Jag blev jätteledsen och beslöt mig för att ta hem kinden för en närmare undersökning. Nu har jag mögelsurfat hela kvällen för att kunna fatta ett beslut om hur jag ska göra med kinden. Uppenbart är att en del mögel är farligt och annat mögel inte är farligt. Om möglet inte hade varit vitt så borde jag slänga kinden. Vitt mögel används ju inte bara i ostproduktion utan också i salamiproduktion som smaksättare och skydd runt om korven.
Efter att ha luktat noga och nära på kinden och inte känt någonting annat än en underbar doft som av en riktigt god salami, bestämde jag mig för att fortsätta projektet.
Jag har nu ytligt skurit bort de angripna delarna och baddat med ättiksprit. Kinden verkar inte ha krympt lika mycket som Andreas kind och den kändes för mjuk på vissa ställen, så jag hängde upp den igen, denna gång i gästrummet, framför ventilen, med fönstret på glänt och elementet avstängt. Varför tänkte jag inte på det från början? Temperaturen är 10 grader och det fläktar naturligtvis mer än i Lars källare.
Uppdatering: Kamrat Vetrinären på SLV påpekar att färgen på möglet är en dålig mätare på toxicitet liksom lukten (jämför mjöldryga och aflatoxin). Det har han naturligtvis rätt i, men jag tänker testa ändå om inte möglet kommer tillbaka, när den har torkat lite till.
Andra bloggar om: guanciale, griskind, mögel
Jag har gått på krog i Florens och sett skinkorna hänga i taket och ja, vi ska kanske inte bli för detaljerade i beläggningsbeskrivningar och dom äter man utan att man dör. Å andra sidan har Ilva berättat om egenhändigt tillverkad mascarpone i hennes grannskap och hur det har lett till botulinum-förgiftningar. Och med kött *är* det ju en smula prekärt sedan mögel bildar toxiner och ja, du har ju läst på... Så jag vet inte vad jag skulle göra om jag ska vara ärlig. Kanske fortsätta, kanske inte.
SvaraRaderaÅ tredje eller fjärde sidan så brukar ju doft skvallra rätt rejält om något har blivit mycket dåligt på vägen. Du kanske bara ska prova en liten bit när det väl är dags att provsmaka? Om du vill vara på den säkra sidan vill säga?
Kör på K! Griskinderna vi köpte med från Antica Macelleria Falorni i Greve in Chianti hade ett tunnt vitt mögelskikt som var en del av den konserverande bakteriekulturen, precis som en av mina favoriter bland de torkade korvarna – Fuet – har ett vitt skikt av fint mögel med en fantastisk smak av fuktig grotta. Om det är samma mögel som satt sig på din kind kan vi ju aldrig veta, men jag tror på doftsinnet.
SvaraRaderaOch grappa. Rejält med grappa.
Ja, om det är den sortens mögel så har jag ju bara haft tur, men hur troligt är det?
SvaraRaderaHar din kind den där goda tros- eller kalsongdoften som en bra salami? Och har du vågat smaka på den än?
Jag har inte vågat smakla på den eftersom jag fortfarande dras med en rejäl dagisförkylning. Mitt doftsinne är undermåligt och jag vill sniffa ordentligt på den innan jag går loss. Kan därför inte säga vad den doftar, men jag lovar återkomma till det så snart det är möjligt.
SvaraRaderaAtt badda med ättika var begåvat. Jag har hört av en italiensk matmamma att man kan tvätta lite med vinäger. Båda har antagligen samma effekt. =)
SvaraRaderaJag tror att det är rätt lugnt, även om man ska ha respekt för mögel. Griskinden är ju inte så porös, så möglet växer långsamt och håller sig på ytan. Hoppas att du slipper fortsatta mögelattacker, och lycka till!
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaJag är mycket feg när det gäller alla mikrober. Tror det är en bra idé att vadda med grappa. Om inte annat så för kinden lycklig.
SvaraRaderaFörlåt alla felslag mina fingrar mår inte alltid bra. Badda och dör ska det vara.
SvaraRaderaJag tror att andreas menade att grappan skulle i mig innan jag testade. Så att jag dör lycklig. Det var roliga felslag annars...
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaSpännande projekt med griskinden!
Du kan badda med följande kemikalier:
* Citronsyra löst i vatten
* Propylenglykol godkänd för kontakt med livsmedel också löst i vatten
* Askorbinsyra (C-vitamin)
Citronsyra och askorbinsyra sänker PH-värdet så att mögelet inte trivs.
Mvh
Jerker Andersson
Ljungby Fuktkontroll & Sanering
www.lfs-web.se
www.lfs-web.se/mogel
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera