lördag 20 september 2008

Köttlycka i Nyköping

Det kan ibland vara svårt att få med sig bra kött när vi åker till torpet på helgerna. Jag hinner sällan köpa något i Stockholm innan vi sticker iväg. Norrköping har ingen bra köttaffär och Ica i Östra Husby, som annars är ganska bra, har till och med lagt ner sin köttavdelning och säljer bara färdigförpackat. I fredags chansade jag på att söka på kött och Nyköping på nätet och fick en träff på Magnus Kött & Vilt (Fågelbov. 32, 611 36 Nyköping, 0155-21 04 03). Jag ringde dit för att höra om de var en butik som sålde till privatpersoner och om de hade bra leverpastej (att kontra L:s järnbrist med). Ja, det hade de.


Vi körde förbi och hittade en fantastisk köttbutik. En finfin köttbutik! Vi köpte högrev och märgpipa från en nyskjuten förvirrad älg, två bröst från en fasan, och två feta kotletter från en gris som nästan hade skrattat ihjäl sig. Dessutom en prisbelönt falukorv och en stor bit leverpastej från något ställe i Eskilstuna. Och lagrad grevé, en bit brie och en pecorino sardo. De hade nyslaktat lamm också och fint bacon och rimmad oxbringa och en massa annat som jag ska pröva framöver. Och underbar och kunnig personal som blev glada över vår uppskattning.


Dessutom hade de en frys med grisöron och knorrar och andra mer udda styckningsdelar och kan fixa fram annat, som till exempel griskinder, om man ringer innan.

Dessutom stod det en man utanför och sålde ett brett sortiment av fina lokalproducerade grönsaker billigt. Det gör han varje fredag.

Fasanbrösten stekte jag alldeles för torra och serverade med blandsvamp och rödbetor i går.

Av älgen gjorde jag en gryta idag som blev desto godare. Brynta bitar älg la jag med smör- och oljesvettade tärningar av rotselleri, palsternacka, morot, lök, purjo, rosmarin, salvia och lagerblad i en gryta. Därpå fräste jag dagens svampskörd förutom trattkantarellerna (kantareller, smörsopp och några andra fina soppar) och slängde ner varpå jag fyllde på vatten så det täckte och lät det puttra sakta i två timmar. Mot slutet slängde jag i lite brytbönor. Mycket gott, men ofotat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Du ser ju alldeles lycklig ut :).
  Fasan kan vara lite trixigt. Du kanske ska börja med en hel fågel nästa gång?
  Apropå det där med järnvärde, jag förstår att L skyr järntabletter som pesten och jag skulle hellre pula i mig hur mycket leverpastej som helst, men det många mineralbrister så räcker inte livsmedelsintag (förutsatt att inte bristen kommer av att dieten är fattig på just den mineralen/vitaminen). När jag hade låg kaliumvärde blev jag rådd att äta kaliumrika livsmedel, som bananer och spenat. Senare blev jag informerad om att jag hade kunnat äta en hel spenatodling utan att det knappt hade märkts på värdet. Men man kan ju äta gott ändå, även om man blir hänvisad till tabletter :).

  Allt gott till L!

  SvaraRadera
 2. Jo, jag var väldigt tillfreds.

  Nästa gång ska fasanen tillagas i ugn och temperaturen kontrolleras bättre. Inget för en trött fredagskväll.

  Alas, L äter så mycket järntabletter som kroppen tillåter. Men han därinne nöjer sig inte. Jag har också förstått att det är svårt att kompensera med livsmedel när väl bristen har uppstått. Men det är gott med god leverpastej!

  SvaraRadera
 3. Attans unge! Gör som mamma vill nu! Man kan må så illa av järntabletter men leverpastej, blodpudding och vad än man kan komma på är ett så bra tillskott som något annat :)

  SvaraRadera
 4. Det börjar bli dags för en ny griskindstorkning!

  SvaraRadera
 5. Andreas, under penalty of death så får du fixa en åt mig den här gången ;)

  SvaraRadera
 6. Fin butik, påminner mycket om Kött- och charkboden som fanns i Johanneshov förut.

  Hade samma järnproblem som L, blev mycket trött av bristen.

  Jo fasan blir lätt torrt, ett trix är ju att linda in den i bacon eller kanske sidfläsk.

  SvaraRadera
 7. Vilket paradis! Jisses vad jag blev sugen på pastej!

  SvaraRadera
 8. Ja visst har vi en bra köttaffär här i stan. Här handlar jag lite då och då. Bra att Du skriver om detta. Vi måste försöka handla lokalt så mycket vi kan.

  SvaraRadera
 9. De suger verkligen. Var inne där i somras och de hade inget vettigt att erbjuda. Små djupfrysta entrecotebitar med styckpris på 99 kr vilket motsv. Över 500 kr kg. Tacka vet jag Kötthallen i Sundbyberg där man kan köpa 20 dagars hängmörad Wagyu för 199kr kg. Det blir kylväskan när vi drar ned till landet. Nyköping har ingen vettig köttbutik. Coop extra är t om bättre än Magnus kött och vilt.

  SvaraRadera
 10. Det var tråkigt att höra att du var missnöjd. Det vore riktigt tråkigt om det inte bara var en engångsföreteelse. Jag tyckte så väldigt mycket om det stället, men nu har jag inte varit där på flera år.

  SvaraRadera