fredag 15 augusti 2008

Jag köper inte kyckling från Bang eller Bjärefågel

Lisa Förare Winbladh skrev tidigare i sommar en bra artikel om kycklingens förändrade status i köken. Till min förvåning skrev hon att den svenska kycklingen "åter är respekterad". Skulle inte tro det, tänkte jag. Sedan flera år försöker jag att undvika all kyckling utom den som fötts upp av Bosarpskyckling eller kyckling vars drägliga liv garanterats mig. Äter jag någon gång ändå vanlig torterad kyckling så måste jag aktivt stänga av min hjärna. Hugh Fernley Whittingstals TV-serie Chicken Run är en bra introduktion till hur kycklingindustrin fungerar och den har dessutom lyckats förändra folks kycklingkonsumtion i Storbrittanien. Serien kan tyvärr inte köpas från River Cottage hemsida och det är väl fåfängt att hoppas att den skulle köpas in av SVT.

Det finns ett segment av kycklingprodukter som försöker framstå som bättre än de vattenfyllda smaklösa lågpriskycklingarna. Smakmässigt så är de också oerhört mycket bättre. Lisa Förare Winbladh framhåller tuppkycklingar från Bang och majskyckling från Bjärefågel som bra alternativ. Men hur föds de upp? De ekologiska Bosarpskycklingarna får gå ute fritt under dagarna då hela väggarna till hönshusen fälls upp. Bosarpskycklingarna är KRAV-märkta och produktionen räcker inte till för att täcka efterfrågan. Ibland kan man hitta dem på Konsum i Farsta och i Bondens butik i Hötorgshallen, tror jag. De är helt fantastiska. Men hur är det med kycklingen från Bang och Bjärefågel. Det vill de inte berätta. Den fjärde augusti skrev och frågade:
Hej!
Jag skulle vilja veta hur många av era majskycklingar ni har per kvadratmeter, i början av deras liv och strax innan slakt.
Dessutom skulle jag vilja veta hur mycket tid i genomsnitt som majskycklingarna tillbringar utomhus.

Vänliga hälsningar,
K
Från Bjärefågel har jag inte fått något svar. På hemsidan står det att kycklingarna går inomhus och har "gott om utrymme". Det betyder att de aldrig har sett solljus. Och jag tror knappast att "gott om utrymme" betyder samma sak för mig som för kycklinguppfödaren. Om jag får svar från Bjärefågel, så ska jag uppdatera bloggen.

Bong revolutionerar begreppen konsumentkontakt och konsumentupplysning med följande svar från Anita Bang:
Hej!
Svar på dina frågor kan du få om du vänder dig till Jan Bang som numera arbetar som konsult och därmed tar ut arvode.
Med vänliga hälsningar
Bangs Fjäderfäslakteri AB/ Jan Bang
Jag svarade genast
Du menar att ni tar betalt för att svara på frågor om hur stort utrymme era kycklingar har?
Den frågan har jag inte fått något svar på. Kanske vet inte Bang om de är Jan eller Anita just nu och därför inte heller huruvida de ska ta betalt för svaret eller inte? Kanske tror de att du och jag är dumma i huvudet och kommer att köpa deras produkter ändå?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,



15 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant blogginlägg! Dock skulle jag inte gå så långt som till att avråda från att handla från ett företag (Bjärefågel) enbart baserat på ett uteblivet mailsvar. Visst kan det visserligen vara så att de inte svarar med flit men de kan lika gärna inte sett ditt mail bland all spam eller att mailet helt enkelt kommit bort, e-post är inte hundraprocentig. Själv brukar jag använda telefonen för att ställa den här typen av frågor.

    SvaraRadera
  2. Andreas, jag har sagt att jag inte kommer att köpa Bjärefågel. Ett skäl till det är att de inte redovisar hur de föder upp kycklingarna med avseende på utrymme. Ett annat skäl är kycklingarna inte får gå ute. Ett tredje skäl är att de inte svarar på mina frågor trots att de redovisar e-postadresser på sin hemsida. Med tanke på allt detta avråder jag även dig från att köpa Bjärefågel, när jag tänker på saken.

    Ett eventuellt svar vill jag ha "på papper".

    SvaraRadera
  3. Bjärefågel menar ju att det är en bra sak att deras fåglar enbart hålls inomhus. Håller man inte med om detta ska man såklart inte köpa deras produkter.

    Bang å sin sida har stora problem med salmonella...

    SvaraRadera
  4. Bjärefågel menar nog att deras företag är det bästa företaget i världen, men jag tror inte att deras kycklingar håller med. Jag tycker att det är motbjudande att föda upp djur så att de aldrig får se solen.

    SvaraRadera
  5. Kycklingar som föds upp utomhus får väldigt lätt salmonella från andra fåglar. Jag föredrar salmonellafria kycklingar.

    andersj

    SvaraRadera
  6. Jag föredrar nog att helt avstå från kyckling ifall det inte går att kombinera friska djur och lyckliga.

    SvaraRadera
  7. Självklart går det att kombinera friska djur och lyckliga djur. Ju lyckligare desto friskare. Allt annat kan vi kalla marknadsföring. Dessutom blir det fantastiskt goda djur.

    SvaraRadera
  8. Det är ett tecken på deprimerande bambifiering att prata om lyckliga eller olyckliga djur. Däremot är det mer adekvat att tala om etik, dvs vilket mitt förhållningssätt är till det jag vill stoppa i mig.
    När det gäller kyckling är det bara gradskillnader i helvetet som skiljer dem alla åt. Majskyckling är samma slags kyckling från början som alla andra kycklingar i Sverige dvs samma ras, en broilerras alltså vars främsta egenskap är stor muskelansättning, minimal fettansättning på så kort tid som möjligt. Även de slags yllingar som får ventileras med sinnrikt uppfunna vikväggar är samma skrot och korn från början. Bjärefågel har isf vikväggar en större yta att röra sig på (siffrorna som jag har ligger på CD på kontoret), men majsfågeln får gå en dryg vecka längre än de 33.3 dagar som LRF broilern får på sig i livet.
    När det gäller at avliva fågeln så finns det inte så många alternativ. man kan inte göra som min bror som köpte hus med ett gäng hönor och bad mig komma ner och slakta dem. När jag sa att jag inte hade tid förrän senare tänkte han ringa veterinären för att få fåglarna sprutavlivade (!)
    Fåglarna packas, naturligtvis under stress i burar och forslas till fjäderfäslakteriet (I bjäre slaktas också gäss och kalkon vilket var företagets huvudsysselsättning från början). I Bjäre är det så skickligt anordnat att uppfödarna nästan finns nästgårds så trptsträckan är kort generellt.
    Här bedövas kycklingarna gm att huvudet doppas i vatten med elektricitet för att sedan bli avskuret. Kycklingen avfjädras i en maskin som ser ut som en cementblandare med gummidobbar och tas sedan ur med en skruv innan majskycklingen sköljs och packas eller först styckas.
    Tycker man det är oetiskt att först döda djuret kan man antingen försöka äta det levande och när man insett att detta är omöjligt så kan man bli vegetarian och på så sätt bli älskad av alla djur och i förlängningen kan man bränna jaktstugor, slaktbilar och slakterier och släppa ut minkar eller ...
    Gastronomi gör ont!

    SvaraRadera
  9. Lager: Med ditt deprimerande sätt att argumentera försöker du bambifiera deltagarna i debatten. Att tala om lyckliga kycklingar är en relevant förenkling för något som betyder ungefär kycklingar som inte plågas i onödan och som har tillgång till stimulans för sin tillfredsställelse.

    Uppenbarligen är det stor skillnad på hur kycklingarna föds upp mellan olika uppfödare. Bosarpskycklingen plågas mindre, lever ett mer stimulerande och längre liv. Även om den skildrar förhållanden i Storbrittanien, så rekommenderar jag att du ser Chicken Run för att förstå vad jag menar med att det inte bara är helvetesgrader som skiljer, och för att se att producentens val spelar roll för kycklingarna.

    Av vad du skriver verkar det dessutom som om dina invändningar är mer estetiska än etiska. Jag skiter väl i om avfjädringsmaskinen ser ut som en cementblandare.

    Ja, man måste döda djur för att äta dem. Det är en självklarhet för mig. Jag ser fram emot när jag och många andra föder upp sina egna höns, eller när det finns fler småkonsumenter med insyn, som man kan vända sig till direkt när man behöver en kyckling. Med tanke på att Bosarpskyckling inte på långa vägar kan tillfredsställa efterfrågan idag är det uppenbart att medborgarna är beredda att betala ett högre pris för en kyckling som levt ett bättre liv. Jag hoppas på att det leder till att fler sådana producenter kommer fram och jag tycker att man ska motarbeta de producenter som inte ger djuren ett drägligt liv innan slakt.

    Därför tycker jag att dina uppgivna invändningar kontraproduktiva.

    Att gaffla om jaktstugor och minkar är bara förvirrat i sammanhanget. Gastronomi gör inte ont, den gör gott.

    SvaraRadera
  10. Jag brukar köpa Hagbygårds kyckling på matboden. Den är kanske inte KRAV-märkt, men kycklingarna får ekologiskt foder och vistas utomhus. I alla fall enligt hemsidan.

    SvaraRadera
  11. Just det, det är den som de brukar servera på Street. Den kanske har det ännu bättre då den slaktas på plats.

    SvaraRadera
  12. Bosarpskycklingen är ju jättebra, men den går inte att få tag på. COOP Forum i Borås hade den ett tag, men nu finns den aldrig :-( Hoppas fler startar ekologisk kycklinguppfödning snart!

    SvaraRadera
  13. Nu har jag testat Hagbygårds tuppkyckling och den verkar faktiskt vara ganska bra.

    Men käre Lager: Om du är på allvar är intresserad av moralfilosofi är det märkligt att du inte känner till att några av nyckelbegreppen i debatten är lycka, lidande och preferenstillfredsställelse och har så varit åtminstone sedan 1975 då detta (alltså hur vi behandlar djur) började diskuteras inom den akademiska filosofien.

    Det är väl knappast någon numera som tvivlar på att djur känner, exempelvis lidande eller lycka. Om de sedan kan förstå sina upplevelser rent intellektuellt är en annan fråga.

    Att se till att djur i fångenskap lever så lyckliga liv som möjligt och att slakten sker med så litet lidande som möjligt tyckar jag är väldigt viktigt.

    Själv har jag dödat hundratals djur genom åren (mest fiskar men även fåglar, kaniner, råttor m.m.) fast även om man inte s.a.s. dödar med egen hand så menar jag att man har ett ansvar för de djur som man låter andra döda åt en. Det var därför jag tyckte K:s blogginlägg var så intressant.

    Jag fattar ju att du raljerar lite i din kommentar men det är synd, jag tycker det här är en viktig fråga. Och dessutom en fråga som vi har anledning att fundera över dagligen.

    SvaraRadera
  14. Jag har av tyvärr glömt har många kvadratmeter varje Bjärekyckling har att röra sig på, men jag ska ta reda på det.
    Åldern är i allafall över 40 dagar, beroende på hur snabbt dom växer.

    Fåglarna får inte gå utomhus, det är sant. Men det har att uppvägas mot risken av Salmonellanedsmittning från småfåglar, något som är ett stort problem med utomhusgående fågel.
    Att P-O Ingemarsson på Bjärefågel har tagit fram egen kontraktsodlad krossad majs som foder eftersom ingen annan fodermajs är garanterat GMO-fri är också ett plus.

    Angående Bosarp: Det är inte alltid en fördel att ge fåglarna fri tillgång till mat.De första kullarna hos Bosarp fick hur mycket mat som helst, vilket ledde till att kycklingarna lade på sig så mycket muskelmassa att benstommen inte orkade med. Det var många brutna ben och vingar där,och det var hematom i vävnaderna vilket tyder på att skadorna uppstått innan slakt. Men det var många år sedan, och jag tror nog att dom tog lärdom av det.

    SvaraRadera
  15. Gammal tråd, men lika aktuell.
    Slutat äta kyckling sedan några år tillbaka. Men sedan några månader tillbaka köper jag Bjärekyckling. Men känner mig tveksam inför det. Har själv höns (hobbyhöns), men äter dom aldrig. Dom får gå ute så mycket dom vill och leva tills dom självdör. - En otäck bransch detta. Tråkigt att inte Bjärekyckling ville svara på dina frågor. Skumt, t o m.

    SvaraRadera