torsdag 31 maj 2007

Först ut


Först att sätta frukt av mina chiliplantor blev en överbliven Guajillo som jag tagit med mig till jobbet för att eventuellt ge bort.

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

 1. Fin chiliplanta! Förra året lyckades vi driva upp drygt tio krukor som vardera gav ett tiotal frukter. Fröna till hela den odlingen togs från en i kylskåpet bortglömd och skrumpen chili som inhandlats i den lokala livsmedelsbutiken... Troligtvis p.g.a. av den relativt klena soltillgången blev det ganska mild smak på de skördade frukterna, men alla fick en mycket vacker färg.

  Skriver egentligen av en annan anledning:
  Det står "Försök tvinga på det ungerska och österrikiska folket genmodifierad föda" i högerspalten.
  - Kan du utveckla detta och/eller referera till var du läst om detta?
  Tack!

  Mvh
  Cordis
  http://wine-cordis.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Jaha, du tror att det är soltillgång som avgör styrkan (förutom sort då förstås)? Jag har lutat lite åt vattentillgång, men jag vet inte. Mina blir alltid för starka.

  Angående högerspalten, så kan man läsa följande på
  Greenpeace sida om GMO i EU
  :

  Men officiellt är EU-kommissionen kritisk till de nationella förbuden, även om den ännu inte har ställt något land inför rätta. Däremot har förbuden varit uppe till omröstning i EU vid ett flertal tillfällen. Senast gällde det Österrikes och Ungerns förbud mot en genmodifierad majs från Monsanto (MON 810), i december 2006 och februari 2007.

  Sverige var båda gångerna ett av de få länder (4 av 25 respektive 4 av 27) som röstade för att tvinga Österrike och Ungern att öppna upp för majsen. Sverige försökte alltså tvinga på andra medlemsländer en genmajs som länderna i fråga inte ville ha. Men det gick ändå bra både för Österrike och för Ungern, eftersom den stora majoriteten stödde förbuden.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt med dina chiliväxter... jag misslyckas nästan alltid med mina men vill berätta att guajillo är en av dem mildaste chilisorterna och är den egentliga namnet på själva chilifrukten när den har torkat. I Mexico äter man inte guajillos färska ! Låt dem torka och sedan rosta eller stek dem i lite olja för att få fram smaken.

  :-)

  /Xilonen

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen! Det verkar vara stor namnförbistring vad gäller chilifrukter. Vet du vad man kallar den sorten innan den har torkats, eller har den inget namn då?

  Jag ska göra som du säger.

  SvaraRadera
 5. Väntar på mina ancho, får besöka växthuset så fort jag disputerat och se. Tror de bliv väl omhändertagna.

  SvaraRadera
 6. Nä, jag minns inte vad guajillo heter innan den torkas... men ancho chili, som .m. nämner heter 'poblano' när den är färsk och är nog den mildaste sorten, väldigt lik grön paprika. Den brukar man fylla med köttfärs eller ost, doppa i smet, fritera och servera med varma tortillas. Eller så kan man gräddstuva poblanos. Jättegott!

  SvaraRadera