tisdag 23 januari 2007

Fasa i griskindskällaren!

I kväll åkte jag förbi kamrat Lars för att se om min griskind hade blivit lika fin som Andreas. Till min fasa upptäckte jag att den hade små fläckar av vitt mögel på en liten del av köttsidan!

Närbild på mögelangreppet

Jag blev jätteledsen och beslöt mig för att ta hem kinden för en närmare undersökning. Nu har jag mögelsurfat hela kvällen för att kunna fatta ett beslut om hur jag ska göra med kinden. Uppenbart är att en del mögel är farligt och annat mögel inte är farligt. Om möglet inte hade varit vitt så borde jag slänga kinden. Vitt mögel används ju inte bara i ostproduktion utan också i salamiproduktion som smaksättare och skydd runt om korven.

Efter att ha luktat noga och nära på kinden och inte känt någonting annat än en underbar doft som av en riktigt god salami, bestämde jag mig för att fortsätta projektet.

Jag har nu ytligt skurit bort de angripna delarna och baddat med ättiksprit. Kinden verkar inte ha krympt lika mycket som Andreas kind och den kändes för mjuk på vissa ställen, så jag hängde upp den igen, denna gång i gästrummet, framför ventilen, med fönstret på glänt och elementet avstängt. Varför tänkte jag inte på det från början? Temperaturen är 10 grader och det fläktar naturligtvis mer än i Lars källare.

Nytt hängläge

Uppdatering: Kamrat Vetrinären på SLV påpekar att färgen på möglet är en dålig mätare på toxicitet liksom lukten (jämför mjöldryga och aflatoxin). Det har han naturligtvis rätt i, men jag tänker testa ändå om inte möglet kommer tillbaka, när den har torkat lite till.


Andra bloggar om: , ,

12 kommentarer:

 1. Jag har gått på krog i Florens och sett skinkorna hänga i taket och ja, vi ska kanske inte bli för detaljerade i beläggningsbeskrivningar och dom äter man utan att man dör. Å andra sidan har Ilva berättat om egenhändigt tillverkad mascarpone i hennes grannskap och hur det har lett till botulinum-förgiftningar. Och med kött *är* det ju en smula prekärt sedan mögel bildar toxiner och ja, du har ju läst på... Så jag vet inte vad jag skulle göra om jag ska vara ärlig. Kanske fortsätta, kanske inte.
  Å tredje eller fjärde sidan så brukar ju doft skvallra rätt rejält om något har blivit mycket dåligt på vägen. Du kanske bara ska prova en liten bit när det väl är dags att provsmaka? Om du vill vara på den säkra sidan vill säga?

  SvaraRadera
 2. Kör på K! Griskinderna vi köpte med från Antica Macelleria Falorni i Greve in Chianti hade ett tunnt vitt mögelskikt som var en del av den konserverande bakteriekulturen, precis som en av mina favoriter bland de torkade korvarna – Fuet – har ett vitt skikt av fint mögel med en fantastisk smak av fuktig grotta. Om det är samma mögel som satt sig på din kind kan vi ju aldrig veta, men jag tror på doftsinnet.

  Och grappa. Rejält med grappa.

  SvaraRadera
 3. Ja, om det är den sortens mögel så har jag ju bara haft tur, men hur troligt är det?

  Har din kind den där goda tros- eller kalsongdoften som en bra salami? Och har du vågat smaka på den än?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte vågat smakla på den eftersom jag fortfarande dras med en rejäl dagisförkylning. Mitt doftsinne är undermåligt och jag vill sniffa ordentligt på den innan jag går loss. Kan därför inte säga vad den doftar, men jag lovar återkomma till det så snart det är möjligt.

  SvaraRadera
 5. Att badda med ättika var begåvat. Jag har hört av en italiensk matmamma att man kan tvätta lite med vinäger. Båda har antagligen samma effekt. =)

  SvaraRadera
 6. Jag tror att det är rätt lugnt, även om man ska ha respekt för mögel. Griskinden är ju inte så porös, så möglet växer långsamt och håller sig på ytan. Hoppas att du slipper fortsatta mögelattacker, och lycka till!

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Jag är mycket feg när det gäller alla mikrober. Tror det är en bra idé att vadda med grappa. Om inte annat så för kinden lycklig.

  SvaraRadera
 9. Förlåt alla felslag mina fingrar mår inte alltid bra. Badda och dör ska det vara.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att andreas menade att grappan skulle i mig innan jag testade. Så att jag dör lycklig. Det var roliga felslag annars...

  SvaraRadera
 11. Jerker Andersson2 mars 2007 12:26

  Hej,

  Spännande projekt med griskinden!

  Du kan badda med följande kemikalier:
  * Citronsyra löst i vatten
  * Propylenglykol godkänd för kontakt med livsmedel också löst i vatten
  * Askorbinsyra (C-vitamin)

  Citronsyra och askorbinsyra sänker PH-värdet så att mögelet inte trivs.

  Mvh
  Jerker Andersson
  Ljungby Fuktkontroll & Sanering
  www.lfs-web.se
  www.lfs-web.se/mogel

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera