måndag 14 maj 2007

Två frågor

 1. Kan någon tala om för mig vad det här är för växt som sprider sig marktäckande kring huset och som luktar så gott av honung? Rätt svar: Vårtörel.
 2. Finns det någon nordafrikansk restaurang i Stockholm där man kan få bra cous-cous och tagine (tajine)?
Andra bloggar om: ,

13 kommentarer:

 1. Vet inget om blomman. Har svårt att se hur den riktigt ser ut.

  Maten. Jag har aldrig ätit just nordafrikanskt, eller marockanskt om du vill ha just couscous och tagine på någon restaurang. De har en tendens att liksom slå ihop mat från hela mellanöstern i en restaurang. Kan tipsa om etiopiskt. Hemskt gott och rätt ovanligt. När jag fick tipset avslöjades mina fördomar för jag bluddrade ut att har de mat i Etiopien?!
  Jag kommer till Stockholm igen i juni. Om du/ni vill går jag gärna ut och äter etiopiskt. Jebena var bra när jag var där.

  SvaraRadera
 2. Klickar du på bilden så blir den mycket större.

  Jag älskar etiopisk mat och glädjer mig åt att det blir fler och fler etiopiska restauranger i Stockholm. Jebena kände jag inte till, men Gojo Fasika på Renstiernas Gata där den övergår till Ringvägen är en ny höjdare.

  SvaraRadera
 3. Efter att ha gått och funderat på blommorna så har jag två frågor. Växer de på skuggig plats och där det är rätt fuktigt?
  Jag har bestämt för mig att jag har sett liknande blommor när jag har varit ute och gått i skogen såhär års. Jag vet ett dike och allt där de finns men det är inte rätt tillfälle att studsa ut just nu.

  SvaraRadera
 4. Nej, de växer på en förmiddagssolig plats som varken är torr eller fuktig.

  SvaraRadera
 5. Vårtörel!
  Om du bryter någon växtdel så "blöder" den vit växtsaft - då är det en euphorbia. Släkt med julstjärnor mfl.

  MVH
  Frida
  www.hus-modern.se

  SvaraRadera
 6. Åh, tack Frida!
  Först lästa jag Vårt-örel och tyckte att du kunde kommit på ett finare namn, men sedan läste jag att det skulle vara vår-törel.

  SvaraRadera
 7. Fast man kan ju undra över den påstådda svenska etymologin när man ser att de norska och danska namnen är Sypressvortemjölk respektive Cypres-Vortemälk.

  Många intressanta produkter du har samlade i din butik förresten, Frida. Baksten, jäskorgar, mjöl och skålar. Ska nog titta in på Sturegatan.

  SvaraRadera
 8. Synd bara att butiken är i Linköping där man så sällan är :(

  SvaraRadera
 9. tack och lov så dyker små vattenhål för matnördar upp i landet. Man behöver inte nödvändigtvis bo i Stockholm för att vilja syssla med allt vad mat heter.

  SvaraRadera
 10. K - du är hjärtligt välkommen!
  .m. - finns på webben också!

  /Frida
  www.hus-modern.se

  SvaraRadera
 11. Åh, jag älskar vårtörel, men ibland luktar de så starkt att man får ont i huvet.

  SvaraRadera