måndag 10 september 2007

Rasister får stöd av Moderaterna i Farstas stadsdelsnämnd

Den 25 augusti blev den antirasistiska konserten som Ung Vänster arrangerade i Farsta avbruten då maskerade nazister misshandlade besökare och arrangörer. Flera personer fick föras till sjukhus.

Vänsterpartiet bjöd genom stadsdelsnämnden in alla partier att gemensamt ta avstånd från nazisternas aktion genom ett arrangemang påföljande lördag i Farsta. Då skulle konserten avslutas, som en manifestation för att visa att den antirasistiska rörelsen inte böjer sig för våld och hot.

Endast socialdemokraterna visade intresse för att delta.

Arne Fredholm (m) påstår i mejl att Ung Vänster själva använder sig av våld och menar att Vänsterpartiet och Ung Vänster hör till gruppen "knäppgökar och antidemokrater".

Roland Bjurström (m) menar att Ung Vänster står för en "inverterad rasism" (vad nu detta kan betyda) och avböjer vår inbjudan eftersom vi kommunister dödade 60 miljoner i Sovjet.

Det är alltså den här typen av nazi-anstrukna och obildade moderater som sitter och styr över lokalpolitiken i våra stadsdelsnämnder. Jag är äcklad. Den där typen av uttalanden är inte acceptabla. Vad ska vi göra åt det?

Uppdatering: Nu skriver Arbetaren om saken och citerar mer ur den skrämmande epostkorrespondansen.


Andra bloggar om: , , , , ,

17 kommentarer:

 1. Någon behöver ställa en fråga i lämplig nämnd om kranvattnet i området blivit otjänligt, eller närmast psykoaktivt.

  SvaraRadera
 2. Eh - "nazianstruken"? Varför skulle hanm vara det, menar du?

  Det är väl yttranden som detta som gör att man kan ifrågasätta vänsterpartisters omdöme generellt. Att ni sedanm också är motståndare till en upplysningskampaj om kommunismens brott i Sovjetunionen, ja det säger fatiskt en hel del.

  SvaraRadera
 3. Anonym, eller ska vi kalla dig 85.224.176.213?

  Ja, den som direkt eller indirekt stöder nazisters våldsaktioner mot yttrande- och mötesfriheten, och i förlängningen mot demokratin, kan kallas just nazianstruken.

  SvaraRadera
 4. Så om vi inte deltar i en Bandidos-demonstration mot Hells Angels-våld, så är vi "bandidosanstrukna"? Skärpning!

  Åtminstone där jag bor finns det ett signifikant överlapp mellan Ung Vänster och just "knäppgökar och antidemokrater" som gärna slåss mot rasister. De får leka fight-club utan mitt stöd, och den som påstår att jag är nazianstruken för den skull borde skämmas!

  SvaraRadera
 5. Ung Vänster är en demokratisk rörelse. En antidemokrat har ingen plats där. Du kan studera Ung Vänsters program här.

  Det är inte okej att utan belägg kalla Ung Vänster för antidemokrater på min blogg. Ska du skriva sånt får du starta en egen.

  Jag bryr mig inte ens om att kommentera den haltande logiken i din motorcykelanalogi. Den kan gott illustrera den klena argumentationsförmågan.

  SvaraRadera
 6. Jag blir jävligt upprörd av att folk anklagar Ung Vänster för att vara anti-demokrater. Vi tar avstånd från muppar som AFA och vår antirasitiska kamp är inte militant. Att säga att vi är det, eller antyda det är inget annat än ett fegt sätt att försöka marginalisera oss och undergräva vår trovärdighet. Det är ju inte förvånande att ett revloutionärt förbund sticker många i ögonen. Tack för en bra blogg, K! / Jenny, Ung Vänsters förbundsstyrelse

  SvaraRadera
 7. Javisst är UV en "demokratisk" rörelse. Och här följer en uttömmande lista på de länder som har "demokrati" i sitt officiella namn:

  People's Democratic Republic of Algeria
  Congo – Democratic Republic of the Congo
  Democratic Republic of Timor-Leste
  Federal Democratic Republic of Ethiopia
  Democratic People's Republic of Korea
  Lao People's Democratic Republic
  Sahrawi Arab Democratic Republic
  Democratic Republic of São Tomé and Príncipe
  Democratic Socialist Republic of Sri Lanka

  Och Jenny, i UVs förbundsstyrelse(!), bedyrar att deras kamp inte är militant, och säger i nästa andetag att det är klart att "ett revolutionärt förbund sticker många i ögonen". Mycket humor idag.

  Allvarligt talat, som jag sade så vet jag en del om vissa lokala UV-element. Vill du inte tro på det så är det okej. Jag vill också tacka för en bra blogg. Matdelarna läser jag med stor behållning.

  SvaraRadera
 8. vi har yttrandefrihet i det här landet och i med det så kommer att man får säga vad man vill, med vissa inskränkningar. Jag kanske inte håller med om det någon säger men jag är beredd att försvara dess rätt att säga det. Ungdomsförbund har väl för det mesta befunnit sig på den yttersta flanken av sitt repsektive partis politiska ideologi. Nu är vänsterpartiet valt genom sedvanliga riks-, kommun, och landstingsval. Att peka ut en demokratisk valt parti och dess ungdomssektion och säga att de är odemokratiska knäppgökar är a) inkorrekt och b) att kasta sten i glashus. Bojkott på grund av tidigare folkmord? Okej, låt oss samtidigt bojkotta tyska och amerikanska varor, om vi nu ska vara konsekventa. Hade detta varit en muf-grupp som blivit attackerad så hade den här debatten aldrig uppstått.

  Sverigedemoraterna sitter i kommunfullmäktige i flera svenska kommuner och de lutar då definitivt åt höger. Ändå får de precis samma ekonomiskt stöd som andra partier.

  Och att vissa dikaturer i Afrika och Asien kallar sig själva demokratiska kan väl knappast säga något om tillståndet i ung vänster?
  Och hur gärna moderaterna i Farsta vill få det att låta som om alla vänsterpartister är just knäppgökar så är det så att problem med knäppgökar och personer som tar saker till sin yttersta spets finns precis överallt.

  Och nej, jag är inte vänsterpartist, men jag tror på yttrandefrihet.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Och en sak till, manifestationen genomfördes, jag skulle ha läst artikeln först men mitt högra öga är inte riktigt med i spelet. Och de som anordnade manifestationen till att börja med ATTACKERADES av nynazister medan de utövade sin rätt till yttrandefrihet. Sedan när är det något man accepterar? Mål helgar medel för moderaterna i farsta stadsdelsnämnd?
  Det är det det till slut handlar om, allas möjlighet att utöva manifestationer UTAN att behöva riskera att bli överfallna och sedan utsatta för bisarra och rent hotfulla påhopp av politiker som uppenbarligen inte har fattat grundpelarna i grundlagen.
  (förlåt K, för att jag inte tänkte först och skrev sen)

  SvaraRadera
 11. Ingen fara Jessika. Jag är glad åt dina kloka kommentarer. Härlig guilt-by-association mellan UV och diktaturerna, eller hur?!

  SvaraRadera
 12. K, på riktigt - du kan ju inte mena allvar med det du skriver.

  "Det är alltså den här typen av nazi-anstrukna och obildade moderater som sitter och styr över lokalpolitiken i våra stadsdelsnämnder. Jag är äcklad. Den där typen av uttalanden är inte acceptabla. Vad ska vi göra åt det?"

  Så det är inte acceptabelt att kalla Ung Vänster knäppgökar, men helt ok att kalla moderater för nazi-anstrukna och obildade?

  Nyanserat värre.

  (sen håller jag med dig i SAK Om att en samlad demonstration borde alla kunna ställa upp på. Men det skulle kanske vara lättare för dig att bli tagen på allvar om du uttryckte dig lite mer verklighetsnära?)

  SvaraRadera
 13. Jag menar verkligen allvar. Och du gör dig verkligen korkad om du tror att det är ordet "knäppgök" jag reagerar emot.

  SvaraRadera
 14. Och vari ligger det nazi-anstrukna i:
  "Arne Fredholm (m) påstår i mejl att Ung Vänster själva använder sig av våld och menar att Vänsterpartiet och Ung Vänster hör till gruppen 'knäppgökar och antidemokrater'.

  Roland Bjurström (m) menar att Ung Vänster står för en 'inverterad rasism' (vad nu detta kan betyda) och avböjer vår inbjudan eftersom vi kommunister dödade 60 miljoner i Sovjet."

  Du använder stragegin "att tiga är att hålla med". Det är intellektuellt ganska ohederligt.

  Som om DU skulle gå hand i hand med ungmoderaterna i en moderatledd demonstration för t.ex. tryckfrihet. Jag tror du själv skulle vilja reservera dig rätten att avböja utan att kallas "diktatursivrare" eller stalinist, inte sant?

  SvaraRadera
 15. Om man vill beskylla ena parten för historiska försyndelser så ska man kanske minnas sina egna.
  Hade det här varit nynazister ute för att "knacka bög" så hade det blivit ett jävla liv och naturligtvis ska ny manifestation hållas. Man kan byta ute vänsterpartiet mot vilken grupp som helst men här urartade det alltså till diskussioner som inte borde förekomma till att börja med.

  SvaraRadera
 16. K, mitt inlägg om diktaturerna hade inte ett dugg med guilt by association att göra. Poängen var att exponera det puckade i din hänvisning till UVs program för att belägga UVs demokratiska övertygelse. Synd att du inte begrep det.

  SvaraRadera
 17. Och på vilket sätt exponerade du det?

  Det enda du exponerade var din hjärna och nu gjorde du det igen.

  SvaraRadera