måndag 10 november 2008

Graviditetsnotiser: N - 12

Jag arbetade hemma idag med hälsoterminologier och klassifikationssystem. Ett sådant klassifikationssystem är ICF - Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa med hjälp av vilket alla aspekter på mänsklig hälsa ska kunna beskrivas, globalt, oavsett kulturella skillnader. En gråmörk dag som idag är tänker jag att solglasögon inte är det första som barnet kommer att behöva. Jag vet inte exakt hur det skulle beskrivas med ICF men förmodligen skulle man få ta till klassifikationerna:
e240 Ljus
Elektromagnetisk strålning genom vilken saker blir synliga, antingen genom solljus eller artificiell belysning såsom stearinljus, olje- eller parafinlampor, eldar, elektricitet, och som kan ge användbar eller förvirrande information om världen.
Innefattar:
ljuskvalitet; ljustäthet; färgkontraster
e2400 Ljusintensitet
Nivå eller mängd av energi som antingen en naturlig ljuskälla, dvs. solen, eller en artificiell ljuskälla utger
e2401 Ljuskvalitet
Ljusets beskaffenhet och därmed sammanhängande färgkontraster som skapas i den visuella omgivningen och som ger användbar information om världen (t.ex. visuell information om befintlig trappa eller dörr), eller förvirrande bilder (t.ex. alltför många visuella stimuli)
e2408 Ljus, annat specificerat
e2409 Ljus, ospecificerat
Observera användbar eller förvirrande. Det är vackert och poetiskt, tycker jag, men också oerhört skrämmande att Världhälsoorganisationen lägger ner så mycket resurser på ambitionen att med ett sådant här uselt och världsomspännande klassifikationssystem förbättra hälsan i världen. De tre svenska arbetsgrupper som har jobbat med den svenska versionen bestod av tjugo personer. I Bilaga 10 avtackas c:a 700 personer som har deltagit i revisionsarbetet. Femton är svenskar varav två har avlidit under processens gång. Arbetet är naturligtvis smäckfullt med moraliserande och man kan inte säga att översättarna har lyckats med språket heller.
d7601 Barn-förälderrelationer
Att skapa och bibehålla relationer med sin förälder såsom att ett litet barn lyder sina föräldrar eller att som vuxen tar hand om sina gamla föräldrar
På eftermiddagen åkte jag in till stan och mötte L på MamaMia för att träffa vår underbara barnmorska för kanske sista gången. Hon hade drabbats av en släng diskbråck så våra tre rörelsemönster i det lilla rummet var lustiga att se. Jag gav henne min sjukgymnast/naprapats nummer. Den lilla har nu fixerat sitt huvud neråt i bäckenöppningen. Då är vi nästan klara och beredda. Ska bara borra och skruva lite till. Väskan är packad förutom mina kläder och mackorna.

På kvällen pratade jag (d3550) med en gammal vän (e320) på telefon (d3600) och efter en stund så framgick det att hon hade inlett något slags förhållande (d7500) med en annan gammal vän. Det är väl bra för då kanske de inte bara d7700 & d7702, utan även d7701 om inte b6700. Fast nu har ju hon så mycket med d6501 och man får ju hoppas att han har lärt sig att d7200.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. Akta så du inte får b28015 så att din b5252 blir lidande!

    SvaraRadera
  2. "möjlig eller faktisk skada" låter väl inte så farligt. Och b5253 hade väl varit värre.

    SvaraRadera