måndag 21 maj 2007

Flamman

Jag kan inte nog uppmana dig som aldrig läst den att pröva ett nummer av Flamman. Förmodligen är det många som råkar läsa något på den här bloggen, som aldrig skulle komma på tanken att läsa den tidningen. Det skulle inte jag heller för sex år sedan. Framför allt för att jag hade fördomar och inte hade en aning om vad för tidning det är. Men Dagens Nyheter, som jag är uppväxt med, har blivit en fascisttidning*. Svenska Dagbladet är, om än av högre kvalitet än DN numera, en usel borgarblaska fylld av propaganda och snedvriden eller totalfalsk papegojrapportering. (Fast det hedrar dem att de fortfarande låter avvikande åsikter komma fram på debattsidan.) Kvällstidningarna och gratistidningarna slösar jag inte ord på.

Flamman ger en annan bild av vad som händer i Sverige och världen. Perspektivskiftet är ofta hisnande om man inte är van. Och det är en enorm lättnad att få läsa texter som inte bara understryker det redan sagda. Nyhetskällorna är helt andra och långt mer trovärdiga.

Men Flamman är än så länge en veckotidning. Så hur ska man klara sig utan någon fungerande dagstidning? Jag funderar på om man kan sätta samman någon slags kombination så att man får en rimlig nyhetsbevakning över veckan utan värsta borgarpropagandan. Flamman har så jämförelsevis mycket mer substans i sina artiklar att tidningen räcker i minst två dagar. Även Stockholms Fria Tidning har mycket mer fördjupande artiklar, men jag hade ingen lust att fortsätta min prenumeration just nu, den är väldigt ojämn. Har någon förslag på tidningar som man kan kombinera Flamman med?

Svårigheten med Flamman är att inte gripas av överdriven entusiasm, men att behålla det kritiska ögat och se vad som brister. Det är viktigt att påpeka. Senaste numret var till exempel rent pinsamt ur könsperspektiv på skribenterna.

Vill du ha ett provexemplar så skriv det i en kommentar, så ska jag försöka fixa det. Tidningen förtjänar fler läsare.

* En definition av fascism hittade jag hos Fredrich: “…en form av politiskt beteende som markeras av en besatthet med samhällets förfall, förnedring eller förföljelse och av en kompenserande dyrkan av enhet, energi och renhet, i vilket ett massbaserat parti av hängivna militanta nationalister som arbetar i ett olustigt men effektivt samarbete med traditionella eliter överger demokratiska friheter och eftersträvar sina mål av intern rensning och extern expansion med våld och utan etiska och lagliga begränsningar”

Andra bloggar om: , , ,

17 kommentarer:

 1. Flamman är dunder, jag önskar att jag hade mer tid och inte bilpendlade just nu, så att jag kunde läsa den mer i detalj..

  FÖ, Paxtons bok som jag hämtade definitionen ur punkterar effektivt den svepande puckoargumentationen som vissa borgare hänger sig till beträffande likheter mellan fascism och socialism, dunderbok i många avseenden.

  SvaraRadera
 2. Då ska jag nog beställa Paxtons bok när lönen kommer. Man kan visst få den för 120 plupp inlusive frakt.

  Funderar på att kontakta Flamman för ett pris på kanske 300 nummer för föreningen att stå och ge bort som gratistidning vid tunnelbanan efter jobbet någon dag.

  SvaraRadera
 3. Vi kör något liknande i Borås, fast vi säljer dem billigt (Minimerar risken för att de slängs om folk betalar för dem)

  SvaraRadera
 4. Kom igen! Nog för att DN har blivit mycket sämre de tio senaste åren men att kalla den för fascisttidning är att ta i. Inte ens med den citerade definitionen är det en fascisttidning. Jag tycker snarare att den håller på att bli en "tabloisttidning" inte minst med tanke på hur stort utrymme Schlager-EM i Helsingfors fick häromveckan. (Det är lika obefogat som att kalla Birgitta Ohlsson (fp) för fascist vilket Josefin Brink(v) enl. dagspress gjorde i en debatt för några månader sedan.) Var försiktig med ordens valörer! Gillar i övrigt din blogg, men det vet du väl./D

  SvaraRadera
 5. Nej, jag hävdar att DN står upp för fascistoida värden. Zaremba använder fascistoid argumentationsteknik på "kultur"-sidorna, ledarsidan är rasistisk, krigshetsande och islamofob, inte bara genom Ahlmark, och nyhetssidorna förtiger visst och förvanskar annat och publicerar uppenbar propaganda på nyhetsplats.

  Sedan är det dessutom en sjaskig ytlig underhållningstidning, men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 6. Fredrich: Bra tips. En krona räcker nog.

  SvaraRadera
 7. Daniel: Jag hittar inget om att Josefin Brink skulle sagt något sådant. Har du någon referens?

  SvaraRadera
 8. Det var ett tag sedan. I ABF-huset på Sveavägen. Bland annat Mona Sahlin var med i debatten.

  SvaraRadera
 9. Det enda jag hittar är att Maria Abrahamsson på SvD:s ledarsida hävdar att Josefin kallat folkpartister och i synnerhet B. Ohlsson för halvfascister på ett möte på ABF om vänsterfeminism i opposition som Abrahamsson rapporterar från i raljerande och föraktfull ton. Men inget direkt citat och ingenting om i vilket sammanhang och kontext uttalandet skulle ha fällts. En sådan hörsägen tycker jag inte man ska sprida vidare eller använda som argument.

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset! Tecknade en prenumeration på en gång.

  SvaraRadera
 11. Bra, då var inlägget värt att skriva. Hoppas att du också gillar den.

  SvaraRadera
 12. Offensiva vänstermänniskor blir ofta utsatta diverse ryktesspridning om att man skulle ha hävdat en det ena en det andra. Ofta är det falska citat eller saker ryckta helt ur sitt sammanhang.

  Just detta med Josefine är en sådan skröna som nu vandrar nätet runt och som just fabricerats av Maria Abrahamsson på svds ledarredaktion (med andra ord en i detta sammanhang helt opålitlig källa).

  Jag har för säkerhets skull kollat direkt med Josefin Brink och mycket riktigt visar det sig vara ryckt ur sitt sammanhang och inte ens sant.

  Josefin kritiserade folkpartiet för de allt mer och mer reaktionära förslagen som kommer från det partiet så som spräktest med mera, i sammanhanget så menade hon också att B Ohlsson som ju var socialliberal måste trivas ganska dåligt i just folkpartiet idag.

  Alltså: Josefin Brink har på inget sätt kallat B Ohlsson för fascist eller ens halvfascist.

  Så då har vi förhoppningsvis satt stopp för spridandet av just detta rykte. Eller hur vinlusen?

  SvaraRadera
 13. Flamman är en helt fantastisk tidning. Vi kan verkligen vara stolta över vår 101-åring, den är en riktig överlevare!

  SvaraRadera
 14. Jag håller med om DN:s och SvD:s sjunkande kvalité. Jag tror att jag prövar Flamman instället!

  SvaraRadera
 15. Jag måste säga att det du skriver gör att man börjar fundera lite mer på vad man ser och läser.

  SvaraRadera
 16. Det var verkligen roligt att höra!

  SvaraRadera
 17. tack for tipset, annars lagger man inte marke till det har

  SvaraRadera