onsdag 6 augusti 2008

Striden i pallkragarna


I förrgår upptäckte jag min första kronärtskocka. Idag upptäckte jag en till knopp under den första. Av de sex plantor som jag drog upp från frö är det den som jag planterade i den dubbla pallkragebädden som har blivit störst och som nu har två knoppar. I pallkragarna har det överhuvudtaget vuxit något alldeles enormt, men i den djupa dubbla bädden har kronärtskockan tävlat med en tomatplanta (Outdoor Girl) om att kväva fyra fänkålsplantor och varandra, utan att lyckas. Jag har aldrig haft sådan sprutt i en odlingsbädd.


De båda är kraftigare än sina systrar och bröder i växthuset. Där inne har det mesta å andra sidan blivit ganska tanigt och tomaterna är senare än någonsin tidigare. De fem olika chilisorterna har ännu inte satt frukt. Jag gissar att jorden är utarmad på något vis, trots näringen från infiltrationssystemet. Nästa år får jag göra något åt det, byta ut infiltrationsbädden och förnya jorden. Men salladsgurkan Miniature White där inne har gett oss sex gurkor och nu går det undan snabbare än man hinner med.

I en annan av pallkragarna satte jag fyra buskbrytbönor Maxibel som ger en konstant god skörd som gör den väldigt odlingsvärd. Bara fyra dagar efter att jag hade skördat allt på dem, så kunde jag skörda så här mycket igen (jämfört med en normalstor näsa).

Även ruccola, koriander, persilja, spenat och rädisor gick jättebra i pallkragarna, men den tiden är ju över. Eller kanske man kan sätta en till omgång spenat och rädisor nu? Till nästa år ska vi skaffa fler pallkragar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Törs jag påminna herrn om dina omdömen om pallkragar tidigare i år, att det liksom var en nödlösning. Vet du för övrigt vad som kan få en tomatplanta att växa som ogräs men sedan tappa blommorna men en del av blomskottet sitter kvar. Resultat inga tomater. Ingen ohyra på plantor eller blommor, och de växer som sagt som ogräs, själva plantan, är nedklippta efter konstens alla regler.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var en lyckad nödlösning. Din andra mening är lite lång och saknar frågetecken, men är det kväve du tänker på? Som du ser på den andra bilden har tomatplantan satt frukt och väntar nu bara på sol för att frukterna ska mogna. Mer frukt än växthusplantorna har den satt.

    SvaraRadera
  3. Näe, det var en fråga men förtydligar. Vi har tomatplantor uppdrivna drån från frön av okänt ursprung. Plantorna växer som ogräs, de klipps, växer vidare, vårdas efter konstens alla regler. Blommar, men sedan trillar blommorna av, lämnar blomfästet vilket för att man inte får några tomater. Ingen synlig ohyra. Inga synliga sjukdomar heller som skrumpna blad, mögel etc., men inga tomater därför att blommorna trillar av och lämnar blomfästet. Ska man anta att pollinering har skett och bara vänta eller att det är något fel? Det är inte mina tomatplantor men jag funderar på det ändå men eftersom du har ja, tomater så kanske du vet mer.

    SvaraRadera
  4. Jessica, jag tmisstänker att du har använt frön från F1-plantor, alltså sterila hybrider. Då blir det ingen frukt.
    kb

    SvaraRadera
  5. F1-plantor är inte nödvändigtvis sterila, man kan bara inte veta hur avkomman kommer att bli, så vitt jag vet.

    Att blommorna ramlar av kanske bara betyder att pollinering inte har skett. Pollineringen fungerar inte för tomater om det är för varmt, till exempel. Har det skakats på plantorna för att de ska pollineras? Hur står plantorna?

    Jag har också färre tomater på plantorna i år och jag tycker att mycket verkar pollineras dåligt. Jag tror att det var långt färre pollinerare här än vanligt, under en stor del av sommaren.

    SvaraRadera