onsdag 6 augusti 2008

Bondbönsskördare och röjsågsmördare


kan jag beteckna mig idag, för det var säkert några kryp och sniglar som strök med när jag röjde med röjsågen på fältet inför fårnätsuppsättningen. Jag orkade bara hundra meter, sedan var jag slut i hela kroppen och nu har jag ont i armar och axlar. Jag avskyr den oergonomiska röjsågen, men det är intressant att se hur fältet ser ut under det meterhöga gräset. Mer murkna stubbar än jag trodde är kvar efter att förra ägaren motade bort skogen för femton år sedan, men de blir lätta att bända upp när fåren betat av.


Bondbönorna skördade vi först idag. Vi har inte brytt oss mycket om det odlingslandet och kanske var det därför som skörden inte blev större. Sorten Express gav dock inte heller fler än fyra bönor per skida. Men fyra goda. Ni vet väl att det är lättare att, efter man tagit bönorna ur skidan, få ur innerbönorna ur sitt ytterskal om man kokar dem i tre minuter. Då är det bara att nypa ett hål i ena änden och fjutta ur dem. Finns det någonting grönare?


Idag åt vi dem smörslungade till en långkokt köttgryta eller -soppa med färska rotfrukter och lite ur den sista burken torkade trattkantareller. Godast var buljongen med bönorna och svampen. Och ikväll har solen kommit fram igen efter flera dagars regn och rusk.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

 1. Ska ni bli som fodervärdar för får sen under sommaren, eller har ni tänkt bli helårsboende?

  SvaraRadera
 2. Vi tänkte hyra in några får att röja upp på vårt fält och i vår dunge nästa sommar. Om jag bara kunde hitta en gård tillräckligt billigt och tillräckligt nära L:s jobb så skulle jag förmodligen skaffa egna får.

  SvaraRadera
 3. Titta in på www.äktakastanj.se för ett trevligt fårstängsel!

  SvaraRadera
 4. Mycket snygga fårstängsel! Jag gissar att de är för dyra för oss, men vi har skickat dig en offertförfrågan, Houthakker.

  SvaraRadera