torsdag 31 maj 2007

Heja Norge!

Idag blir man avundsjuk på norrmännen som har valt en regering med mod nog att föra en självständig utrikespolitik. Men så är de ju inte heller bundna av ett EU-medlemskap utan kan trotsa apartheidstaten Israel och handla efter sin egen moral.

Således kan man betala motsvarande 70 miljoner kroner till löner för palestinska civila tjänstemän i ett försök att något litet motverka den Israeliska statens massiva försök att krossa den palestinska samhällsstrukturen.

Hittade jag först genom Jinge.

Uppdatering: I senaste Flamman påpekar Kalle Larsson att "de politiska förändringarna i Norge inte började med diskussioner om regeringssamverkan" utan i en politisk mobilisering av medborgarna. Han beskriver också vad som krävs för att en "norsk" utveckling ska kunna ske i Sverige.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Uj ja, samma land som har en finansminister som hävdar att de är ett föregångsland i klimatarbetet enbart för att de inte är med i EU. Var logiken i det uttalandet ligger försökte de förgäves reda ut på nyheterna...

    SvaraRadera
  2. Ja, det skulle ju kunna ha att göra med att EU förra året satsade "32,5 miljarder kronor till olika former av subventioner för köttindustrin, bland annat i form av reklam för att få folk att äta mer kött", samtidigt som köttproduktionen står för 18 procent av växthusgaserna. Så det kanske inte var så svårt att förstå logiken i det.

    SvaraRadera
  3. Vilket jag inte tycker håller eftersom ett av de riktigt stora argumenten till att Norge inte gick med i EU var att de skulle kunna behålla sin (extremt protektionistiska) jordbrukspolitik som ger enorma subventioner för att upprätthålla ett nästan fullt ut statligt subventionerat jordbruk, speciellt fårbönder.

    Detta i ett land som jobbar med linjen att utsläppsminskningar ska enbart ske i utlandet, speciellt i U-land, trots att landet själv är en av de värsta miljöbovarna sett till antal invånare. Det är intressant att de ska jobba med utsläpp i utvecklingsländer när dessa står för en ganska liten del jämfört med västvärlden.

    Jag skulle nog vilja påstå att det var mest ett utslag av Kristin Halvorsens egen skepsis till EU som kom till ytan i det uttalandet.

    SvaraRadera
  4. Ganska extrema åsikter om Israel. Vore pinsamt att höra någon prata så här i verkligheten.

    SvaraRadera
  5. Mina åsikter om Israel är inte det minsta extrema, och det vet du nog. Vill du höra folk uttrycka liknande åsikter i verkligheten så är du välkommen till:

    Manifestation

    40 års ockupation är nog!

    7 juni kl. 17.00
    Sergels Torg i Stockholm

    Tal av bland annat:
    Per Gahrton, ordf PGS
    Carin Jämtin, socialdemokraterna
    Lars Ohly, vänsterpartiet
    Anita Brodén, folkpartiet
    Mattias Gardell, religionshistoriker
    Kirsti Kolthoff, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

    Via länk från Västbanken
    Mustafa Barghouthi, informationsminister

    SvaraRadera
  6. Vem bryr sig om norsk utrikespolitik?

    SvaraRadera