  4. Lägg potatisklyftorna i en ugnsfast form, strila olivolja över, blanda om, och vänd klyftorna med eggen uppåt
  5. Strö över rikligt med svartpeppar och flingsalt
  6. Strö över mycket rikligt med rosmarin, det kan knappast bli för mycket
  7. Sätt in i ugnen i 25 minuter
  8. Sätt därefter på grillen på 225 grader i 5 minuter (och börja steka biffarna)
  9. Stäng av och öppna ugnen på glänt och låt potatisen vänta på det övriga
Jag tycker att kombinationen potatis och rosmarin är än mer storartad än kombinationen tomat och basilika. Särskilt nuförtiden då all basilika smakar billig kanel.

UPPDATERING: Det här är det blogginlägg som drar flest läsare till den här bloggen. Men konstigt nog genererar det knappt några kommentarer alls. Om du prövar det här receptet så blir jag väldigt glad om du efteråt talar om i en kommentar vad du tyckte om det, om det var något som var oklart, eller om du har förbättrat det på något sätt. Tack!

Andra bloggar om: , ,

35 kommentarer:

  1. Jag kör ett test på detta recept... fan om det inte lyckas...

    SvaraRadera
  2. Det kommer att lyckas, om du bara inte har gasugn.

    SvaraRadera
  3. Kanonrecept! Tackar!

    SvaraRadera
  4. ska försöka på detta recept ikväll, på nyårsafton:) blir säkert kanon gott:)

    SvaraRadera
  5. Det var roligt att höra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkade visst i gasugn. Smakade utmärkt

      Radera
  6. Jättegott! Smart det där med grillningen i slutet!

    SvaraRadera
  7. Det kommer upp som nr 2 när man googlar klyftpotatis.

    Tänkte bara säga det ifall du undrar över trafiken.

    SvaraRadera
  8. Jag hatar socialister, men jag älskar klyftpotatis!

    SvaraRadera
  9. Ärligt, hur osmart är man inte om man behöver recept på klyftpotatis och inte förstår hur man gör själv?
    Det är liksom inte sååå komplicerat...

    SvaraRadera
  10. Så hur hamnade du då här?

    Med tanke på hur många som söker på google efter ett recept på klyftpotatis och hamnar här, så är det riktigt riktigt många som saknar instruktioner för hur man får klyftpotatisen perfekt.

    Och varför tror du att någon överhuvudtaget skulle vara intresserad av din kommentar?

    SvaraRadera
  11. Testade, blev jättegott! Tack ska du ha.

    SvaraRadera
  12. Min nya favorit. Impat på några kompisar med denna! Tack!!!

    SvaraRadera
  13. Hej! Mina står redan i ugnen är jag rädd, så det är lite sent att följa ditt recept - var mest ute efter hur lång tid man räknar med i ugnen. Jag lägger på tio minuter helt enkelt eftersom jag inte förkokat :-)

    SvaraRadera
  14. Grymt recept, hade dock ingen rosmarin hemma, men vet att det är grymt gott. Bra tips med förkokningen! Jag hade aldrig kommit på någonting sådant själv. Och som du sa, mjuka inuti och krispiga utanpå. Perfect!
    /Jess

    SvaraRadera
  15. Även jag hittade hit i jakt på ungefärlig tillagningstid =) Har gjort klyftpotatis många gånger men aldrig förkokat... Blir det någon smakskillnad eller påverkar det bara tillagningstiden?

    SvaraRadera
  16. Det påverkar tillagningstiden och konsistensen, men jag har ingen aning om det påverkar smaken. Förmodligen, eftersom konsistensen är en del av smaken!

    SvaraRadera
  17. Jamen det blev ju bra, mange tack!

    SvaraRadera
  18. Inte mycket att tillägga, ett mycket säkert och gott recept!

    mvh /K

    SvaraRadera
  19. Gjorde detta receptet igår. Blev fruktansvärt gott. Nu har jag skrivit ner det & kommer lägga in det i min receptsamling :) Det kommer bli mycket klyftpotatis framöver :D

    SvaraRadera
  20. Löjligt enkelt och gott, tack för receptet! :)

    SvaraRadera
  21. Supergoda och jätteenkla. Tack för receptet

    SvaraRadera
  22. Jag googlar alltid även de enklaste recept då jag ofta skriver recept och instruktioner till köksrookies som ska hjälpa mig att laga mat till fester och sittningar och jag är för lat för att skriva instruktioner själv. Klyftpotatis-googling ledde mig hit, och jag gillar när jag kommer till bloggar som jag läser då och då istället för jävla matklubben eller någon annan skitsida där man måste vara medlem för att få recepten (eller ännu värre, sökmotoroptimerade receptsidor som bara länkar vidare till massa skit).

    SvaraRadera
  23. Hoppas att dina köksrookies fattar receptet då! ;-)

    SvaraRadera
  24. kalasbra!! mumsfillibaba
    man tackar och bockar

    SvaraRadera
  25. Helt onödigt att koka potatisen först. Använd varmluft så behövs inte grillen

    SvaraRadera
  26. He he, har du testat och jämfört resultaten?

    SvaraRadera
  27. Tack för ett mkt bra recept, lätt att följa och ett utmärkt resultat. Blev riktigt gott!!

    SvaraRadera
  28. Verkligen uppskattat recept, stort tack !

    SvaraRadera
  29. Superbra blev det! Hade m y c k e t olja (kallpressad raps) och inne i ugnen drygt 30 minuter innan grillen gick på. De bästa jag någonsin gjort. Faktiskt.

    Tack! :)

    SvaraRadera
  30. Tillbaka till detta recept igen. Blir kanon-gott :)

    SvaraRadera