Jag gör inte ofta paj för jag är inte bra på det. Men den jag trots allt gjorde idag blev ganska snygg och mycket god. Receptet på pajdeg i Annas kokbok är dock helt åt skogen. Jag skriver inget recept till den här pajen utan förklarar bara, för eventuella läsare av den här bloggen kan säkert pajkonsten bättre än jag. Den hade tre olika delar. En del bestod av halverade körsbärstomater och salladsärtor med oregano och basilika på, en del bestod av brynta kantareller, hackad bladselleri och getost, och en del bestod av förvälld, snabbrynt svartkål med vitlök, pinjenötter och zucchini. Blandning av 3 ägg, 2,5 dl standardmjölk, ett par deciliter parmesan (kravvarianten på Coop är mycket bra), färsk timjan, bladpersilja, salt och mycket svartpeppar hälldes över.
Den sista delen var bäst, tvärtemot vad jag hade trott. Svartkål, som också kallas palmkål, har jag inte mycket erfarenhet av att tillaga. Plantorna är väldigt snygga, men blir oftast så svårt angripna av kålfjärilslarver och jordloppor att jag inte vet om det är värt att odla den. Men jag hittade några blad som inte var så angripna och det blev mycket gott.
Att kantareller passar väl med (standard)getost visste jag, men bladsellerin var en chansning som inte var helt lyckad. Skippa den, eller lägg den tillsammans med tomaterna. Eller berodde det på att den hemodlade sellerin hade så stark smak?
Salladsärtorna blev perfekta, men tomaterna var inte mina egna så smaken på den delen var ju inte på topp.
Oj, nu blev det vegetariskt igen. Men pajen var inne 45 minuter i ugnen och på den tiden hinner man ju steka en massa biffar och kotletter som tillbehör om man vill.
Passar på att rapportera från växthuset och odlingarna.
En del av tomatplantorna och chiliplantorna är nu lika höga som jag och bär mycket frukt.
De första gurkorna är mogna för inläggning och måste tas om hand till helgen.
Fänkålen är min stolthet för dagen. Bakom dem står lite palmkål.
P.S. Vet någon var man får tag på ett hundratal billiga tegelstenar i närheten av Vikbolandet eller åtminstone i Östergötland? Jag tar tacksamt emot tips för jag vill mura en grill/rök.
Andra bloggar om: paj, svartkål, palmkål, kantareller, getost, salladsärt, Sugar Snap, växthuset, tomatodling, chiliodling, fänkål
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nyfiken i en strut undrar jag givetvis över vilka chilisorter du har i ditt växthus.
SvaraRaderaHar nog varit här tidigare men fick idag tipset (från O som bor nere i EU-lägret som känner min man....)att kolla in din blogg
wow! imponerande grönsaksland!
SvaraRaderaHar du några planer för fänkålen?
Christina: Ancho, Cascabel, Guajillo, Jamaican Bell, Mulato Isleno och Pasilla är de sorter som jag odlar i år.
SvaraRaderaMenar du O som i O&L? Så lustigt i så fall.
Jessika: Nej, jag vet inte riktigt exakt vad jag ska göra med fänkålen. Finstrimlad som sallad? Inte i Pasta con le sarde i varje fall, för det är världens äckligaste rätt. Men jag ska börja testa hur man kan använda själva vipporna också.
Fänkål har historiskt sett haft en del medicinala egenskaper. Annars vet jag inte. Den används ofta i fiskgryta och fisksoppa. Och fänkålsgratäng har jag ätit.
SvaraRaderaEn rätt jag inte kan få ner, bortsett från all inälvsmat, är allt med florentine, dvs spenat. Jag gillar spenat i vanliga fall men det är nåt i den varianten som gör det bara så himla skitäckligt.
Hoppas L har kunnat få lite tid i hängmattan med böcker mellan regnskurarna!
O&L - visst. O är barndomsvän med min man.
SvaraRaderaGuaijillo odlar jag själv men de andra sorterna har jag inte. Vill du byta frön så säg till.
Ursprungligen känner jag L genom att vi jobbade på kollo tillsammans på 80-talet. Sedan träffade jag henne igen med O, genom P&T för några år sedan. Skulle gärna träffa dem oftare än en gång per år.
SvaraRadera