söndag 21 januari 2007

Politisk råvara - feminism

Feminism är medvetenheten om att samhället diskriminerar halva befolkningen utifrån könstillhörighet. Feminism är viljan att analysera samhället och politiken så att detta synliggörs och feminism är att sträva efter att åtgärda orättvisorna.

Man talar om en könsmaktsordning och den genomsyrar samhället så till den grad att vi inte ser konsekvenserna av de strukturer som den skapat. Om de inte blir så påtagliga som våldet mot kvinnor. Då blundar vi i stället, för att slippa se.
I Sverige dödas i genomsnitt 16 kvinnor varje år av en man som hon har eller har haft en nära relation till.

2005 anmäldes i genomsnitt 48 misshandelsbrott om dagen där offret är en kvinna och gärningsmannen en bekant till henne.

Polisen registrerade samma år i snitt 221 fullbordade våldtäkter på kvinnor per månad. De flesta skedde i hemmet.

Fakta, statistik och matematik är feminismens främsta vapen.

Under 32 år av mitt liv har socialdemokraterna haft regeringmakten. 2004 hade kvinnor i genomsnitt 83 procent av männens lön. 17% mindre i lön än männen alltså. 1968 var skillnaden c:a 28%. Den förändringen är tillräckligt liten för att man ska kunna konstatera ett kapitalt misslyckande under 40 år i en av de mest iögonfallande orättvisefrågorna i samhället.

De 17% i lägre lön kan man försöka förklara bort på olika sätt, till exempel med att män och kvinnor har olika yrken (som om det inte skulle vara en del av könsmaktsordningen), men om man räknar bort alla sådana faktorer så blir det ändå kvar åtta procents löneskillnad som inte går att förklara på annat sätt än brist på pitt.

Och Sverige ligger lång framme i jämlikhetsfrågor i jämförelse med många andra länder, även om omvärldens mörker är närmre än många tror.
Varje år avlider en halv miljon kvinnor i anslutning till aborter, graviditet och förlossning. I vissa länder beror upp till hälften av dessa dödsfall på illegala aborter. Mellan 400 och 500 kvinnor dör varje dag i sviterna av illegala aborter.
Så sa man på Ekot 2004 och det lär inte ha blivit bättre. I EU är abort i stort sett förbjuden i Polen, Irland, Portugal och Malta. På Malta kan en abort leda till tre års fängelse.

En gång i tiden sa jag att jag inte kunde kalla mig feminist så länge som Rigmor Robert kallade sig feminist. Idag inser jag att det är nödvändigt att slåss för innebörden av ordet och att jag kan göra det genom att kalla mig feminist.

I regeringen däremot är 13 ministrar uttalat icke-feminister, inte ens jämställdhetsministern är feminist. Och moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson säger så här:
"Feminist har blivit ett vänsterbegrepp, det är politiskt laddat. Om det var ett neutralt ord tror jag att alla i regeringen skulle kunna ställa upp på det."
Nej, just det, det är inget neutralt ord. Det är politiskt laddat. Självfallet, eftersom det hotar hälften av befolkningens maktposition. Här är ett neutralt ord som hela regeringen kan ställa upp på - misogyni

Anders Borg framstod i några sekunder i en intervju i SvD som en man som hade förstått problemet. Han kallar sig feminist, men har inte fattat det här med feministisk analys i politiken.
"Som jag ser det har vissa delar av välfärdsstaten bidragit till att den här könsmaktsordningen vidmakthålls. Bland annat att de områden där kvinnor normalt sett är företagare i huvudsak har varit offentliga monopol och att vi har väldigt höga skatter på låga inkomster."
Hoppsan! Han menar alltså det här med lärande, vård och omsorg är kvinnogöra som ska skötas av kvinnliga egenföretagare. Ja, så kanske det kommer att bli när högeralliansen ser till att vården privatiseras och alla undersköterskor har F-skattesedel. Men det kommer inte att leda till en större jämställdhet. Tvärtom är det så att den gemensamma sektorn är en av anledningarna till att Sverige ligger långt fram i jämställdhetsarbetet. Historiskt har både barnomsorg och äldrevård bidragit till att befria kvinnor från hemarbete och gjort ett ekonomiskt oberoende möjligt genom lönearbete. När man försämrar sådant så är det återigen kvinnorna som får betala priset. Och han menar alltså att problemet inte är att kvinnodominerade yrken har för låga löner utan att problemet är att de betalar för mycket skatt.

Om man lägger en feministisk analys på politiska beslut så ser man strax var den feministiska politiken ligger. Då inser man till exempel att trängselavgifter är ett sätt att omfördela pengar från de rika män som sitter och kör bil till jobbet, till de lågavlönade kvinnor som utgör kollektivtrafikens viktigaste kunder. Då inser man att nedskärningarna i den gemensamma sektorn direkt slår mot kvinnors hälsa och ökar deras andel av det oavlönade hushållsarbetet. Då inser man att varje budgetbeslut måste föregås av en feministisk analys.
Nej, eftersom jämlikhet mellan könen är en fråga om rättvis maktfördelning så är den oupplösligt förknippad med andra rättvisefrågor och med socialismen. Såsom socialismen kämpar mot de orättvisor som baseras på huruvida du föds med kapital och inflytande eller ej, antirasismen kämpar mot orättvisor baserade på etnicitet, så kämpar feminismen mot diskriminering på grund av andra förutsättningar som du inte kunnat styra och mot de strukturer som skapats för att upprätthålla mäns överordning och kvinnors underordning.

Feminismen är lika radikal och omvälvande som socialismen och kräver en revolutionerande samhällsomvälvning. Socialism utan feminism är också en ofullständighet som aldrig kan bli trovärdig. Att krossa patriarkatet är i själva verket den största politiska utmaningen i vår tid.

Uppdatering: I senaste numret av Flamman läser jag
Drygt 1,5 miljoner kvinnor beräknas varje år dö i förtid för att de inandats giftiga gaser i hem där organiska bränslen används vid matlagning och för uppvärmning.
Det har jag aldrig tänkt på och det handlar i allra högsta grad om mat och politik.


I min serie Politisk råvara vill jag pröva att formulera mina grundläggande politiska ståndpunkter på ett tydligt och någorlunda kortfattat sätt, så att också de av mina vänner som inte är politiskt intresserade förstår eller känner till mina politiska utgångspunkter.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag uppskattar verkligen dina politiska inlägg! De är både välformulerade och framför allt tankeväckande, även för mig som står mer till höger på skalan (därmed inte sagt att jag inte är feminist - allt annat vore ju idioti). Du formulerar grundproblemen mycket bra, även om vi nog har olika åsikter om hur problemet ska lhttps://www2.blogger.com/captcha?type=IMAGE&captchaKey=dfvr25j4o53j
    Visual verificationösas... :)

    SvaraRadera
  2. Jag vill som vanligt säga att jag inte alltid håller med dig i politiska frågor. Men nu vill jag tacka för en bra text som jag delvis gärna hade skrivit själv. Kanske återkommer jag med ett mera begåvat inlägg.

    SvaraRadera