onsdag 6 juni 2007

Mjöldrömmar

Tänk om man hade en sådan här kvarn. Då skulle man kunna prova gratis utsäde från Allkorn och odla sin egen säd och mala sitt eget mjöl. Undrar hur mitt bröd skulle smaka om mjölet var alldeles färskmalet. Stoppade just in två surdegsrågbröd i ugnen. För första gången experimenterar jag med fikon, valnötter och svartpeppar från Madagaskar i degen. De ska vara till ostarna på partiföreningens våravslutning i morgon.

Uppdatering: Bröden blev mycket goda. Nästa gång struntar jag i valnötterna och ökar mängden svartpeppar.


Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Jag träffade en tjej som växt upp i kollektivet Skogsnäs häromdagen. Den här sortens blogginlägg blandat med den sortens möten och mitt jobb... Snart flyttar jag ut på landet och förverkligar drömmen. Glöm kaffelattekvarnar och annat bjäffs. Det är en mjölkvarn i trä man ska ha!

  SvaraRadera
 2. Hehe... någon dag måste jag försöka skriva ett längre diskursanalytiskt inlägg om vurmen för långkok, nose-to-tail-eating och egetmalet mjöl som många av oss bloggare gör oss skyldiga till... jag kommer på mig själv med att få ett fullkomligt irrationellt habegär efter kvarnen. Jag menar, vad ska egentligen med en sån till? Var skulle jag få tag på säd att mala? Hmm... undrar om man kan etablera en relation med en småskalig odlare så att man får användning för en sådan kvarn ändå...

  SvaraRadera
 3. För mig handlar det mest om smak. Det visar sig ju att nästan allt som man gör själv från grunden och som tar lång tid blir så oerhört mycket godare.

  Men det finns också ett inslag av glädjen i att vara oberoende. Oberoende av marknadskrafter, snarare än oberoende av andra människor.

  Ekologisk säd går att köpa. Några länkar hittar man på Allkorn-sidan. Eller så sponsrar du mitt sädprojekt till nästa år och hjälper mig att plöja upp ängen och sedan skörda med skära! ;-) Om jag inte minns fel så räcker 20 kvm till ett hushålls mjölbehov.

  SvaraRadera
 4. Fick just veta att man kan köpa både sortsäd och mjöl färskmalet på sådan kvarn från www.hus-modern.se. Då kan man ju testa först och se hur mjölet blir.

  SvaraRadera
 5. Testa och rapportera mjölet från husmodern först kanske.
  Hur mycket kostar en sån liten kvarn?

  SvaraRadera
 6. Jag var så exalterad när jag la in din text från högerkolumnen på min blogg att jag i min iver att vidarebefodra detta viktiga budskap glömde bort att hänvisa att det var din text. För detta ber jag om ursäkt och kommer å det snaraste läga in en länk till dig där.

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Mange: Ingen fara. Det viktigaste är att det sprids.

  Jessika: 2800 tror jag. Följ länken. Tack för senast. Ska kolla upp sockerrörsodlingsmöjligheterna.

  SvaraRadera
 8. Varsågod :).
  Hur blev bröden?
  Peppar i lät intressant.

  SvaraRadera