tisdag 12 juni 2007

51 - 36 = 15

Nu pådyvlas vi den ena knasigare förklaringen efter den andra till varför 36 personer i stället för 51 personer i de icke statistiskt säkerställda* resultaten från senaste opinionsundersökningen från Demoskop svarade att de skulle rösta på Vänsterpartiet om det vore val idag.

Trots att Vänsterpartiet häromdagen släppte rapporten "100 punkter för miljön" så påstås det att en förklaring skulle vara att partiet inte har en miljöpolitik. Alla som känner till partiets politik vet att det bara är dumheter. Partiet är i själva verket förmodligen det grönaste av riksdagens partier.

Läs Erik Bergs analys av hur Moderaternas försöker presentera en miljöpolitik genom att hävda att Vänsterpartiets är ... kommunistisk, eller något.

* fullständigt värdelösa

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

 1. Mark Twain:
  Det finns tre sorters lögner:
  Lögner, förbannade lögner och statistik.

  (Typ tre av tio är missnöjda med x. Det betyder att sju av tio inte är det. Fast problemet med vinklingarna är också medierna.)

  SvaraRadera
 2. Ja, men icke statisktiskt signifikant betyder också att siffrorna inte betyder någonting. Skulle man presentera sådana resultat på en vetenskaplig konferens så skulle man bli utskrattad.

  Inte riktigt sant, unga killar gör det, och ingen säger något, men en respekterad publikation skulle aldrig befatta sig med materialet.

  SvaraRadera
 3. Jo, men jag menade Mark Twain-citatet i relation till medier som rapporterar rapporter hit och dit utan att ifrågasätta just hur giltiga de de facto är utifrån ett vetenskapligt perspektiv.
  I medierna betyder under vilka omständigheter och hur pass stor vikt en studie eller ett "statistiskt" fynd faktiskt kan eller ska ges i stort sett ingenting.

  Om Nature skulle publicera vad Expressen befattar sig med får väl anses som högst otroligt.

  SvaraRadera