onsdag 13 juni 2007

Oinbjuden gäst


Känner någon till vad det här är för en svavelvit kantarell som vill bli kompis med min mispel?

Andra bloggar om: , ,

11 kommentarer:

 1. Vit flugsvamp. Eller peyoteskivling - torka och rök!

  SvaraRadera
 2. Låna en svampbok, plocka svampkompisen och leta efter den.
  (jag är renons på svampar - kan inte vara till nån hjälp)

  SvaraRadera
 3. Jag håller just på att formulera ett forskningsprojekt som handlar om att hitta kunskap och kompetens genom sociala nätverk. Lustigt nog är det just det som jag ofta framgångsrikt använder min och andras bloggar till. Bloggen har blivit en egen nod i ett socialt kunskapsnät. Men min blogg läses uppenbarligen inte av så många mykologer.

  SvaraRadera
 4. Googlade lite på Mespilus och mykorrhiza, men fick mest svar på tyska.. Är inte så vass på tyskan.

  SvaraRadera
 5. Kunskapsnät är intressanta, bloggar allra mest eftersom de faktiskt är mer öppna och fördomsfria än de konventionella. En slags demokratisering av nätverkandet.

  SvaraRadera
 6. Jag har blivit lite nyfiken på hur det kommit sig att du har fått svamp i en kruka, hur mykorrhiza har kommit dit. Sen läste jag på litet till och upptäckte att vissa svampar förökar sig inte via mykorhizom.
  Hittade den här länkenför övrigt.
  Man kan söka på foto i den mån det finns. Det kan vara en musseron. De är såväl giftiga som ätliga beroende på sort. Den här är rätt lik ekmusseron, men kan också vara någon annan hattsvamp som är glatt. Och så har den krås... Hmm.

  Jag har inget bättre för mig än att surfa runt och bloggkrama ;) om jag inte ska ge på mig att alfabetisera bokhyllorna och det tänker jag inte ge mig på förrän helvetet fryser till is och inte då heller ;).

  SvaraRadera
 7. Har den ring eller "spindelnät" under hatten?
  Hur ser den för övrigt ut under (täta/glesa skivor)?
  Hur stor är den?
  Vilken konstistens har den (seg, träig, ostig...)?
  Vad händer när man tar sönder den?
  Hur ser hatten ut inuti?

  Kp

  SvaraRadera
 8. Jag följde Jessikas och råd och länken som hon förmedlade. På svampguiden dit länken ledde fanns ett forum där jag ställde samma fråga och fick svar inom någon timme. Så här säger mykologen:

  "Det är - som det brukar vara i blomkrukor inomhus - gul veckskivling. En ofta förekommande fråga här på svampguiden.
  Själv har jag aldrig haft svampen hemma, vilket jag är ledsen för."

  Jag beklagade sorgen, men påpekade att jag inte förstod den. Då svarade den snälla mykologen:

  "Jag är helt enkelt avundsjuk på alla som fått denna svamp i sina blomkrukor, eftersom jag är "artjägare" och mitt mål är att kunna så många arter som möjligt. Min granne hade dock vissna exemplar för några år sedan och efter tips har jag fotograferat den i ett av Bergianska trädgårdens växthus."

  Mina exemplar är också vissna nu, men har just du ett fint exemplar så tycker jag att du ska logga in på svampguiden och erbjuda det till Hans v E.

  SvaraRadera
 9. Coolt att du kunde få reda på vad det var :).

  SvaraRadera
 10. Jag har också en! Leucocoprinus birnbaumii, Gul veckskivling. Fick ett par i blomkrukan idag, letade på nätet.. De poppar tydligen upp lite här och där, sällsynta, ofarliga för växten men man bör inte äta dem ;=

  SvaraRadera
 11. GUL VECKSKIVLING

  SvaraRadera