I disken låg bland annat njure, lever och hjärta av nöt. Billig mat, och jag blev lite sugen på att försöka tillaga hjärta för första gången. Men torpets primitiva kök inspirerar mig inte till att experimentera med råvaror som jag inte är bekant med.
I stället blev det leverpastej, ost, småländska isterband, finbacon och en liten rådjursstek. Och rotfrukter från grönsaksmannen utanför butiken. Isterbanden gjorde mig besviken med sin finmaldhet, brist på syra och prinskorvskryddning.
Nåväl, i söndags lagade jag till rådjurssteken så här.
Baconlindad rådjursstek med örter
Framförallt behövs det som syns på bilden, det vill säga en halvkilos stek av innanlår till fyra personer, bra bacon, en vitlöksklyfta, ganska mycket färsk rosmarin, timjan och salvia.
Dessutom behövs kanske ljus soja, en lök, en stor morot, en stor palsternacka, salt och peppar.
Dessutom behövs kanske ljus soja, en lök, en stor morot, en stor palsternacka, salt och peppar.
- Torka av steken och gnid in den med den delade vitlöksklyftan.
- Smörj in steken med ljus soja.
- Salta och peppra rejält.
- Finhacka örterna och klappa in dem runt om steken.
- Linda bacon runt steken, stick en stektermometer med sladd i steken och lägg den i en smörsmord trång gryta.
- Lägg i den delade vitlöksklyftan, en kvartad lök, en delad morot, och en delad palsternacka.
- Sätt på locket och ställ in grytan i 140 graders ugnsvärme.
- Tag ut steken när innertemperaturen är
7057 grader och slå in den i folie.
Jag serverade skivor av steken med mosad potatis med smör, mjölk, tryffelolja (ja, jag vet att det är syntetiskt, men det är gott) och persilja, kokta morötter och palsternackor och en sås på årets sista gula kantareller som vi rövade hem från skogen i lördags och dränkte i grädde och crème fraîche.
Läs även andra bloggares åsikter om rådjur, stek, innanlår, Magnus Kött och Vilt, grytstek, höstmat
Fan, vad gott det låter!
SvaraRaderaJag var tvungen att titta två gånger innan jag kunde konstatera hur änderna var ihopbuntade.
SvaraRaderaDet är hemskt gott men allt med att plocka fågel själv, det blir fjädrar överallt, vilket liksom är en del av poängen men ja.
Endel fåglar man man ju flå, men då lär man ju förlora inte bara skinn utan även endel kött.
SvaraRaderaPlocka bröstfjädrarna och skär ut brösten på anden. Resten av fågeln är det inte mycket att göra med. Tyvärr. Duvor är enklare att plocka hela, bara att dra och rycka. Men stå en bit bort från tomten när du gör det. Vi har fjädrar i hela huset efter att jag plockade tre duvor på trappen...
SvaraRaderaNänä. Det är fel på din termometer.
SvaraRaderaDet där rådjursinnanlåret har inte varit uppe i 70 grader.
Hmm, det skulle kunna förklara några andra saker. Vad har det kommit upp till, 66-67?
SvaraRaderaTips på pålitliga digitaltermometrar?
Jag har en billig termometer som jag köpte på ICA. Det går antagligen att köpa hur dyra som helst.
SvaraRaderaMen en väldigt viktig sak är att givaren på termometern ska sitta så nära mitten som möjligt. Om man tittar på din bild så ser man att hålet efter termometern sitter i ytterkant på innanlåret, och där är det högre temp. Men 70° är fortfarande väldigt högt för en sådan liten köttdetalj.
Jag skulle säga att mittemperaturen inte har varit högre än 55 grader, för det är väldigt fint stekt och av snittytan förmodar jag att det fick vila en stund innan du trancherade köttet. Då lär temperaturen i mitten ha stigit med ytterligare 2 grader.
Om man klickar på bilden och tittar på förstoringen så verkar det som att det som först ser ut som hål i själva verket är något skräp som ligger ovanpå köttet. Jag brukar alltid försöka att centrera givaren, men jag kan ju missat. Kanske har jag blandat ihop givarna från mina termometrar? Jag har ingen aning om vad jag skulle fått just 70 grader ifrån. Det verkar så konstigt för köttet ser ju perfekt ut.
SvaraRadera