fredag 22 augusti 2008

Här är en alternativ signalspaningslag

Regeringen framför gång på gång synpunkten att motståndarna mot signalspaningslagen borde föreslå alternativ till lagen och inte bara vara emot den lag som regeringen röstade igenom. Även om det är motiverat att bara ägna sig åt att försöka stoppa en vansinnig lag, så kan jag kan hålla med om att det är lite konstigt att så få skriver om hur lagen skulle kunna vara formulerad i stället. För mig finns det bara ett rimligt alternativ och det lyder med en lekmans ord som följer:
 1. Ge FRA, efter godkännande av en grupp av jurister och parlamentariker, tidsbegränsad rätt att spana på dem som FRA har en rimlig och motiverad misstanke mot med avseende på en begränsad lista brott och hot mot samhället.
 2. Ge den svenska medborgare vars kommunikation har övervakats rätten att få veta detta inom rimlig tid efter att spaningen har avslutats, samt rätt till kompensation om misstanken inte varit rimlig och motiverad.
 3. Förbjud FRA att spana på någon annan.
Behöver det vara mer komplicerat än så?

Tillägg:
FRA:s uppgift är alltså inte att föra byteshandel med underrättelseinformation.


SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

 1. "Behöver det vara mer komplicerat än så?"

  Ja. Om FRA har teknisk möjlighet att överskrida sitt mandat och upptäcktsrisken är försumbar så kvarstår problemen.

  SvaraRadera
 2. Självfallet ska inte någon kabeltrafik gå över FRA:s "anslutningspunkter". FRA får begära ut specifik trafik efter godkännandet, tänker jag mig.

  SvaraRadera