tisdag 19 december 2006

Enmanspasta

Ensam hemma. Hittar på något nytt.

Penne med guanciale, blekselleri och kapris i salt

För en person.
1 drygt halvcentimetertjock skiva guanciale, strimlad i drygt halvcentimeterbreda strimlor
2 msk god olivolja
2 små charlottenlökar, finhackade
2 små eller 1 stor stjälk blekselleri, i halvcentimeterbreda skivor
3 msk kapris i salt, sköljd eller blötlagd, beroende på sältan, pröva och se, grovhacka den slarvigt
Lagom med penne.
  1. Sätt på mycket pastavatten och glöm inte att salta rejält.
  2. Bryn guancialen på låg värme länge, i en kastrull. Den släpper massa fett och blir till slut nästan fritterad däri.
  3. Låt guancialen rinna av på hushållspapper, häll bort fettet.
  4. Häll i en dryg matsked olivolja i stället.
  5. Lägg tillbaka guancialen och lägg i schalottenlöken.
  6. (Lägg i penne i pastavattnet om det stormkokar.)
  7. Lägg i bleksellerin bland gris och lök efter en liten stund, den ska fortfarande vara krispig när allt är klart.
  8. Lägg i kaprisen när det är två minuter kvar av pastakoktiden.
  9. Häll i den andra matskeden olivolja.
  10. Häll av pastan när du kollat att den är perfekt.
  11. Blanda noga, noga penne med det andra.
Ät med en bra gaffel.

Oj, vad gott det blev! Frasknaprig guanciale, fnasmjuk kapris och krispig blekselleri. De tre smakerna fungerade verkligen bra tillsammans.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar