Hursomhelst så har jag idag fått en ny vän i smörsoppen, Suillus luteus. Vilken trevlig svamp! Den växer i grupper och gärna på socialistisk mark tydligen för vi hittade en del på tomten men ingen annanstans. Oangripen och lättrensad, bara att skära av jorden på foten, ta bort hyllet och dra av den läderartade hatthuden.
Jag stekte dem med två fina fasta stensoppar och ett fåtal kantareller och trattkantareller, hällde på vispgrädde och kokade sakta ihop och blandade med penne rigate. Sublimt! Jag överger nu min kärlek till kantarellerna och förstår varför italienarna och fransmännen i allmänhet håller sopparna högre. Direkt efter lunchen gick vi ut för att jaga mer, hittade en del och lite strävsoppar, men mest kantareller, tyvärr.
Jag har bara en svampbok och den vill jag gärna rekommendera, det är Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya svampboken. Det som är bra med den är att den bara tar upp matsvampar och de svampar som de specifika matsvamparna kan förväxlas med. Det gör att man känner sig trygg att pröva nya svampar om deras beskrivning stämmer överens med matsvamparna i boken och inte med förväxlingssvamparna som presenteras bredvid.
Andra bloggar om: smörsopp, Nya svampboken, Peller Holmberg, Hans Marklund, insalata caprese, toamater, buffelmozzarella, salsiccia, svarta bönor, minne
Den där capresen är jag inte lite avis på! Åt i somras caprese med olika tomatsorter på restaurang Villa Verde på Capri.
SvaraRaderaJag är också på svamphumör, men är total amatör. Jag litar på soppar men inget annat, så nu har jag köpt Lilla Svampboken på Granngården Lantmännen. Så imorgon drar jag ut min mor i svampskogen.
SvaraRaderaJag har förresten ett jättegott recept på ett svamp-pålägg. Koka svampfötterna (mindre slemämen i dem) och kör dem i en köttkvarn. Fräs "färsen" i olja med vitlök och lite krossade tomater. Salta och packa i varma burkar. Supergott!
SvaraRadera