fredag 8 december 2006

2 X vatten

1. Min kloka släkting Lotta Ekelund har gjort en dokumentärfilm Heligt Vatten som visas på SVT1 klockan 17.00 nu på måndag den 11 december (repris 13/12 och 15/12).

Filmen är en slags dokumentär som är gjord för att sätta igång diskussioner om den globala vattensituationen. Utgångspunkten är en konflikt i Indien mellan Coca-Colas läskindustri och befolkningen som bor nära deras fabriker. Det går åt mycket vatten till att producera läsk och det är de fattigaste som drabbas när grundvattnet sjunker...


-----


2. USA:s armé fortsätter att göra bort sig i Irak. Nedanstående vidriga filmklipp från YouTube skulle kunna symbolisera imperiets hela politik gentemot världens fattiga länder. Det är inte svårt att föreställa sig killens framtida inställning till USA och dess allierade.
2 kommentarer:

 1. Vad som behövs är att vattnet privatiseras. I de länder där man har privatiserat vattnet så är tillgången bättre.

  Läs gärna Vatten tll salu(PDF)

  SvaraRadera
 2. Ja, då är säkert tillgången till vattnet ännu bättre för den som kan betala för det.

  Nej, din stolle, om man vill försäkra sig om att vattnet ska komma alla medborgare till del, så är det medborgarna själva som ska "äga" vattnet genom staten. Då kan de också ha inflytande över hur tillgången till vattnet regleras och se till att jämlik tillgång uppnås.

  Har du sålt ut vattnet, så finns inte längre något inflytande över vattentillgången. Se på hur utförsäljningarna i Sverige har lett till högre priser och sämre service, varje gång de har skett.
  Läs Privatiseringarnas pris, Klas Rönngren 2005.
  http://www2.vansterpartiet.se/stockholmsstad/info/PrivatiseringsrappWebb.pdf

  SvaraRadera